reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD_Black D30 1TB: externí SSD pro hráče

11.7.2022, Milan Šurkala, recenze
WD_Black D30 1TB: externí SSD pro hráče
Dalším SSD, které se nám dostalo do testu, je herní model WD_Black D30. Ten je určen především pro hráče s herními konzolemi, jejichž kapacita hlavního úložiště nemusí vždy dostačovat. Využít ho ale mohou i hráči na PC. Jaké toto SSD bude?
Kapitoly článku:
Od klasických benchmarků přejdeme nyní k praktičtějším testům. Nějaký nástin daly aplikace h2testw a SSDSlowMark, nyní vyzkoušíme Disk Bench a kopírování v prostředí Windows.
 
 

Přenos 120GB zip souboru

 
Začneme testem přenosu obrovského 120GB ZIPu. Toto představuje dlouhodobý zápřah na SSD a ukáže to také případný propad přenosové rychlosti po vyčerpání bufferu.
 
WD_Black D30 1TB kopírování 1
 
WD_Black D30 1TB kopírování 1
 
Nejprve jsem zkusil přenos jednoho obřího souboru, kterým byl 120GB ZIP. Jak vidíme, rychlost čtení se obvykle pohybuje na konstantních 515-530 MB/s v prostředí operačního systému.
 
WD_Black D30 1TB kopírování
 
WD_Black D30 1TB kopírování 2
 
Zápis je o něčem jiném a po úvodním rychlém začátku s hodnotami přes 500 MB/s po 12 přenesených GB spadne ke zhruba 220 MB/s. Pokud se tak přenášená data vejdou do SLC cache, výsledky jsou solidní, pak je ale WD_Black D30 poměrně pomalým SSD. Pokud jde o teplotu, ta se u většiny testů pohybovala do 62 °C, zaznamenaným maximem bylo 66 °C, což je v pořádku.
 
WD_Black D30 1TB srovnání 1
 
Zde to vidíme ve srovnání s jinými SSD a je dost patrný propad vůči nedávno testovanému My Passport SSD. WD_Black D30 má sice násobně větší buffer (12 GB proti 4 GB), ale výrazně nižší rychlost po jeho vyčerpání (220 MB/s proti 400 MB/s).
 
 

Přenos složky s počítačovou hrou (80GB složka, 444 souborů)

 
Druhý test ukáže přenos složky s nainstalovanou hrou Call of Duty: Modern Warfare. Ta zabírá 80 GB a je rozhodně rychlejší hru zkopírovat na SSD a případně zpět, než ji znovu stahovat a instalovat. Jak moc to ale zabere?
 
WD_Black D30 1TB kopírování 2
 
WD_Black D30 1TB kopírování 2
 
Kvůli malým souborům na začátku přenosu je přenosová rychlost nejprve menší, pak se ale většinu doby opět pohybuje okolo 520 MB/s.
 
WD_Black D30 1TB kopírování 2
 
WD_Black D30 1TB kopírování
 
Zápis je velmi podobný předchozímu případu. Malé soubory na začátku snížily rychlost, pak se rychlost dostala přes 500 MB/s, aby se po vyčerpání 12GB bufferu srazila dolů na cca 220 MB/s.
 
WD_Black D30 1TB srovnání 2
 
Znovu se ukazuje, že WD_Black D30 nepatří k nejrychlejším externím SSD, zejména zápis je po vyčerpání SLC bufferu poměrně nízký.
 
 

Přenos složky s dokumenty (6,7 GB, 7783 souborů)

 
Nyní tu máme velkou složku s mnoha podsložkami, velkými i malými soubory. Jde o projekty z Visual Studia, spoustu obrázků JPEG, PNG, knihovny DLL, zdrojové soubory v C++, EXE soubory, textové dokumenty, PDF a podobně. Toto ukazuje rychlou zálohu velkého projektu.
 
WD_Black D30 1TB kopírování 3
 
WD_Black D30 1TB kopírování 3
 
Zde jsem dosáhl velkého rozdílu mezi přenosem přes Disk Bench a při přenosu přes Windows 11 nebo aplikaci Total Commander (více k tomuto v jedné z následujících podkapitol). Kvůli malým souborům se rychlost čtení dostala v průměru na 271 MB/s.
 
WD_Black D30 1TB kopírování 3
 
WD_Black D30 1TB kopírování 3
 
Zápis je tradičně slabší a v tomto případě záloha netrvala cca 7-8 sekund, jak by se dalo čekat dle papírových specifikací, ale téměř minutu. V prostředí OS to bylo dokonce okolo 1,5 minuty.
 
