reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První úspěšný test britské laserové zbraně DragonFire proti vzdušným cílům

30.1.2024, Karel Polívka, aktualita
První úspěšný test britské laserové zbraně DragonFire proti vzdušným cílům
Různé země už delší dobu pracují na vývoji svých laserových zbraňových systémů. Britové před několika dny oznámili první úspěšný test svého laserového zbraňového systému DragonFire (Dračí oheň) proti pohybujícím se vzdušným cílům.
Vývoj laserových zbraňových systémů LDEW (Laser Directed Energy Weapon) v posledních letech nabral na významu s ohledem na to, jak se pro různé útoky využívají čím dál tím menší a levnější drony, které je buď problematické, nebo příliš nákladné (nebo kombinace obojího) zneškodňovat dosavadními obrannými zbraňovými systémy v podobě rotačních kanónů nebo raket. Laserové zbraně mají oproti nim díky svému odlišnému principu především tyto výhody:
  • Rychlost světla usnadňuje zasahovat i velmi malé cíle (samotný zásah ale nestačí, jelikož u laseru je potřeba po nějakou dobu soustředit jeho energii do jednoho místa, takže je potřeba mít přesné sledovací a naváděcí systémy pro rychle se pohybující cíle). 
  • Nižší náklady na zásah/zneškodnění jednoho cíle.
  • Absence rizika exploze a hmotnostní i rozměrové náročnosti u skladovaných raket.
  • Absence případných komplikací spojených s dopravou munice, přičemž potřebný prostor pro rakety bude vždy výrazně více limitující faktor (sebelepší obranná zbraň bude k ničemu, pokud během rozsáhlejšího útoku už nebude čím střílet).
 
Na druhé straně tu máme u laserových zbraní nevýhody v podobě nutnosti přímé viditelnosti, snížení účinnosti v případě nepříznivého počasí a otázku potřebného výkonu, aby laserový paprsek dokázal svůj cíl skutečně zneškodnit, s čímž jsou spojeny odpovídající energetické nároky podle typu objektu - na obranu proti malým dronům stačí výrazně nižší výkon, než jaký je potřeba na obranu proti raketám (a záleží i na typu raket), nebo dokonce letadlům. A teď už se podívejme na to, co se vlastně stalo nového.
 
- britský laserový systém DragonFire, zdroj obrázku: GOV.UK -

Britské ministerstvo obrany před několika dny oznámilo, že ve skotském vojenském prostoru MoD Hebrides Range se uskutečnil první úspěšný test, při němž byly pomocí britského laserového systému DragonFire (Dračí Oheň) s výkonem 50 kW zneškodněné pohybující se vzdušné cíle. Dále bylo uvedeno, že systém je schopný zasáhnout cíl o velikosti mince (britské libry s průměrem 23,43 mm) ze vzdálenosti 1 kilometru a že do dnešního dne přišel jeho vývoj na 100 milionů GBP (podle aktuálního kurzu 2,9 miliardy Kč). Jako velká výhoda se zmiňují především nízké náklady, jelikož 1 výstřel by měl vyjít na částku nižší než 10 GBP (méně než 290 Kč). V budoucnu se plánuje jej instalovat na palubu válečných lodí, jelikož právě ty jsou postupem času čím dál tím více zranitelné proti útokům malých a levných dronů, které mohou zaútočit nejen samostatně, ale i ve velkém množství naráz v roji (drone swarm).
 

 
Britský ministr obrany Grant Shapp k tomu dodal:
"This type of cutting-edge weaponry has the potential to revolutionise the battlespace by reducing the reliance on expensive ammunition, while also lowering the risk of collateral damage."
"Investments with industry partners in advanced technologies like DragonFire are crucial in a highly contested world, helping us maintain the battle-winning edge and keep the nation safe."
 
Grant Shapp | CZ překlad:
"Tento typ nejmodernějších zbraní má potenciál způsobit revoluci v bitevním prostoru snížením závislosti na drahé munici a zároveň snížením rizika vedlejších škod."
"Investice s průmyslovými partnery do pokročilých technologií, jako je DragonFire, jsou ve vysoce konkurenčním světě klíčové, jelikož nám pomáhají udržet náskok na bojišti a udržet národ v bezpečí."
 

 
Ještě dodejme, že první informace o vývoji této zbraně byly zveřejněné už v roce 2017 na londýnské konferenci DSEI a na základě zadání britského ministerstva obrany na jeho vývoji pracuje Dstl (Defense Science and Technology) se společnostmi Leonardo, MBDA a QinetiQ.
 
Pro kontext si uvedeme několik dalších významných laserových systémů tohoto typu (celkově jich ale vzniklo, a v mnoha případech už i zaniklo, mnohem více):
  • LaWS (námořnictvo USA, prototyp ve službě od roku 2014) - výkon až 30 kW
  • DragonFire (námořnictvo UK, ve vývoji) - výkon 50 kW
  • Iron Beam (izraelské obranné síly, ve vývoji) - výkon až 100 kW
  • HELIOS (námořnictvo USA, prototyp ve službě od roku 2022) - výkon 60 až 120 kW, potenciálně až 150 kW
  • HELCAP (námořnictvo USA, ve vývoji) - předpokládaný výkon aspoň 300 kW pro eliminaci protilodních raket (jde o zkratku pro "High Energy Laser Counter ASCM Program", přičemž ASCM je zkratka pro "Anti-Ship Cruise Missile").
 

 
Využívání dronů (nejen) pro bojové účely jsme se už dříve podrobněji věnovali v následujících článcích z roku 2014, které tak umožňují ohlédnout se zpět a porovnat, jak se využívání dronů za ty roky posunulo:

A o laserových zbraňových systémech jsme psali např. v těchto aktualitách:
 
Na závěr pro odlehčení přidávám video kompilaci s ikonickým rčením ze všech her ze světa Falloutu, že války se nikdy nemění: "War. War Never Changes":
 
 
Samotná podstata se sice nemění, ale způsoby vedení boje a využívaná technika v průběhu času velmi výrazně ano. A také platí, že právě konflikty a obavy z nich jsou značným motivátorem a faktickým pohonem pro technologické inovace.
 
Zdroj: GOV.UK
reklama