Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TecLab dosahuje taktu 2340MHz na RTX 3080 a láme světový rekord

18.9.2020, Jan Vítek, aktualita
TecLab dosahuje taktu 2340MHz na RTX 3080 a láme světový rekord
Na nové grafické karty GeForce Ampere si brousí zuby také profesionální overclockeři, neboť bylo jasné, že s jejich pomocí se budou lámat rekordy. A na první takový případ se už můžeme podívat díky Brazilcům z TecLab.
GeForce Ampere zatím máme k dispozici v podobě karty GeForce RTX 3080, takže až příští týden dorazí model RTX 3090, nové rekordy budou zřejmě opět překonány. Nyní jde o nejvyšší grafické (ne celkové) skóre v 3DMark Time Spy Extreme, které platí pro jednu grafickou kartu. Aktuálně jsou na prvních dvou místech již dvě karty RTX 3080, přičemž obě překonávají hranici 10.000 bodů. 
 
 
Vedou zde Brazilci (rbuass) z týmu TecLab, kteří využili pochopitelně chlazení s využitím tekutého dusíku, a to jak pro samotnou grafickou kartu, tak i pro procesor. Dosáhli konkrétního skóre 10.595 bodů a jako druhý se umístil Alva Jonathan z Indonésie (aka Lucky_n00b), který hranici deseti tisíc bodů překročil jen o 24. 
 
 
V TecLab použili upravenou kartu GALAX SG založenou na referenčním designu NVIDIE, takže je naprosto zřejmé, že až dorazí těžké váhy v podobě těch nejlepších karet s nejsilnější napájecí kaskádou, tento rekord bude zapomenut.
 
 
Karta GALAX SG byla přetaktována na 2310 MHz a skončila s výsledkem vyšším o 7 % v porovnání s RTX 2080 Ti přetaktovanou na 2745 MHz. Lucky_n00b přitom dokázal takt GPU na své RTX 3080 vyhnat "pouze" na 2160 MHz, takže tu máme spíše jakousi výchozí startovní čáru pro extrémní overclocking nových Ampere, než aby se dalo mluvit o tom nejlepším, co lze očekávat. 
 
Zdroj: wccftech


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.