Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CI-02B-OP: kostka pro herní sestavy

23.3.2021, Jan Vítek, recenze
Chieftec CI-02B-OP: kostka pro herní sestavy
Chieftec si připravil dle svých vlastních slov multifunkční skříň pro Micro ATX, a sice konkrétně skříň CI-02B-OP, která patří mezi už dobře známý typ Cube, čili kostek. My si ji dnes vyzkoušíme s Mini-ITX deskou firmy Gigabyte. 
Kapitoly článku:

Gigabyte B550I AORUS PRO AX

 
Základní deska B550I AORUS PRO AX od společnosti Gigabyte je jako model formátu Mini ITX určena pro ještě menší skříně, než je CI-02B-OP, nicméně nám v ní poslouží velice dobře také a rozhodně nás nebude v ničem omezovat. 
 
Je to ostatně moderní deska s výbavou, která je na její rozměry velice slušná, takže není divu, že výrobce na ní neplýtvá místem. Založena je na čipové sadě AMD B550, přičemž lepší je dnes už jen X570, která by na Mini ITX desce znamenala v podstatě plýtvání prostředky. Dále tu máme vedle obvyklé výbavy dvou slotů pro DDR4 a jednoho PCIe 4.0 x16 ještě dva PCIe M.2 pro moderní SSD, dále síťové řešení Intel Wi-Fi 6 AX200 a dokonce i 2,5GbE (Realtek). 
 
 
B550I AORUS PRO AX podporuje moderní procesory Ryzen 5000, vedle nich také procesory Ryzen 3000 a příslušná APU, jenomže mezi ta nepatří Ryzen 3000G, neboť v jejich případě jde ještě o Zen+, čili druhou generaci architektury Zen. No a Ryzen 4000G jako model Ryzen 7 PRO 4750G zase těžko seženeme na volném trhu, takže se dá bohužel říci, že dvojice portů HDMI a jeden DisplayPort mezi zadními I/O rozhraními desky jen tak nevyužijeme. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Když už jsme u zadních portů na štítku desky, pak můžeme doplnit, že vedle zmíněných obrazových konektorů tam máme 4x USB 3.2 Gen 1 a z toho jeden bílý pro snadné flashování BIOSu (Q-Flash Plus nepotřebuje nainstalované CPU, paměti či grafiku), dále to je červený USB 3.1 Gen 2 a vedle něj stejně vybavený USB-C. Zbývají nám anténní konektory pro WiFi, tři zvukové konektory a RJ-45 pro Ethernet. 
 
 - klikněte pro zvětšení -  
 
Deska obrácená na krovky nám ukáže svůj "Thermal Baseplate", čili kus plechu, který pokud nic jiného, tak alespoň poslouží jako fyzická ochrana před poškozením či přílišným ohybem. Především tu ale máme druhou pozici pro M.2 SSD, která završuje celkovou výbavu této malé desky.
 
Pokud tak patříte mezi uživatele, kteří stejně v poslední době nepotřebovali jiný slot PCIe x16 až x1 než ten pro grafickou kartu a vždy jim také postačí jen jeden pár DIMM pro operační paměti, pak se dá říci, že formát Mini ITX vám může bohatě stačit. Skutečně pak není třeba provozovat PC v obrovské bedně a se základní deskou, jejíž podstatná část zůstane prázdná. Na druhou stranu, výhoda PC je právě v rozšiřitelnosti a právě ta je zde omezená, takže je třeba předem vědět, co od svého počítače budeme chtít i v budoucnu. 
 
 

Chieftronic GPX-750FC 750 W

 
V této sestavě si také nově vyzkoušíme 750W zdroj značky Chieftronic, model GPX-750FC, který je druhý nejvýkonnější ve své řadě.
 
 
Jedná se o plně modulární zdroj, což se zde může jistě hodit, neboť pro kabely bývá v menších skříních logicky i méně místa a možnost odpojit i hlavní svazky přispívá k jednodušší montáži. Zdroj nabízí certifikaci 80 Plus Gold, takže lze očekávat vysokou účinnost a při relativně vysokém výkonu má hloubku jen 14 cm, takže do naší skříně se pohodlně vejde.  
 
 
Nepřekvapí také moderní DC - DC topologie, čili střídavý proud ze sítě se zde transformuje na stejnosměrných 12 V a až z nich se tvoří 3,3V a 5V právě pomocí DC - DC měničů. Ostatně moderní zdroje stejně mohou dodávat téměř veškerou energii právě s napětím +12 V, jak je vidět i na štítku našeho zdroje, z jehož ratingu 750 W může +12 V tvořit až 744 W. DC - DC topologie slouží právě tomu, aby byla k dispozici silná +12V větev pro zásobení procesoru a grafiky, dvou zdaleka nejhladovějších komponent dnešních PC. 
 
 
Podrobné specifikace tohoto zdroje naleznete na stránkách výrobce.