reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

X-Silicon představuje CPU na architektuře RISC-V s GPU podporujícím Vulkan

5.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
X-Silicon představuje CPU na architektuře RISC-V s GPU podporujícím Vulkan
Architektura RISC-V má svého dalšího zástupce v podobě procesoru od společnosti X-Silicon. Ten doplňuje vektorové CPU o vlastní GPU, které podporuje rozhraní Vulkan i další. Vhodné má být pro real-time zpracování dat.
Společnost X-Silicon Inc. (XSi) vyvinula nový procesor, který využívá architekturu RISC-V. Ta je jednou z dalších alternativ pro budoucnost, přičemž novinka této firmy je zajímavá tím, že spolupracuje také s nově vyvinutým GPU. V případě XSi jde o velmi mladou společnost, která byla založena v březnu 2022 v San Diegu, a snaží se dát dohromady vektorové CPU na RISC-V spolu s akcelerací výpočtů pomocí speciálního univerzálního C-GPU.  XSi tvrdí, že jejich GPU využívá otevřených standardů, dosahuje také nízké spotřeby.
 
X-Silicon CPU GPU
 
GPU podporuje rozhraní Vulkan, OpenCL i OpenGL ES, máme zde také hardwarovou abstraktní vrstvu (HAL) a dle výrobce má díky architektuře NanoTile sloužit k real-time zpracování dat i dynamickému renderování grafiky, přičemž tradiční GPU mají dle XSi mít problémy právě ve zpracovávání dynamických dat a v nedostatečné optimalizaci přesunů dat mezi pamětmi a jádry. Nová architektura tak snižuje latence a přináší vysokou výpočetní sílu pro algoritmy AI a strojového učení stejně jako renderování grafiky, což může přijít vhod např. v nasazeních AR/VR, automotive, IoT nebo robotice. Zde je mnohdy nutné zpracovávat více různých výpočtů najednou i sekvenčně podle aktuálních podmínek a nové GPU by toto mělo zvládat lépe než standardní řešení. Software Development Kity budou dostupné pro první partnery ještě v tomto roce.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama