Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toyota investuje 50 milionů USD do vývoje chytrých aut na Standfordu a MIT

5.9.2015, Milan Šurkala, aktualita
Toyota investuje 50 milionů USD do vývoje chytrých aut na Standfordu a MIT
Automobilka Toyota je zatím známá spíše jako vývojář nových technologií pohonu pro budoucnost. Nově ale hodlá pracovat i na poli chytrých aut. Má v plánu investovat 50 milionů dolarů do vývoje na Standfordské univerzitě a MIT.
Koncept chytrých aut se stále rozmáhá a přidávají se další a další automobilky. Společnost Toyota zatím pracovala spíše na poli pohonů do budoucna. Velmi dobře známý je její hybrid Toyota Prius, jehož čtvrtá generace se představí 8. září, nemluvě o hybridních verzích běžných modelů. Představila také vodíkové auto Toyota Mirai (na obrázku). Nově se chce ale vrhnout také na vývoj chytrých aut, která budou ovládána z čím dál větší části počítačem. Připomeňme, že s částečnou podporou řidiče při řízení už koketuje od 90. let.


Toyota Mirai


Vyhradila si tedy 50 milionů dolarů, které investuje do Standforské univerzity a MIT (Massachusetts Institute of Technology). Po dobu dalších pěti let by měly univerzity spolu s Toyotou vyvíjet technologie pro autonomní vozidla jak ve výzkumném centru v Silicon Valley, tak i v centru v Massachusetts. Na rozdíl od Googlu nebo Uberu, kteří vyvíjejí plně autonomní vozidla, Toyota není tak optimistická a nevěří, že by během následující dekády měla autonomní vozidla nějak rozumně fungovat. Místo toho se chce snažit jen převzít některé úkony, řidiči do značné míry pomáhat a soustředit se na zvýšení bezpečnosti provozu.


MIT logo


Jde např. o inteligentní asistenční systémy, které by měly rozpoznat, že se řidič plně nevěnuje řízení a případně převzít kontrolu nad řízením nebo řidiči pustit veselou písničku, když má špatnou náladu. Cílem projektu je také např. to, umožnit řidiči předat řízení vozidlu např. v zácpě nebo na dálnici, kdy řízení člověka nudí, ale přitom lidem umožnit plné řízení tehdy, když chtějí řídit. MIT se bude soustředit zejména na monitorování okolí a vyhnutí se kolizím (v týmu budou lidé mající zkušenosti s monitorováním okolí pomocí laserů a LIDARu), Standfordská univerzita zase na analýzu chování řidiče. Šéfem projektu je Gill Pratt, který původně pracoval v agentuře DARPA. Autonomní vozidla vedle Googlu a Uberu vyvíjí např. Nissan, Mercedes, Audi, Volvo, Ford, GM a Honda.

Zdroj: wired.com, nytimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.