WD_Black D30 1TB srovnání 3
 
V rámci dosud testovaných externích SSD je WD_Black D30 prozatím ve středu pole. Rychlostí zápisu nevynikalo ani jedno SSD, čtení má pak D30 někde mezi My Passport z vlastní stáje s 10Gbps USB a starším SSD Adata s 5Gbps USB.
 
 

Přenos složky s mnoha malými soubory (2,43 GB, 26813 souborů)

 
"Zabijáckým" testem se pro SSD stala sice relativně malá 2,43GB složka, ta ale obsahovala téměř 27 tisíc souborů ve 2400 složkách a průměrná velikost souborů tak byla pod 100 kB. Šlo o různé malé soubory, které jsem našel na počítači (dokumenty, zdrojové soubory, malé obrázky,...).
 
WD_Black D30 1TB kopírování 4
 
WD_Black D30 1TB kopírování 4
 
V takovém případě se rychlost přenosu dostane velmi daleko od těch papírových, které odpovídají úplně jinému charakteru dat. To už se dostáváme na 46 MB/s u čtení a jen 19 MB/s u zápisu. 2,43 GB dat tak SSD zapisuje déle než 2 minuty.
 
WD_Black D30 1TB srovnání 4
 
Zde to testovanému SSD nevyšlo a dosáhlo dokonce slabšího výsledku než starší SSD na předchozí rychlostní generaci USB.
 
 

Rozdíly přenosů při použití různých metod kopírování

 
Přestože výše zmíněný Disk Bench vytváří skutečně kopie zvolených souborů, nelze si nevšimnout, že se mohou lišit praktické výsledky při kopírování přes tuto aplikaci a přes prostředí operačního systému, ačkoli je výsledek totožný (kopie dat na druhé paměťové jednotce). Vyzkoušel jsem tedy vedle Disk Bench také kopírování ve Windows 11, aplikaci Total Commander a také vlastní skript, který jsem naprogramoval v Pythonu.
 
WD_Black D30 1TB srovnání metod kopírování
 
WD_Black D30 1TB srovnání metod kopírování
 
Zde se ukázalo, že zatímco přenosy menšího množství velkých souborů nijak zásadní rozdíly nedělá (a jde spíše o chyby měření), u těch menších už mohou být výsledky diametrálně odlišné. Vidíme to třeba na 6,7GB složce s dokumenty, která byla přes Disk Bench zkopírována za 25 sekund (rychlost přes 270 MB/s), ale ostatními metodami jsem téhož dosáhl za cca 54-59 sekund s rychlostmi okolo 118-127 MB/s. Ještě dramatičtější to bylo u velmi malých souborů, kde to bylo 54 sekund proti 141 až 171 sekundám (rychlost 46 MB/s proti 15-18 MB/s).
 
WD_Black D30 1TB srovnání metod kopírování2
 
WD_Black D30 1TB srovnání metod kopírování2
 
U zápisu se setkáváme s podobným chováním. Velké soubory nevykazují žádné výraznější rozdíly a pořád se pohybujeme okolo 236-241 MB/s. Zápis 6,7GB složky se spíše menšími soubory je už ale v rozsahu 75-123 MB/s a extrémní složka s obrovským počtem malinkých souborů je mezi 9 až 19 MB/s.
 
 

Přesouvání her ze Steamu mezi jednotkami

 
Nejen proto, že je WD_Black D30 mířen zejména na hráče, tu máme ještě jeden test. Je podobný tomu druhého z této kapitoly, kdy půjde o přesunutí hry z knihovny Steamu v počítači na testované externí SSD. Půjde o 86,4 GB dat hry Destiny 2 .
 
WD_Black D30 1TB přesun hry z/na SSD
 
WD_Black D30 1TB přesun hry z/na SSD
 
Přesun hry na testované SSD zabral přes 5 minut, což bylo jen o trochu rychleji než u nedávno testovaného WD My Passport SSD (rychlost 285 vs 312 MB/s). V tomto případě mě překvapila vyšší rychlost, než co bylo u D30 zvykem, ten se zpravidla u zápisu velkých dat nedostával výrazněji přes 240 MB/s. Zkopírování hry zpět do počítače trvalo externímu disku 3 minuty (494 MB/s). WD_Black D30 je tak dobrý spíše pro samotné hraní z SSD, než pro překopírovávání her mezi počítači.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama