Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Záhadná Tabbyina hvězda opět pohasíná

22.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Záhadná Tabbyina hvězda opět pohasíná
Tabbyina hvězda, neboli KIC 8462852, astronomům stále motá hlavu. Z našeho pohledu totiž její jas velice výrazně kolísá, takže přitáhla pozornost také ufologů. Však se mezi všemi hvězdami pozorovanými teleskopem Kepler žádná jiná tak nechová.
Po zveřejnění objevu hvězdy KIC 8462852 se ihned začaly objevovat spekulace, že může jít o tzv. Dysonovu sféru, kterou staví mimozemšťané pro sběr energie. Však to se samo nabízí, když jsou ve vesmíru k dispozici miliardy takových reaktorů, tak proč kolem nich nepostavit strukturu, která by zachytávala jejich energii?




KIC 8462852 v infračerveném a ultrafialovém světle


KIC 8462852 objevila Tabitha Boyajian, díky níž má své neoficiální jméno a jde o hvězdu spektrálního typu F3 V/IV umístěnou v souhvězdí Labutě a vzdálenou jen 1480 světelných let, která má tak specifické chování, že mezi nějakými sto padesáti tisíci hvězdami sledovanými teleskopem Kepler není už žádná podobná. Právě teleskop Kepler pátrá po exoplanetách, a to metodou, při níž se zkoumá pokles jasu hvězdy vlivem přechodu planety přes její tvář. Jenomže v případě KIC 8462852 to nemůže být planeta a pochopitelně ani jiná hvězda, neboť jde dle některých o celý 20% pokles jasu za posledních sto let, ale to je pouze neprokázaná teorie. I tříprocentní pokles, respektive výkyv, který byl opravdu pozorovaný, je však velice neobvyklý a nikdo neví, co jej způsobilo.

Musí tak jít o velký objekt, který tuto hvězdu postupně zastiňuje a uvažovat můžeme třeba o masivním hnízdu komet nebo široký prostor zabírajícímu pozůstatku rozpadlé planety. Nyní to přitom vypadá, že jas hvězdy po vyrovnání svého propadu v minulém roce opět začal klesat. Něco se tak opět děje, co by mohlo nakonec osvětlit celou záhadu, nebo ji naopak ještě prohloubit. Nyní jde o další 2 nebo 3 procenta, jak zachytil speciální teleskop věnující se právě výhradně pozorování Tabbyiny hvězdy. Díky tomu byli upozorněni astronomové po celém světě, kteří se na ni také zaměří a budou se snažit něco vyčíst ze světelného spektra, které k nám přichází.




- jedna z křivek týkajících se pozorování Tabbyiny hvězdy teleskopem Kepler -


KIC 8462852 patří mezi staré hvězdy, které by už měly být umravněny, poblíž ní není žádná nově se formující hvězda a sledování v infračerveném spektru ani neodhalilo nic, co by jí mělo stínit. I proto si vysloužila označení WTF hvězda, kde tato zkratka však znamená Where's The Flux?, čili kde je (světelný) tok?

Zdroj: Astronomy