Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube mění Content ID, peníze z reklamy vyplatí i za dobu vyšetřování copyrightu

30.4.2016, Milan Šurkala, aktualita
YouTube mění Content ID, peníze z reklamy vyplatí i za dobu vyšetřování copyrightu
Content ID je služba YouTube, která umožňuje analyzovat videa a za určitých podmínek nechat na serveru i taková, která porušují copyright. Nově bude vyplácet peníze z reklam i za dobu, kdy se vyšetřuje porušení autorských práv.
Na serveru YouTube už delší dobu funguje služba Content ID. Ta prochází každé nahrané videa a zkoumá, zda v něm není autorsky chráněný obsah. Pokud se tak stane, majitel copyrightu má možnost se rozhodnout, co s takovým videem udělá. Může jej nechat smazat nebo k němu nechat vlepit reklamu, ze které dostává provize on i Google. Ten, kdo vložil nelegální obsah, je pak rád, že mu video zůstane a uživatelé jsou rádi, že se na něj mohou přesto dívat. Bohužel s rozšiřováním systémů blokování reklam jsou majitelé copyrightu docela nešťastní z malých výdělků a méně svolní k ponechávání videí na YouTube.


YouTube logo


YouTube se jim nyní snaží vyjít vstříc tím, že na rozdíl od minulosti započítává výdělky i za dobu, kdy se vyšetřují autorská práva. Pokud totiž došlo k tomu, že někdo vznesl námitku proti nelegálnímu obsahu, u videa nebyla žádná reklama a ta se sem vrátila až tehdy, když se celá záležitost vyřešila. To ale většinou spadlo na období, kdy se video nejvíce šířilo. Nově tedy dojde k tomu, že v případě vznesení námitky se reklama nezruší, ale pozastaví se připisování peněz. Až na základě výsledků vyšetřování pak nasbíraná částka připadne tomu, kdo spor vyhraje. Na druhou stranu chce YouTube bojovat proti těm, kteří tyto nástroje zneužívají a vznáší nadměrné množství neoprávněných námitek.

Zdroj: blogspot.cz
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.