Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO EV2436WFS: trefa do černého

8.1.2013, Pavel Kovač, recenze
EIZO EV2436WFS: trefa do černého
EIZO přišlo na náš trh s novou řadou monitorů EcoView (EV). Dnes recenzovaný EV2436WFS-BK ukázal, jak mohou být i levná EIZA na velmi vysoké úrovni. Dokáže však bojovat s konkurencí, která je dnes opravdu velká? Vše se dočtete v recenzi.

Odezva


V OSD menu lze nastavovat technologii OverDrive. Ta, jak jistě víte, ovlivňuje hodnotu odezvy. Pokud to OverDrive přežene, tak dojde k překmitu a v obraze se to projevuje jako světlý stín za pohybujícím se objektem. Naopak příliš slabý OverDrive prodlužuje odezvu. No a EIZO EV2436WFS dokázal zvládnout tuto technologii na jedničku. Při nastavení Standard k překmitu nikdy nedošlo a přesto byla odezva slušně krátká. Bohužel na některá dražší či herní EIZA to nemá.


 - odezva tabulka


Průměrná odezva rise činí 12,3 ms a fall 11,3 ms. To jsou stále slušné hodnoty, ale na dnešní špičku i v podobě IPS panelů to prostě nemá.

 - odezva graf

Samotný průběh odezvy je však velmi dobrý. Relativně rychlý náběh je však zpomalen trošku pozvolnějším průběhem. Naopak utnutí OverDrivu je však opět velmi přesné a k překmitu nedochází. Při nastavení hodnoty Overdrive na Enhanced se však překmit již ukáže. Tudíž doporučuji nechat hodnotu ve výchozím nastavení.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Podobně jako odezva 0-175-0 se chová i obecnější odezva 50-200-50.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Velikost inputlagu dnešního monitoru je cca 9-12 ms. To sice není zcela ideální, ale pořád to stačí většině hráčů.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa si nejvíce užijete kvalitní barvy. Ty filmům dávají naprosto jiný rozměr. U většiny běžných monitorů je totiž vždy alespoň jedna barva trošku "mimo". To se zde nestalo a filmy vypadají opravdu tak, jako si je pamatujete z kina. Bohužel jsou zde i jistá úskalí. Tím hlavním je nižší kontrast oproti VA technologii. Zde je kontrast kolem 1000:1, ale o něm až později. Docela slušné je podsvícení, které netrpí výraznými průsvity. Také tu je odezva bez překmitů, díky ní jsou filmy pěkně prokresleny a netrpí duchy. Právě tato kombinace kvalitních barev, slušného podsvícení a dobré odezvy činí monitor monitorem dobrým.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Bohužel kvalita černé barvy až tak dobrá není. To je však obecně vlastnost všech IPS monitorů. Pokud chcete kvalitní černou, tak se musíte zkrátka poohlédnout po VA monitoru.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Při hraní her opět oceníte slušnou odezvu a hlavně nízký inputlag. Ten sice nedosahuje tak skvělé hodnoty jako u řady Foris, ale také to není herní monitor. Takže proč by měl, že? Kvalitní hry si však chtějí sem tam užít všichni a v tom jim rozhodně monitor bránit nebude. Dokonce si myslím, že díky příznivějšímu poměru stran 16:10 si například strategie užijete daleko víc než na 16:9 monitoru.




U her typu Half-Life si užijete absolutní absenci překmitu, který je jinak docela otravný. Pokud jste fanoušci adventur, u kterých se před monitorem moc nehýbete, tak v OSD menu deaktivujte senzor pro detekci uživatele. Ten totiž občas zareaguje moc brzo a monitor vypne. To se však při běžné práci nestalo ani jednou. Jen při strnulé pozici uživatele při sledování filmů či hraní hry.

Celkově však mohu monitor pro hry rozhodně doporučit. Nemá totiž nic co by vysloveně vadilo. Nemá sice extra rychlou odezvu, ale zase nemá překmit. Zkrátka taková zlatá střední cesta. Navíc kvalitní barvy ocení asi každý. Takový les ve hře Half-Life 2 Ep2 vypadá opravdu dobře.