Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX chystá návrat k ISS

23.3.2016, Jan Vítek, aktualita
SpaceX chystá návrat k ISS
Na červen minulého roku nebude společnost SpaceX vzpomínat v dobrém, neboť tehdy jí poprvé selhala raketa vynášející náklad k Mezinárodní vesmírné stanici. Nyní se ale firma již chystá k obnovení zásobovacích letů.
V jednu červencovou neděli předchozího roku chtěla společnost SpaceX potřetí vyzkoušet přistání prvního stupně rakety Falcon 9, a to při příležitosti zásobovací mise pro stanici ISS. Raketa se rozpadla asi dvě minuty po startu a s ní bylo ztraceno nějakých 1800 kg zásob pro obyvatele stanice. Krátce před rozpadem rakety byl zaznamenán problém s vysokým tlakem, který hlásila čidla v palivové nádrži druhého stupně.





Společnost SpaceX se přirozeně poté zaměřila na to, co nehodu způsobilo a asi měsíc po ní přišla s verzí, že příčinou byla vadná vzpěra uvnitř samotné rakety. Ta podpírala jednu z nádrží pro helium, které se pumpuje do vyprazdňujících se palivových nádrží a slouží k udržování tlaku. Jenomže dle SpaceX praskla a do ještě stále plné nádrže druhého stupně začalo pronikat helium. To vše se událo ještě v době, kdy pracoval první stupeň, který raketu poháněl až do doby jejího zničení. Podivné bylo ale především to, že vzpěra selhala až v době, kdy na ni nepůsobila taková síla jako při startu. V porovnání s tím byla pouze pětinová, ale dá se usuzovat, že při startu se "načala" a pak už nevydržela ani sníženou zátěž.

Kromě rakety byl však ztracen také samotný náklad pro ISS, a to poměrně zbytečně, neboť mohl být zachráněn, kdyby na to programátoři mysleli. Stačilo by totiž jen upravit software, který mohl v případě selhání otevřít padáky nákladového modulu. Ten ale namísto toho zmizel za horizontem a později se rozbil o hladinu Atlantiku. Po celou dobu přitom vysílal telemetrické údaje. Ve SpaceX se pochopitelně rozhodli, že příští moduly už na toto budou myslet, ačkoliv s tím bylo počítáno až pro moduly určené pro lidskou posádku. Nejde ale pouze o proceduru otevření padáků. Ještě předtím se má modul v případě potíží od zbytku rakety oddělit, zažehnout své motory a odletět stranou do bezpečné vzdálenosti.

Firma se také obávala, že tento neúspěch ohrozí její další spolupráci s NASA, která uvažovala o tom, že jí svěří dopravu astronatů k ISS. Jak už ale dnes víme, skutečně se tak stalo a první start je naplánován na příští rok.




BEAM


Nyní už společnost SpaceX věří, že Falcon 9 je připraven na další zásobovací misi pro ISS, kterou chystá na 8. duben. Rakety již dříve dostaly přepracované vzpěry, které jsou lépe testovány a již se osvědčily v praxi. NASA tak svěří raketě Falcon 9 a jejímu modulu Dragon dopravu zásob včetně Bigelow Expandable Activity Module (BEAM), který po delší době rozšíří výbavu stanice. Jak můžete vidět na fotografii, BEAM je nafukovací obytný modul, který k celkovému obytnému prostoru přidá nějakých 16 m3 prostoru (jenž ale nebude téměř využíván). Na ISS se bude testovat především na to, zda dokáže vytvořit bezpečné prostředí i s ohledem na radiaci. Jestli se osvědčí, mohly by se později objevit další, větší a lépe vybavené nafukovací moduly. Otázka je asi především ta, zda takový obyvatelný balón dokáže vydržet bombardování mikrometeority a kosmickým smetím, a dokáže tak udržet tlak. Ve zkušební době bude po dobu dvou let.

Dragon zůstane připojen k ISS po několik týdnů a někdy v květnu se vrátí zpět na Zemi s biologickými vzorky astronauta Marka Kellyho. Ten je sbíral po celý rok pobytu a na základě jejich průzkumu se vědci budou snažit lépe pochopit, jaké zdravotní dopady má dlouhodobý pobyt v mikrogravitaci. Start proběhne 8. dubna přesně ve 21:43 našeho času, tedy pokud nebude odložen.

Zdroj: Extremetech