reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Video: dvounohý robot Cassie uběhl venku 5 kilometrů

30.7.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Video: dvounohý robot Cassie uběhl venku 5 kilometrů
Dvounozí roboti jsou pro inženýry velkou výzvou, protože při jejich pohybu je třeba vyřešit otázku udržení rovnováhy. Tým vyvíjející robota Cassie nyní slaví úspěch, protože jejich bipední stroj zvládl uběhnout pět kilometrů.
Robot Cassie pochází z Oregon State University a vědci plánují, že by mohl být jednou užitečný pro doručování zásilek, práci ve skladech či jako robotický asistent v domácnostech. Výzkumný tým nyní nechal samotného robota Cassie uběhnout celých pět kilometrů ve venkovním terénu, stroj to zvládl na jedno nabití. 
 
 
Tento běh je zaznamenán i na videu, v němž je možné si všimnout, že Cassie je tvořen v podstatě jen dvěma končetinami a ničím víc. Je tedy poměrně vzdálený humanoidnímu robotu Atlas od Boston Dynamics, který má konstrukci podobnou lidskému tělu a zvládá i velmi složité pohyby. 
 
Cassie se pomocí strojového učení snaží udržet rovnováhu při pohybu ve vzpřímené poloze, aby robot balancoval bez jakékoliv dodatečné opory, je nutné neustále provádět drobné úpravy postoje. K těmto účelům se konkrétně využívá tzv. hluboké posilované učení, které je vhodné pro dovednosti jako běh, skákání nebo třeba chůze po schodech. 
 
 
Dvounohý robot nejdříve uběhl okruh pěti kilometrů na hřišti za 43 minut a 49 sekund. Další náročnější běh přes kampus Oregonské univerzity trval o něco déle - 53 minut a 3 sekundy, protože bylo třeba řešit technické problémy. Kvůli přehřátí počítače Cassie spadl poprvé a druhý pád byl způsobený příliš rychlým zatočením. Výzkumný tým, který na vývoji robota pracuje, uvedl, že se jim podařilo dosáhnout hranic hardwaru a mohli ukázat, co robot dokáže. 
 
Zdroj: engadget.com