Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Store na desktopu je neúspěch i dle zkušených vývojářů

19.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 Store na desktopu je neúspěch i dle zkušených vývojářů
S operačním systémem Windows 10 je pevně spojený i nově pojatý obchod Windows Store jehož nástup sliboval propojení různých platforem v jeden ekosystém, který by podtrhnul nabídku systému Windows jako služba. Jak si ale nyní stojí?
Store ve Windows 10 má tedy za úkol propojovat různé platformy, které běží na tomto novém operačním systému. Patří mezi ně stolní i mobilní počítače, tablety, telefony, konzole Xbox One a také různé produkty zapojené v Internetu věcí. Jde o jeden ze základních předpokladů toho, aby systém Windows byl v budoucnu vnímán jako služba a ne jako produkt, který budeme jako doposud kupovat v nových verzích. Microsoft tedy chce podobně jako Apple vydělávat ne na prodeji operačního systému, ale na tom, co je s ním spojeno. Ovšem přijetí Windows Store v nové podobě bylo ze strany vývojářů i zákazníků přinejlepším vlažné.





Server Digital Trends zpovídal několik vysoce zkušených vývojářů, mezi něž patří třeba Scott Peterson, který vyvíjí aplikace již od dob Windows 2.0 a aktuálně pracuje především na speciálních aplikacích pro těžební společnosti. Především lidé jako on si uvědomují rozdíly mezi tím, jak Store funguje na klasických PC v porovnání s tablety a telefony. V prvé řadě je třeba říci, že od roku 2011 dodala Nokia a Microsoft na trh celkem na 110 milionů zařízení s Windows Phone, zatímco systém Windows 10 se za nepoměrně kratší dobu stačil rozrůst již mezi více než 200 miliony zařízení.

Pak můžeme srovnat prodej aplikací, jako například NextGenReader (RSS čtečka), jejíž vývoj má na starosti další dotazovaný vývojář, Gaurav Kalra (Next Matters). Tuto aplikaci si uživatelé do zařízení Windows Phone stáhli celkem 210.000krát, ale do PC s Windows 8, 8.1 a 10 pouze 90.000krát. Peterson a Kalra tak mají své zkušenosti s vývojem aplikací pro prodej v obchodu Store, ale ani jeden by takový způsob prodeje zatím nechtěl ostatním doporučit.

Proč je tedy Store na desktopu pořád ještě tak neúspěšný? Jde často prostě o to, že takový způsob vyhledávání a nákupu aplikací uživatelům Windows obecně nevyhovuje. Například takový NextGenReader si můžeme pořídit za přijatelných 55 korun, ale proč bychom to měli dělat, když existuje dost jiných RSS čteček, které jsou zdarma? A navíc, proč bychom měli k vyhledávání a instalaci aplikací využívat Store, když jsme dlouhodobě zvyklí na jiný způsob? Microsoft si je toho pochopitelně vědom, a tak nám svůj Store předkládá jen jako alternativu, čili obavy z toho, že by se z něj stala jediná oficiální cesta k instalaci aplikací do systému, se nakonec neukázaly jako neopodstatněné. Jenomže Store pak těžko může uživatelům nabízet placené aplikace, když ti ve velké míře ignorují i jeho nabídku aplikací zdarma, kdežto na telefonech s Windows Phone nemají jinou oficiální alternativu. A co víc, trh s chytrými telefony se rozvíjel společně s nabídkou aplikací, které jsme do té doby neznali, zatímco Store se snaží prorazit na desktopovém systému, kde už dlouho fungují jiné zákonitosti. Třeba taková firma Valve se se svým Steamem se může cítit naprosto neohrožena.

Nicméně podobné problémy má i Apple se svým App Store provozovaným na OS X. Tam také zdaleka není tak populární jako na iOS, s nímž je nedílně spojený. Jenomže Apple má jednu podstatnou výhodu. Síla jeho App Store tkví právě v mobilním světě, takže desktopovou verzi může brát jako doplňkovou službu. Na druhé straně je Microsoft, který má zanedbatelný podíl mezi chytrými telefony, a tak se snaží prosadit právě s využitím své široké desktopové základny, kde to ale zatím moc nefunguje.

Zdroj: Digital Trends
Využíváte na notebooku/desktopu s Windows 10 obchod Store?
V anketě šlo hlasovat od 19.2.2016 do 30.4.2016. Počet hlasujících: 73
Ano, pravidelně4 %
Občas30 %
Vůbec66 %