Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi Mi VR: kvalitní headset za málo peněz

27.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Xiaomi Mi VR: kvalitní headset za málo peněz
Xiaomi tento týden odhalilo v pořadí svůj druhý headset pro virtuální realitu. Nabízí kvalitní parametry i provedení, ale přitom stojí znatelně méně než například Samsung Gear VR. Problémem by ovšem mohla být omezená kompatibilita.
Tento týden byl ve znamení dvou (doslova) velkých phabletových novinek od čínské značky Xiaomi – skoro bezrámečkového Mi Mix a Mi Note 2 se zahnutým displejem, který připomíná již nedostupný Samsung Galaxy Note 7. Trochu upozaděna zůstala poslední novinka v podobě brýlí pro virtuální realitu Mi VR. Hned na úvod musíme říct, že se nejedná o první pokus Xiaomi v této oblasti. Už letos v létě byl představen jednoduchý headset Mi VR Play, který lze nyní na českém trhu sehnat za cenu kolem 600 až 700 Kč. Nový model Mi VR je znatelně pokročilejším headsetem, který ovšem pro svou funkci nadále vyžaduje smartphone.





Pohybový senzor je ovšem tentokrát integrován přímo v brýlích, oproti senzoru v telefonu má být až šestnáctkrát přesnější, takže rozpozná mnohem jemnější pohyby. Výrobce také slibuje velmi nízkou odezvu jen 16 ms, díky které by nemělo hrozit pocit nevolnosti po delším používání, jako u některých levnějších VR headsetů. Základem jsou 38mm čočky s úpravou proti odleskům, které nabízejí zorné pole 103 stupňů. Součástí balení je bezdrátový ovladač, který disponuje devítiosým pohybovým senzorem, dvojicí tlačítek a podporou dotykového ovládání.





Xiaomi neopomnělo ani softwarovou stránku věci a spustilo obchod s obsahem MIUI VR, odkud je možné zpočátku stáhnout na 30 aplikací a 500 panoramatických videí přizpůsobených pro virtuální realitu. Další tituly ovšem budou přibývat, údajně už se přihlásilo kolem dvou stovek vývojářů. Xiaomi Mi VR se začne v brzké době prodávat na čínském trhu s cenovkou 199 juanů, v přepočtu asi 730 Kč bez DPH. Největším problémem ovšem bude kompatibilita, telefony se totiž do brýlí připojují přes port USB Type-C a podle oficiálních informací je podporováno pouze několik modelů: Xiaomi Mi Note 2, Mi 5, Mi 5s a Mi 5 Plus. S omezenou kompatibilitou se prozatím potýká také platforma Daydream od Googlu.

Zdroj: Miui.com