reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CI-02B-OP: kostka pro herní sestavy

23.3.2021, Jan Vítek, recenze
Chieftec CI-02B-OP: kostka pro herní sestavy
Chieftec si připravil dle svých vlastních slov multifunkční skříň pro Micro ATX, a sice konkrétně skříň CI-02B-OP, která patří mezi už dobře známý typ Cube, čili kostek. My si ji dnes vyzkoušíme s Mini-ITX deskou firmy Gigabyte. 
Chieftec CI-02B-OP tak patří mezi počítačové skříně označované běžně jako Cube, což obvykle znamená, že se využívají menší základní desky umístěné naležato. Zde to bezezbytku platí a my se podíváme také na to, proč jde dle výrobce o multifunkční skříň. 
 
 
Tento model představený na začátku letošního února také počítá s něčím, na co už troufám si tvrdit drtivá většina uživatelů rezignovala. Jde o externí mechaniky či zařízení všeho druhu, pro něž mnohé moderní skříně už nemají místo. Tento Chieftec jde ale proti proudu a nabízí jak velkou 5,25" pozici, která dříve typicky sloužila pro optické mechaniky (a ještě dříve pro disketové) a k tomu dokonce i externí 3,5" pozici, již známe především jako místo právě pro disketové mechaniky. Existují však všemožné moduly, jež lze v takových pozicích využít, například čtečky karet nebo šuplíky pro snadné zapojení pevných disků či SSD. Pokud jsou tedy skříně s externími pozicemi dnes těžko k sehnání, pak každý nový model, který je nabídne, můžeme jen uvítat. 
 
 
Punc retra ale této skříni také dá jeden prvek, na nějž jsme už téměř zapomněli. Jde o dva zadní kulaté otvory, které byly před několika lety v podstatě povinnou výbavou, ačkoliv většinou zůstaly nevyužity. Jde totiž o otvory pro hadičky vodního chlazení, které ze skříní zmizelo v době, kdy se začala rozšiřovat AiO vodní chlazení, jejichž radiátory nejsou určeny k vytažení mimo skříň, ale k instalaci dovnitř ní. 
 
Proč tedy Chieftec tento prvek opět nabízí? Jednoduše proto, že CI-02B-OP je založena na starší skříni Chieftec CI-01B-OP Gaming Cube, kterou jsme si vyzkoušeli už před 4 roky. Poznat to můžeme právě díky zadním panelům obou modelů, které jsou identické a my se dnes podíváme i na to, co se za ony 4 roky změnilo. Nemusí toho být moc, ostatně počítačové skříně už mají svůj divoký vývoj dávno za sebou a nezdá se, že by měla přijít nějaká další smršť zásadních novinek, které jejich podobu změní k nepoznání. Ostatně původní Gaming Cube od Chieftecu se stále prodává, a to za cca 1000 Kč s daní.
 
Model
Chieftec Mesh Series CI-02B-OP
Celkové rozměry
390 x 265 x 295 mm (H x Š x V)
+ 22 mm na výšku (nožky)
Hmotnost
4,3 kg
Materiál
0,6mm SPCC, plast
Kompatibilita
Micro ATX, Mini ITX
max. 160mm vysoký CPU chladič
max. 320 mm dlouhé karty
max. 160 mm hluboký zdroj
Šachty
1x 5,25" externí
1x 3,5" externí
2x 3,5" interní
3x 2,5" interní
Přední I/O panel
HD Audio, 2x USB 3.0
Sloty
4x
Chlazení
1x 120mm vzadu (volitelný)
1x 120/140mm vepředu (volitelný)
1x 120/140mm nahoře (volitelný)
 
Jak se od sebe tedy liší původní a nový model dle základních specifikací? Rozměry jsou pochopitelně trochu odlišné, neboť nová verze má zcela odlišné plastové nástavby, ovšem liší se pouze výška, na niž nový model ubral 3 cm. Výrobce také použil jiný plech, a to SPCC namísto SECC, ale jeho tloušťka zůstala stejná na 0,6 mm, nicméně celková hmotnost skříně je o 0,8 kg menší. Na to mají vliv i jednodušší a celkově subtilnější plastové nástavby. 
 
To jsou očekávatelné rozdíly, ale nás bude spíše zajímat, jak se liší výbava obou modelů. Kompatibilita s deskami formátů Micro ATX a Mini ITX pochopitelně zůstala stejná, stejně jako tu opět máme po jedné externí 3,5" a 5,25" pozici. Zůstaly pak i dvě 3,5" a tři 2,5" interní pozice a dále i maximální délka karet 320 mm. Pokud jde ale o chladič procesoru, ten už může být mírně vyšší (160 mm) a stejný rozměr platí pro hloubku napájecího zdroje. 
 
