Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung a AMD představují Exynos s RDNA a podporou ray tracingu

3.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Samsung a AMD představují Exynos s RDNA a podporou ray tracingu
O spolupráci firem AMD a Samsung na vývoji SoC s výkonnou grafikou dobře víme, přičemž tohoto tématu se dotkla i Lisa Su na Computexu. Očekávat můžeme konkrétně SoC Exynos vybavené grafikou založenou na RDNA. 
AMD tak v rámci licenčního ujednání poskytla firmě Samsung své radeonové technologie pro nasazení v SoC řady Exynos, o čemž už rámcově víme právě dva roky, neboť tato skutečnost byla ohlášena v červnu roku 2019. A spíše než o prostém licencování technologií se mluví o úzké spolupráci mezi AMD a Samsung LSI, která má přinést vysoce efektivní čipy pro mobilní nasazení. Detaily o dohodě a samotné spolupráci ale známy nejsou. 
 
 
Víme ale, že Samsung chce využít grafickou architekturu RDNA ve své nové generaci čipů Exynos, a to v jejich nejvýkonnějších verzích. Dle vyjádření Lisy Su jde přitom konkrétně o aktuální RDNA 2, což také naznačuje, že výsledné produkty už na sebe nenechají dlouho čekat. O tom ostatně mluvila i nedávná zpráva, dle níž půjde o Exynos 2200.
 
Vedle toho se dozvídáme, že tato grafika nabídne jednak podporu ray tracingu a vedle toho také VRS (Variable Rate Shading), čili prostě variabilní shadery pro zvýšení výkonu, a to využitím dat z jednotlivých pixelů na větších plochách, kde je grafika velice podobná, jak ukazuje následující obrázek. 
 
 
Jde tak o dvě technologie, které AMD v případě RDNA 2 podporuje už na PC a v herních konzolích. S technologií VRS přijdou čipy Exynos po GPU Adreno 660 jako druhé, ovšem pokud jde o ray tracing, zde si zřejmě uzmou prvenství a je jasné, že Samsung se na to bude snažit svým marketingem zvlášť poukázat. Jiná věc je ale ta, jak bude podpora ray tracingu reálně využita. 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.