Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HyperX Alloy Origins: RGB mechanika s pevným tělem

28.5.2020, Jan Vítek, recenze
HyperX Alloy Origins: RGB mechanika s pevným tělem
HyperX je již dobře známá divize společnosti Kingston, která se zaměřuje na herní produkty. Nově nám nabízí herní klávesnici Alloy Origins s firemními mechanickými tlačítky HyperX Aqua. My se nyní podíváme na její verzi s tlačítky Tactile.

Zkušenosti z provozu

 
Klávesnice HyperX Alloy Origins je vybavena tlačítky, které jsme si dosud na našem serveru nemohli vyzkoušet. Jedná se o HyperX Switches ve verzi Aqua, jež mají asi nejbližší alternativu v Cherry MX Brown. Jde tak o tlačítka s lehčím stiskem (odpor 45 g), která nabízí velice lehkou hmatovou odezvu. Dle hlavních specifikací se od Cherry MX Brown liší pouze v tom, že jejich stisk je zaznamenán v hloubce 1,8 mm a celkový zdvih je 3,8 mm, čili v obou případech o 0,2 mm méně. Mimochodem udávaná životnost je 80 milionů stisků oproti 50 milionům u Cherry MX, ale to zde nebudeme řešit, neboť to těžko ověříme.

Ze své zkušenosti mohu říci, že pokud někdo pozná mezi HyperX Aqua a Cherry MX Brown rozdíl, pak ve hloubce stisku to asi nebude, ostatně 0,2 mm je (alespoň pro mě) pod rozlišovací schopnost. Spíše jde o celkový pocit při psaní, odezvu a také zvuk kláves. Ten je v případě klávesnice Alloy Origins trochu tlumený a ne tak ostrý jako u jiných klávesnic. A je skutečně znát, že jde o "tactile" tlačítka, což znamená, že jejich odpor zhruba v momentu zaznamenání stisku trochu poleví a klávesa ochotněji zajede dolů až nadoraz. 
 
 
A jak můžeme vidět z fotografie, jde v podstatě o obvyklou variaci na téma Cherry MX, alespoň dle vnějšího provedení. Ale to je dobře, neboť díky tomu lze použít standardní klávesy pro křížkový dřík, a to takové, které mají průsvitné popisky umístěné spíše v horní polovině. Díky tomu bude popisek akorát nad RGB diodou tlačítka. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Podsvícení zde funguje velice dobře, změny barev a jasu diod jsou velice plynulé, stejně jako výsledné efekty. Jak se dalo čekat, lépe je prosvícena horní část klávesy, ale i popisek ve spodní je dobře vidět. V našem případě jsme ale stejně na klávesách moc alternativních popisků neměli, neboť jde o čistě US verzi klávesnice bez diakritiky a přeházených speciálních znaků. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Co se týče ghostingu, výrobce hlásí plné NKRO, zatímco běžnému humanoidovi bude více než bohatě stačit schopnost zaznamenat najednou až 10 stisknutých kláves. To Alloy Origins skutečně dokáže. 
 
Kladně hodnotím možnost nastavení třech úhlů sklonu (3, 7 a 11 stupňů), ale v ostatních ohledech není o čem mluvit, neboť tato klávesnice nemá žádnou další speciální výbavu. Ano, je tu konektor USB C, jehož přínos je diskutabilní, protože těžko budeme klávesnici neustále odpojovat, i když někdo by mohl ocenit, že může dát klávesnici stranou a uvolnit si místo na stole, aniž by se musel starat o kabel. Právě kabelem tuto část kapitoly uzavřeme, a to tím, že by nemusel být tak strašně tuhý a nepoddajný. 
 
 

Závěrečné hodnocení

 
HyperX Alloy Origins je klávesnice, jejíž nabídka se točí především kolem použitých tlačítek HyperX Switches ve verzi Aqua. Ta můžeme označit za alternativu pro Cherry MX Brown a jako taková rovněž nabízí mírnou hmatovou odezvu a vedle toho se vyznačují trochu tlumeným zvukem. 
 
Zpracování celé klávesnice je příkladné, snad až na malý detail v podobě moc tuhého kabelu s odpojitelným konektorem USB C. Celé její tělo je hliníkové a i přes svůj tenký profil je těžké a velice tuhé. Zkrátka a dobře, dostat přes hlavu touto klávesnicí byste určitě nechtěli. 
 
Podsvícení zde není co vytknout, snad až na ten notoricky omílaný fakt, že je tu hlavně na efekt a má pramalý praktický význam, co se týče nabízených efektů. Pokud někomu svítí celé PC i s monitorem, pak ten může mít zájem i o rozzářenou klávesnici v barvách duhy. Pro delší sezení před počítačem a při práci zvlášť se ale z jakkoliv provedeného animovaného podsvícení stává rušivý element, který odvádí pozornost. Na druhou stranu, tlumené a stálé podsvícení smysl má a RGB diody nám zde dávají i možnost zvolit si jeho odstín. 
 
Zmínku si zaslouží také obslužný software, který umožní přemapovat funkce kláves s využitím maker, funkcí myši, zkratek, apod. Klávesnice si pak sama umí zapamatovat až 3 přednastavené profily a ostatně i zde nám může být podsvícení trochu nápomocno tím, že umožní lépe identifikovat zvolený profil, neboť i styl podsvícení je jeho součástí.  
 
Ocenění TREFA získává klávesnice HyperX Alloy Origins za pevné kovové tělo,
mechanická tlačítka s odezvou a podsvícení. Logo ocenění je ke stažení zde.
 
Celkově jde o velice dobře zpracovanou a v podstatě i velice jednoduchou klávesnici s klasickým rozložením, která může oslovit hráče i pracanty zároveň a zaslouží si naše ocenění TREFA. Kdo by ale na trhu hledal verzi s českými popisky, ten bude hledat marně. 

 

Plusy


+ Pevné kovové tělo klávesnice
+ Mechanická tlačítka s hmatovou odezvou
+ Podsvícení s možností míchání efektů
+ Paměť pro tři profily s nastavením kláves a podsvícení
 
 

Minusy


- Příliš tuhý kabel
- V nabídce pouze US verze 


Za zapůjčení HyperX Alloy Origins děkujeme firmě Kingstonu.

 
 
Cena v době testování: cca 3.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: