Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Továrna Micronu měla hodinový výpadek, opět se mluví o zvýšení cen DRAM

4.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Továrna Micronu měla hodinový výpadek, opět se mluví o zvýšení cen DRAM
Už dlouho jsme se nedozvěděli o výpadku energie v některé z důležitých továren, a tak nás rok 2020 ještě alespoň jednou potěší. Hodinový výpadek totiž hlásí americká společnost Micron, jeden ze tří největších výrobců DRAM. 
Micron je společně se Samsungem a SK Hynix nejvýznamnějším světovým výrobcem pamětí DRAM a společně tyto tři firmy v podstatě ovládají trh. Pokud tedy jeden z nich potkají problémy při výrobě, může se to na trhu výrazně podepsat a ačkoliv pouze jednohodinový výpadek energie může vypadat jako nevýznamná událost, v moderní výrobě čipů to tak rozhodně není. Výroba jednoho čipu od přípravy waferu nařezáním z ingotu po zapouzdření může zabrat měsíce a pokud se ve velké továrně přihodí, že vypadne energie, výrobce může odepsat obrovské množství právě zpracovávaných waferů nehledě na ztrátu času a nutnost výrobu opět rozjet. 
 
 
Dle dostupných zdrojů se výpadek přihodil v jedné tchaj-wanské továrně firmy Micron a Digitimes informuje, že nastane nepříjemná dohra v podobě zvyšujících se cen pamětí DRAM. A to skutečně není přehnaný předpoklad vzhledem k tomu, že výpadek měl postihnout přibližně 10 procent výstupu dané továrny na měsíce dopředu.  
 
Ceny pamětí DDR4 DRAM pro PC jsou v obchodech stále na nízké úrovni, respektive nízké ve srovnání s rokem 2018, kdy opravdu nebyl problém dát za 16GB sadu DDR4-3200 více než pět tisíc korun. Od roku 2019 se ceny víceméně drží na stejné hladině, ovšem nyní se proklamuje, že porostou, a to i vlivem zvyšující se poptávky. 
 
Ale ještě nebudeme malovat čerta na firewall, o zvýšené poptávce vlivem pandemie se mluví už velice dlouho a leckdy chodí i protichůdné zprávy a předpoklady o budoucím vývoji. Ostatně nedávno se mluvilo spíše o poklesu cen DRAM a NAND Flash, takže zatím to spíše berme jako jedno velké divadlo pro obchodníky a investory a počkejme si na výsledek. 
 
Závěrem si zde mohu jen odložit dva odkazy: