Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon Rx 400: první 14nm GPU od AMD?

30.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Radeon Rx 400: první 14nm GPU od AMD?
Krom sledování souboje generací NVIDIA Maxwell a AMD Hawaii se můžeme podívat i do budoucnosti, a to za generaci Rx 300, která by měla dorazit za pár měsíců. Zastavíme se u generace Rx 400 "Arctic Islands".
Sweclockers se v poslední době činí. Tento známý švédský portál už dlouho zásobuje hardwarové servery novinkami a spekulacemi, které obvykle bývají přesné, či alespoň ne daleko od pravdy. Nyní se můžeme podívat do budoucnosti, a to ne na chystané karty Radeon Rx 300 "Pirate Islands", jejichž první kousky dorazí mezi březnem a květnem, ale na další sérii Radeon Rx 400. Tato série prý dostala označení Arctic Islands.





Série Rx 400 má na trh dorazit někdy v druhé polovině příštího roku. AMD zvolilo označení jehož prostřednictvím nám asi chce něco říci. Vulkanické ostrovy (známé Volcanic Islands) si můžeme spojit se žhavými čipy, kdežto arktické ostrovy evokují naprosto odlišné spojení, takže chce tím AMD snad říci, že půjde o čipy s velmi umírněnou spotřebou? Pokud ano, tak je zřejmé, že k jejich výrobě už nepoužije 28nm proces a snad ani 20nm, který v tomto ohledu nepředstavuje oproti 28nm velký posun.

Vzhledem k tomu, že Globalfoundries a TSMC už mají mít pro příští rok připraveny 14nm a 16nm výrobní technologie, je logické očekávat, že AMD některou z nich využije. Nejspíše by to pak měla být právě 14nm technologie, kterou si firma GlobalFoundries, blízký partner AMD, licencovala od Samsungu. AMD má také v Globalfoundries svého člověka, který spolupracuje s uvedením této technologie do chodu. Stejnou technologií pak mají být vyráběny i čipy Summit Ridge, čili první procesory AMD s architekturou Zen.

Vypadá to tedy, že tento rok ještě budou muset společnosti AMD a NVIDIA (ta chystá 16nm GPU Pascal) překousnout a vydržet se starým výrobním procesem, aby v tom dalším roce mohly představit své velké novinky. Jisté je, že Intel čekat nemusí, neboť ten má již svůj 14nm proces dostatečně odladěný pro výrobu ve velkém.

Zdroj: Hexus.net
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.