Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ziro: sestavte si vlastního robota ovládaného pohyby ruky

25.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Ziro: sestavte si vlastního robota ovládaného pohyby ruky
Na Indiegogo se objevil zajímavý projekt, který slibuje možnost sestavení robota, jenž se bude dát ovládat rukou - přesněji pomocí speciální rukavice. Projekt se nazývá Ziro a zájemci si jej mohou na Indiegogo předobjednat.
Kampaň na Indiegogo slibuje, že Ziro je první robotické zařízení, které je možné ovládat pomocí vaší ruky. Robot se ale k zájemcům nedostane v celku, zákazník obdrží pouze díly, které si pak může sám doma sestavit a k výsledku ještě přidat výplody své vlastní fantazie. To je také hlavní pointou - nadšenec do robotiky si může užít zábavu se sestavováním a vymýšlením vlastních návrhů. Zároveň k tomu nejsou potřeba žádné předchozí znalosti robotiky, protože je vše jednoduché, takže projekt Ziro je určen i pro naprosté amatéry.

Robot Ziro je řízený pomocí gest vašich prstů a ruky, to vše probíhá pomocí speciální rukavice Smart Glove, která je součástí balení. Cílem celého projektu bylo udělat robotiku snadnou a zábavnou pro kohokoliv - od dětí až po dospělé. Sada Ziro se skládá z několika částí. Tou první jsou moduly s motorkem, dále tam najdeme rukavice na ovládání a nechybí ani aplikace pro chytrý telefon, která umožní propojení rukavice a motorků, přidané jsou i součástky jako například kolečka na sestavení robota.





Kromě součástek v balení si robota poté můžete vylepšovat i pomocí věcí, které najdete u sebe doma, ideální jsou například kartónové papíry, z kterých se vyřeže požadovaná "součástka" a ta se poté napojí na moduly s motorkem. Moduly umožňují různé druhy pohybu, takže je možné takto pohánět kolečka nebo třeba paže, které se zdvihají. K dispozici je totiž buď neustálé točení dokola nebo kývání ze strany na stranu.

Je tak možné vytvořit robota, který vám bude vozit váš telefon a natáčet vás, nebo chytrý vozíček pro vaše domácí mazlíčky. Děti si takto mohou s pomocí "součástek" vystřižených z kartónu vytvořit robotického psa nebo dinosaura, zajímavé koulící se zařízení vznikne po vložení robota s kolečky do velké průhledné koule. Fanoušci Star Wars si mohou splnit svůj sen a postavit si například jezdícího robota R2D2.





Výrobce slibuje, že jednotlivé motorky vydrží na baterii asi 7 hodin, záleží na tom, jaké akce s robotem provádíte. Nabíjení trvá dvě a půl hodiny. Chytrá rukavice vydrží jen 4 hodiny a nabíjí se o něco kratší dobu - 2 hodiny.

Své vlastní Ziro je možné si předobjednat tím, že na Indiegogo přispějete nejnižší částku 149 dolarů, což je asi 3 500 korun. K dispozici jsou i sety s lepším vybavením (například s větším počtem modulů s motorky), ceny se však přirozeně šplhají výš. Ti, co si sady předobjednají, by se jich měli dočkat příští rok v lednu.

Zdroj: Indiegogo