Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung přidal do nabídky levný SSD 750 EVO s 500 GB

25.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Samsung přidal do nabídky levný SSD 750 EVO s 500 GB
Letos v únoru vyslal Samsung na trh dvě nová SSD řady 750 EVO, která zaujala především svou nízkou cenou. Do této chvíle řada čítala pouze dva prvotní modely s kapacitami 120 a 250 GB, k nimž však nyní přibylo i 500GB SSD.
Jedná se pochopitelně o 2,5" modely pro rozhraní SATA 6 Gbps, které už dnes nemá šanci nikoho překvapit a nadchnout. Pozornost se už konečně obrací spíše k formátu M.2 a rozhraní PCI Express 3.0, kde je ten pravý potenciál k dosažení vysoké propustnosti. Nicméně taková SSD jsou stále drahá a řada 750 EVO se zaměřuje na nízkou cenu. Té Samsung dosahuje použití low-end pamětí 16nm TLC NAND Flash, čili nejde o 3D paměti jako u vyšších řad, a tak nemůžeme očekávat vysoké hodnoty propustnosti při zápisu a ani dlouhou životnost.





Zástupce Samsungu komentoval nástup nového modelu tak, že po 120GB a 250GB SSD 750 byl prý velký zájem, a tak se firma rozhodla také nabídnout 500GB model, aby uspokojila i zákazníky hledající vyšší kapacitu. I tento model nabídne technologie jako TurboWrite, Dynamic Thermal Guard Protection a RAPID Mode. Jde především o TurboWrite, což je prostě rychlá, ale malá cache, která zajistí, aby vedle rychlosti čtení 540 MB/s SSD nabídlo také zápis 520 MB/s. Jenomže to je pouze krátkodobý výkon, který poklesne ihned poté, co zapisovanými daty zaplníme vyrovnávací paměť. To je stejné jako v případě SSD Trion společnosti OCZ.

Řada SSD 750 EVO také podporuje 256bitové AES šifrování dat, nabízí tříletou záruku spojenou se 100TB hodnotou TBW, čili platí to, co nastane dříve. Nový 500GB model nastoupí od začátku června, a to s cenou 150 USD. Je otázka, kdy se dostane i k nám vzhledem k tomu, že série 750 EVO se v našich obchodech moc nerozšířila.

Zdroj: wccftech