Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC agresivně navyšuje výrobu 16nm FinFET

13.10.2015, Jan Vítek, aktualita
TSMC agresivně navyšuje výrobu 16nm FinFET
Společnost TSMC se nachází ve stavu, kdy už má připraven 16nm proces FinFET pro výrobu různých čipů a dle zdrojů z průmyslu by se měla její produkce 20nm a 16nm čipů v tomto roce téměř ztrojnásobit.
Celkový trh spojený se smluvními výrobci počítačových čipů, jako je TSMC nebo GlobalFoundries, má v tomto roce růst o 6,1 procent, ačkoliv PC průmysl přinejlepším stagnuje. Ovšem výrobci čipů samozřejmě nejsou spojeni pouze s PC, ale také s mobilním sektorem, takže vyrábí i procesory (nebo spíše SoC) pro tablety a telefony. Úspěch firem TSMC a GlobalFoundries na mobilním trhu se ale projeví i jinde, však tyto firmy musí především vyrábět, aby měly prostředky k vývoji nových procesů a k vylepšování těch stávajících.




300mm wafer v TSMC


V případě firmy TSMC se očekává, že ta v posledním letošním čtvrtletí značně navýší svou produkci pomocí 20nm a 16nm FinFET procesu a celkové oživení trhu čistě smluvních výrobců se očekává proto, že bude až na výjimky opuštěn starý 45nm proces. Ten nás samozřejmě už dlouho nezajímá, však PC sektor se chystá opustit už i 28nm proces, pokud tedy mluvíme o procesorech a grafických čipech. TSMC tak má v tomto roce prodat 20nm čipy za celkem 5,1 miliardy dolarů, přičemž 16nm bude zatím prodáno jen v hodnotě 0,6 miliardy. Můžeme ale očekávat, že tyto výdělky půjdou v nejbližším období výrazně nahoru. Pro porovnání, v předchozím roce TSMC prodalo 20nm čipy v hodnotě 2,1 miliardy dollarů.

O TSMC již nějaký ten pátek víme, že bude vyrábět a v případě firmy NVIDIA již vyrábí příští generaci grafických čipů Pascal, a to právě pomocí svého 16nm procesu FinFET+. To samé se má týkat i příštích Radeonů "Arctic Islands" a vzhledem k tomu, že AMD i NVIDIA využijí paměti HBM2 se stejným potenciálem, pak bude záležet pouze na nich a jejich architekturách, zda převezme výkonnostní žezlo GeForce či Radeon. Může to ale samozřejmě být i plichta a navíc ještě čekáme na potvrzení, že AMD skutečně využije TSMC a ne třeba GlobalFoundries a jejich 14nm proces.

Výroba 16nm čipů v TSMC tedy již jede naplno a v současné době se vyrábí více než 60 různých čipů a další jsou na cestě. To se má týkat firem jako Avago, Freescale, LG, MediaTek, NVIDIA, AMD, Renesas či Xilinx.

Zdroj: wccftech