reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD PNY CS3150 sice nabídne až 12 GB/s, chladí ho ale dva malé ventilátory

22.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
SSD PNY CS3150 sice nabídne až 12 GB/s, chladí ho ale dva malé ventilátory
Nová SSD se sběrnicí PCIe 5.0 sice nabízí mnohem vyšší rychlosti než předchozí generace, velkým problémem ale začínají být spotřeby a potřeba výkonného chlazení. PNY XLR8 CS3150 je dalším SSD, které sáhlo po aktivním chladiči.
Společnost PNY je další, která představila velmi rychlá SSD na sběrnici PCIe 5.0. Jde o model XLR8 CS3150, přičemž k dispozici bude v kapacitě 1 TB a 2 TB. Menší varianta slibuje přenosovou rychlost sekvenčního čtení 11,5 GB/s, u zápisu pak 8,5 GB/s. Větší 2TB verze v tomto bude lepší, poněvadž ta dosáhne až na 12 GB/s u čtení a 11 GB/s v případě zápisu. To jsou opravdu velmi solidní rychlosti. Bohužel se také podílí na vysoké spotřebě a potřebě výkonného chlazení.
 
Doby, kdy jsme SSD nechladili vůbec, nebo jsme používali pasivní chladič, se patrně chýlí ke konci. PNY totiž sáhlo k aktivnímu chlazení, které využívá dva maličké ventilátory. Ty pochopitelně vyžadují zapojení 4pinového konektoru. Díky tomu by se teplota SSD měla udržet v rozumných mezích, to by tak nemělo sahat k throttlingu (omezování výkonu), aby se nepřehřívalo. K dispozici budou verze s bílým a černým chladičem, v nabídce bude i verze s RGB osvětlením využívajícím 9pinový konektor. Ovládání světel probíhá přes software PNY Velocity-X. 1TB verze bude za 179,99 USD, RGB varianta pak za 189,99 USD. Cenu 2TB varianty zatím neznáme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama