reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 October 2020 Update: 7 nejdůležitějších novinek

2.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Windows 10 October 2020 Update: 7 nejdůležitějších novinek
Aktualizovali jste svůj počítač na Windows 10 20H2 a hledáte, co vše se s novou verzi změnilo? Nebo teprve zvažujete, zda aktualizovat či ne? Přinášíme vám stručný, ale obsáhlý přehled novinek, které přináší October 2020 Update.
Ačkoliv jste na svůj počítač možná teprve nedávno instalovali May 2020 Update, k dispozici je již také October 2020 Update. Jedná se o ještě menší aktualizaci než na jaře, ale přesto přináší několik jasně viditelných změn. Připomeňme, že aktualizace je v současné době distribuována jako volitelná pro vybrané uživatele s Windows 10 1903 nebo novější. Pokud se nemůžete dočkat, ověřte si dostupnost prostřednictvím služby Windows Update. Může ovšem trvat týdny až měsíce, než se update dostane ke všem uživatelům. Microsoft se tak snaží zabránit problémům ve větším měřítku. A mezitím si pojďme shrnout, co se změnilo po přechodu na Windows 10 20H2.

 

Nabídka Start

 
 
Nabídka Start prošla menším redesignem, který se týká především dlaždic. Nově jsou ikony částečně průhledné a reagují svou barvou na uživatelem zvolené barevné schéma (tmavé nebo světlé). Zároveň zmizelo pozadí v podobě dlaždic za menšími ikonami v seznamu aplikací.

 

Oznámení

 
 
Pokud vám ve Windows 10 vyskočí oznámení, můžete se jej rychle zbavit pomocí ikony křížku, aniž byste museli otevírat boční panel. Každá notifikace také obsahuje ikonu aplikace, ze které pochází.

 

Nový Microsoft Edge


 
Říjnová aktualizace Windows 10 znamená poslední krok při přechodu ze „starého“ na „nový“ Edge, který využívá jádro Chromium – stejně jako populární Chrome od Googlu. Nová verze internetového prohlížeče se nyní stala součástí operačního systému místo původní. Uživatelům přináší plynulejší uživatelský zážitek i nové funkce. Microsoft podle řady názorů konečně vytvořil prohlížeč, který může konkurovat Chromu či Firefoxu.
 

Nastavení


 
Microsoft učinil další krok, jak postupně nahradit původní Ovládací panely, ze kterých nyní zmizely informace o systému. Pro zobrazení specifikací zařízení a Windows tedy budete muset otevřít aplikaci Nastavení. K dispozici je také tlačítko pro zkopírování údajů do schránky.
 
 

Rozhraní pro tablety

 
Pokud používáte zařízení typu 2 v 1, oceníte vylepšený uživatelský zážitek pro dotykové displeje. Nyní se systém nebude ptát, zda chcete přepnout do režimu tabletu, ale učiní tak automaticky. Mezi vychytávky v tomto režimu patří větší hlavní panel nebo automatické zobrazení dotykové klávesnice při tapnutí do textového pole.

 

Nové účty


Microsoft přidal pár novinek, kterých si všimnete pouze při zakládání nového účtu. Systém podle vaší aktivity připne často používané aplikace na hlavní panel nebo seskupí bloatware a aplikace třetích stran do jedné složky v nabídce Start.

 

Obnovovací frekvence


V aplikaci Nastavení nyní najdete novou položku, kterou ocení hlavně hráči. Jedná se o změnu obnovovací frekvence, pokud váš monitor tuto funkci podporuje. Pro nastavení tedy není nutné otevírat Ovládací panely ani nástroje třetích stran (např. od Intelu nebo Nvidie). Položku najdete v Nastavení – Systém – Displej – Pokročilé nastavení zobrazení.
 


reklama