reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-251D: dva disky a široké možnosti

22.4.2020, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-251D: dva disky a široké možnosti
QNAP TS-251D je malý, ale dobře vybavený NAS určený pro dva pevné disky nebo SSD. Díky možnosti rozšíření zvládne i M.2 SSD a navíc můžeme využít i výkonnou síťovou kartu s až 10 Gb/s. Samotný NAS má přitom ještě HDMI. 
QNAP TS-251D je tak malý NAS vhodný do domácností či kanceláří, kde ovšem nabídne velice slušnou výbavu podpořenou možností rozšíření o kartu s rozhraním PCI Express. Můžeme si tak nainstalovat třeba kartu QNAP QM2 pro M.2 SSD a navíc s rozhraním 10GbE, která zásadně vylepší schopnosti celého NAS s ohledem na datovou propustnost. 
 
 
 
Samotný NAS už také má ve výbavě hned 5 portů USB plus moderní HDMI 2.0, takže po instalaci plnohodnotného linuxového systému Ubuntu může posloužit i jako malé PC napojené třeba na televizor, čili jako druhé (třetí, čtvrté...) PC v domácnosti. Pak bude stačit připojit bezdrátovou klávesnici a myš a rázem máme k dispozici NAS i počítač pro obývací pokoj. To se bude hodit pro využití Internetu a jeho možností v případě, kdy někdo zrovna nemá moc v lásce vestavěné aplikace, které běží ve výchozím nastavení NAS serveru v rámci multimediální stanice na HDMI výstupu.  
 
  
Přímo na obalu nám QNAP oznamuje, že jde o multimediální NAS vhodný pro rozšíření pomocí slotu PCIe, což v kostce říká vše podstatné. Jaké jsou ale specifikace? 
 
Model
QNAP TS-251D-4G
Procesor
Intel Celeron J4005 2,0 GHz (až 2,7 GHz)
hardwarová akcelerace šifrování AES
Intel HD Graphics 600
Paměť
4 GB DDR3L RAM (až 8 GB - 2x 4 GB)
4GB eMMC - (Dual boot OS)
Podpora HDD
2x 2,5"/3,5" SATA 6Gb/s
LAN
1x 1Gigabit/s RJ-45 Ethernet port
USB, apod.
2x USB 3.2 Gen 1 (= USB 3.1 Gen 1/USB 3.0)
3x USB 2.0
1 x HDMI 2.0
PCIe
PCIe Gen 2 x4 pro karty s M.2/5GbE/10GbE/USB 3.2 Gen 2 (10Gbps), Wi-Fi
LED kontrolky
Status/Power, LAN, USB, HDD 1-2
Rozměry
168 x 105 x 226 mm
Hmotnost bez disků
1,48 kg
Spotřeba
8,1 W bez disků
15,3 W se zapnutými disky (2x 1TB)
Chlazení a hlučnost
aktivní (70mm ventilátor)
16,7 dBA
Operační systém
QTS 4.4.1
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+
 
Máme tu jako základ Celeron J4005 generace Gemini Lake od Intelu, který pracuje se svými dvěma jádry na taktu 2 až 2,7 GHz. Obsahuje grafické jádro UHD Graphics 600 a jde již o procesor z konce roku 2017. 
 
Dále tu máme 4 GB paměti DDR3L, přičemž maximální kapacita je 8 GB ve dvou modulech a daný procesor podporuje dvoukanálové zapojení. V našem případě byl využit pouze jeden modul, což na jednu stranu sníží datovou propustnost, ale na druhou stranu si stačí dokoupit už jen jeden 4GB modul a máme k dispozici maximum s maximálním výkonem. Na trhu je mimochodem ještě QNAP TS-251D-2G vybavený 2 GB paměti s cenou alespoň o tisícovku nižší než v případě TS-251D-4G. 
 
Rozšiřující karta může využít slot PCIe 2.0 x4 a umožní vylepšit náš NAS o rozhraní M.2, 5GbE, 10GbE či USB 3.2 Gen 2 (10Gbps), Wi-Fi dle toho, jakou si zvolíme. Jde konkrétně o karty QM2,QWA-AC2600WirelessAP StationUSB 3.2 Gen 1 to 5GbE AdapterQXG-5GbE network expansion card a USB 3.2 Gen 2 Expansion Card.
 
Samotný NAS má ještě celkem tři porty USB 2.0, dva USB 3.2 Gen 1, HDMI 2.0 (4k@60) a jeden prostý gigabitový Ethernet.
 
 

Zpracování NAS

 
Máme před sebou celoplastovou skříňku, která je převážně bílá. Čelní panel se světle modrým metalízovým pruhem má v sobě jeden z portů USB 3.2 Gen 1, pod nímž je tlačítko pro synchronizaci s připojeným úložným zařízením. Nahoře jsou kontrolky a hlavní vypínač.  
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Bílou část předního panelu lze vysunout směrem doleva, pokud ovšem před tím uvolníme zámek na levém boku NASu. Pod tímto panelem jsou pouze dva rychle přístupné otvory pro pevné disky nebo SSD, to už záleží pouze na nás, co dovnitř nainstalujeme. 
 
 
 
Zadní panel už je jako obvykle kovový, protože kovová je i celá vnitřní kostra tohoto NAS. Největší část si zabere 70mm ventilátor, který bude chladit veškerý hardware uvnitř. Pod ním pak máme místo pro reproduktor, které ale není osazeno, stejně jako nízký slot pro kartu PCIe 2.0 x4. Zbývají už jen rozhraní, a to tři USB 2.0, jeden USB 3.2 Gen 1, RJ-45, HDMI 2.0 a napájecí konektor pro 12 V.
 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Vzadu také máme dva šroubky, jež drží kryt tohoto NAS. Pouze ty stačí odšroubovat, abychom se dostali ke všemu potřebnému, jak ukazuje další fotografie. To znamená jednak obě pozice pro disky, které lze zkontrolovat třeba v případě, kdy se nám nebude dařit napojit disk na konektory. Pak tu ale máme přístupné i oba sloty SO-DIMM pro paměti DDR3L a samozřejmě také slot pro rozšiřující kartu. Více už tento NAS rozebírat nepotřebujeme.  
 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
V našem případě QNAP TS-251D dorazil s vysunutými šuplíky umístěnými mimo v krabičce s příslušenstvím. Jde o obvyklé plastové verze s jisticími ližinami, které se ale uplatní pouze v případě, že instalujeme 3,5" pevný disk. Pokud jde o 2,5" zařízení, to je třeba už připevnit zespodu pomocí šroubků.
 
 

Příslušenství

 
Co se týče dodávaného příslušenství, kromě potřebných šroubků a tištěných materiálů tu máme ony šuplíky, dále prostý ethernetový kabel a samozřejmě i napájecí adaptér (12 V / 5,42 A) s potřebným kabelem. 
 
 
Víc toho ani nepotřebujeme.  
reklama