Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC se pochlubilo finančními výsledky, výdělky z 7nm procesu rostly

15.4.2021, Jan Vítek, aktualita
TSMC se pochlubilo finančními výsledky, výdělky z 7nm procesu rostly
Společnost TSMC si na nedostatek práce nemůže stěžovat a spíše má starosti o to, jak co nejdříve rozšířit svou výrobní kapacitu a jak správně investovat do budoucna. Co říkají nejnovější finanční výsledky? 
Tchaj-wanská firma TSMC tak může na jednu stranu trhat rekordy v tržbách, ale na druhé straně se aktuálně ve své domovině potýká s katastrofálním suchem, které ohrožuje běh mnohých místních společností. Sucho bude asi opravdu vyřešeno až nástupem monzunového období, které nastupuje během května. 
 
vodní nádrž u Tchaj-čungu (foto z 12. dubna)
 
Hlavní zpráva je nyní ale ta, že TSMC v průběhu prvního letošního kvartálu utržilo 12,92 miliard dolarů, což je 25% meziroční a 1,9% mezikvartální nárůst, přičemž marže jsou 52,4%. Je tak znát, že volné kapacity už nyní opravdu nejsou k dispozici. Firma také dokázala během daného období zpracovat 3,36 milionů 300mm waferů, do čehož je započítána i plocha na 200mm waferech, a to pochopitelně s příslušným koeficientem. To představuje 1,12 milionů měsíčně, což je o 8 procent více, než činil průměr v roce 2020. 
 
čtvrtletní tržby TSMC v miliardách am. dolarů - Anandtech
 
Na začátku roku 2019 tu přitom byla zcela jiná situace. Trh byl naopak přesycen, poptávka po výkonných telefonech byla nízká a začátek roku ostatně je obvykle slabší. Od té doby jsou ale tržby včetně počtu zpracovaných waferů na vzestupu.
 
podíl jednotlivých procesů na tržbách TSMC - Anandtech 
 
Můžeme se také podívat na to, jak se na tržbách podílí výroba různými procesy. Kupodivu je tu vidět ústup 5nm procesu ve prospěch 7nm procesu a 20nm proces už v podstatě zmizel, stejně jako před rokem 10nm proces. Zhruba polovinu tržeb firmy TSMC ale zařídila právě dvojice nejmodernějších technologií, vedle nichž tu je celá sbírka starších procesů, jejichž podíl na tržbách sice jednotlivě klesá, ale velice pozvolna.
 
TSMC se přitom chystá v příštích třech letech investovat celkem cca 100 miliard dolarů, což zahrnuje až 28 miliard pro letošní rok. Čili z tohoto pohledu už nepůjde o výrazné zvyšování investic, ale oproti předchozím letem jde o nebývalé částky. Do oněch 100 miliard spadá také kolem 12 miliard, jež budou vynaloženy na stavbu 5nm továrny v Arizoně. Pro porovnání, aktuální Fab 15, která má na 7nm procesu kapacitu kolem 100.000 waferů měsíčně, přišla TSMC před deseti lety na 9,3 miliard dolarů. 
 
Nakonec se můžeme podívat na rozdělení tržeb dle vyráběného zboží. Největší podíl mají SoC pro chytré telefony (45 %), dále výkonný hardware a HPC (35 %), pak IoT (9%), automotive (4 %) a ostatní (7 %).