Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung odstartuje ještě letos výrobu 10nm LPP

25.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Samsung odstartuje ještě letos výrobu 10nm LPP
Nedávno se pochlubila svými výrobními plány společnost TSMC a nyní na ně reaguje Samsung. Ten slíbil, že ještě v tomto roce započne výrobu 10nm procesem Low Power Plus, který by mohl být využit také pro novou generaci výkonných čipů.
Po letité stagnaci to vypadá, že se najednou odehrává překotný vývoj výrobních procesů. Na 10 nm chce brzy přesedlat nejen TSMC, ale dle svých slov také Samsung, ovšem ten jej slibuje už na tento rok. TSMC chce vyrábět první 10nm čipy v příštím roce a má jít výhradně o mobilní čipy, přičemž pro výkonná GPU a podobné energeticky náročné produkty je chystán až 7nm proces pro rok 2018.





Co se týče Samsungu, ten ale chystá na letošek druhou generaci 10nm procesu, čili 10LPP (Low Power Plus), který bude následovat po 10LPE (Low Power Early). A jako takový by měl být 10LPP využitelný právě i pro výrobu vysoce výkonných čipů, takže dle těchto informací by měl mít Samsung náskok jak před TSMC, tak před Intelem. Ten si svůj 10nm proces chystá na příští rok.

Samsung své plány představil v setkání pro zvané v Silicon Valley, kde se snažil přesvědčit ostatní firmy, aby využily právě jeho budoucí proces pro své příští projekty. Šéf polovodičové divize Samsungu, Kelvin Low, k tomu řekl, že jsou dle jeho názoru opět vedoucí firmou. Vedle nového procesu 10LPP si Samsung připravuje také vylepšený 14nm proces, který má být celkově ekonomičtější.

Chystaný 10LPP má oproti 10LPE nabídnout asi o 10 procent vyšší výkon a energetickou efektivitu. Qualcomm se tak měl rozhodnout k tomu, aby Samsungu svěřil výrobu svého Snapdragon 820, ovšem Apple i tak raději sáhl po výrobních kapacitách firmy TSMC, které má využít pro výrobu svých A10.

Nyní to vypadá tak, že TSMC chce co nejdříve spustit výrobu 7nm procesem a 10nm bere jen jako krátký přechodový stupeň, což Samsung odmítá. Dle něj budou 10nm procesy aktuální daleko déle, než ostatní firmy předpokládají, neboť nejde pouze o výsledné produky, ale také o to, jak efektivní a výhodná bude jejich výroba. Navíc už pak začíná být aktuální ultrafialová litografie EUV, s níž jsou spojeny očekávané problémy a velké náklady.

Zdroj: recode.net