Stará verze skříně byla kromě toho vybavena pouze dvěma ventilátorovými pozicemi, a to přední a zadní pro 120mm modely. Zde už máme celkem tři, a sice zadní pro 120mm ventilátor a pak po jedné přední a vrchní pro 120mm, nebo 140mm ventilátor. Poslední změna, již lze vyčíst ze specifikací, se týká výbavy předního I/O panelu. Ten dnes nabízí jen dva USB 3.0 (3.1 Gen 1), zvukový výstup a vstup, zatímco předchozí model měl navíc ještě jeden port USB 2.0. 
 
V příslušenství se opět nenachází žádný ventilátor, které si tak musíme dokoupit sami, což pochopitelně není nutně špatně. Máme tu ale spodní (zdrojový) a vrchní prachový filtr, které by se už samostatně kupovaly poněkud obtížně a nakonec už jen sadu šroubků. 
 
 

Zpracování skříně

 
Chieftec CI-02B-OP má oproti své předchůdkyni jednoduché provedení s prostým plastovým čelem a bez nástavby na horním panelu. Jako zástupce Mesh Series má také v čele velkou část s průduchy, kudy se bude dovnitř nasávat čerstvý vzduch. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Ve vrchní části předního panelu pak máme obě zvenčí přístupné pozice pro 5,25" a 3,5" zařízení, dále vypínač i s kontrolkou, HDD kontrolku hned vedle a pak tlačítko reset, dvakrát USB 3.0 a dva konektory pro sluchátka a mikrofon, čili veskrze standardní výbavu. Poněkud nešikovně je ale řešený právě hlavní průduch, neboť když sundáme čelo skříně, zjistíme, že pod ním máme ještě jemný molitanový filtr. Ten ale bude možné vyčistit pouze tak, že vyndáme i celý perforovaný panel, který je držen pomocí svých ohnutých pacek. To je jednak nešikovné provedení a pak lze počítat s tím, že ony packy mohou prasknout.
 
Tato skříň je vybavena samostatnými bočnicemi, takže nejde o celý jednolitý kryt ve tvaru obráceného U, což je jedině dobře. Bočnice na levé straně má na rozdíl od druhé průduchy, pod nimiž se nachází magneticky přichycený prachový filtr. Ten je na fotografii posunutý mimo svou ideální polohu, ale aspoň je vidět, že tam je. Pravá bočnice na sobě nemá vůbec nic, čili ani průduchy, ale jinak je zpracována stejně jako levá, čili pokud někdo bude chtít, může je zaměnit. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Zadní panel je identický právě se skříní Chieftec CI-01B-OP a my na něm najdeme jednu 120mm pozici pro ventilátor. Dále to jsou zmíněné otvory pro hadičky vodního chlazení, ale protáhnout si jimi můžeme pochopitelně co chceme. Dále tu jsou 4 záslepky, jež můžeme zajistit pomocí jednoho šroubku všechny najednou, ovšem takováto řešení jsou obvykle jen ke zlosti a lepší bude přišroubovat každou kartu zvlášť. 
 
Horní panel skříně má také své průduchy, v nichž je umístěna uprostřed jedna pozice pro 120mm či 140mm ventilátor a na ní sedí z vnějšku skříně magneticky přichycený prachový filtr. Tato ventilátorová pozice se bude zvláště hodit v případě, kdy využijeme jen BOXový chladič procesoru, který tak můžeme přímo seshora ovívat čerstvým vzduchem. A kdo bude chtít, může si trochu zabastlit ve stylu starých dní a vytvořit si tunel, jímž povede vzduch od vrchního ventilátoru přímo mezi žebra pasivu, čímž se může jednoho ventilátoru zcela zbavit a zajistit si potenciálně ještě účinnější chlazení.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Pak už je tu jen pozice zdroje a také průduchy, jimiž výrobce opatřil místo, které by jinak zůstalo nevyužité. Ty se ale mohou hodit, neboť přímo za nimi jsou 2,5" pozice.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Když si skříň obrátíme na bok, ukážou se jednak poměrně vysoké (22 mm) nožky s gumovými kroužky a vedle nich také vysunovací prachový filtr. Je pouze dobře, že výrobce k němu zajistil dobrý přístup, neboť právě ten budeme vysunovat a čistit zdaleka nejčastěji, zvláště pokud bude skříň umístěna na podlaze. Většinou ale stejně bude stačit jen naučený grif, kdy zasuneme ruku pod skříň a sundáme z filtru chuchvalec nahromaděného prachu. Taková skříň pak v podstatě slouží jako stacionární roomba.  
reklama