Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S Google Street View se podíváme i k Everestu

16.3.2015, Jan Vítek, aktualita
S Google Street View se podíváme i k Everestu
Google rozšířil dosah své služby Street View až k regionu, který obepíná horu Mount Everest. Každý se tak může z pohodlí židle podívat na pouť do Nepálu a kolem nejvyšší hory světa. Stačí párkrát kliknou myší.
Google Street View nám tak ukáže Nepál a region Khumbu kolem Mount Everestu, což bylo možné díky partnerství Googlu se start-upem Story Cycle z Kathmandu a také s Apa Sherpou. Ten momentálně drží světový rekord v počtu 21 výstupů na Mount Everest.





Tým tak s sebou vzal potřebné zařízení na pořizování fotografií na cestu skrz střed národního partku Sagarmantha, která trvala celkem 10 dní a pořízeno na ní bylo přes 45.000 panoramatických snímků okolí včetně vesnic obývaných komunitami Sherpů. Nesli jednak dva klasické fotoaparáty se stativy a pak především speciální zařízení Trekker s 15 fotoaparáty, které se může nést na zádech (viz foto).


Cestou na vrchol Mount Everestu se tedy zatím díky Street View nevydáme, ale zavítat můžeme do zmíněného parku a pak do různých základen pod Everestem včetně Phortse, Khumjung, Thame, Lukla nebo Namche Bazaar. Každou vesnici či stanoviště si můžeme detailně projít a podívat se na zdravotnická zařízení, kostely a také na obyvatele, mezi něž dosud patří Kancha Sherpa, poslední živý člen první expedice na vrchol Everestu.

Apa Sherpa doufá, že tento projekt pomůže i jím založené nadaci, která financuje vzdělávání dětí v Lhumbu. Připomenout můžeme také předchozí podobné projekty firmy Google, která v rámci The Seven Summits pokryla známé vrcholy jako Kilimandžáro, Elbrus nebo Aconcagua.

Zdroj: Hexus.net