Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth a Wi-Fi SD moduly pro Orange SPV

8.4.2003, Petr Hájek, článek
Bluetooth a Wi-Fi SD moduly pro Orange SPV
Již je tomu nějaký ten pátek, co se světu představil první smartfoun s OS od Microsoftu. Po prvotním nadšení ale následovala od uživatelů poněkud nervózní otázka "A kde je Bluetooth?" Ti agresivnější jedinci dokonce tvrdili, že absence Bluetooth je u přístroje této filozofie vychytralá komerce. Pokud přežijete poněkud kostrbaté umístění, tak žádný ze smartfounů postavených na referenčním designu Orange SPV nebude o Bluetooth ani Wi-Fi ochuzen.
Pokud někdo chce s přístroji na OS Smartphone 2002 používat Bluetooth nebo Wi-Fi, musí využít SDIO slotu a patřičné karty. První obrázky tohoto vybavení se již začínají objevovat a na plně funkční součástky se také jistě můžeme těšit co nevidět.

Vybavení bude pravděpodobně fungovat jak s původním Orange SPV, tak s následníkem Orange SPVx a také samozřejmě třeba s HTC Tanager.





Jak sami vidíte, velikosti modulů pro bezdrátovou komunikaci jsou z hlediska zabíraného místa velmi přijatelné - nic, co by trhalo kapsu.





Vzhledem k umístění SDIO slotu bude přečnívající část modulu trošku překážet, škoda, že jej výrobci neumístili trošku výš nebo aspoň na druhou stranu. Prakticky odpadá možnost držet smartfoun v levé ruce, jak je jistě většina uživatelů u zařízení velikosti a tvaru mobilu zvyklá. Bohužel, kvůli interferenci se nedá slot umístit nahoru, jak je (dobrým...) zvykem u Palmů nebo Pocket PC.

Tak trochu se vtírá otázka, jak by změnilo prodejnost, kdyby se nešetřilo a moduly pro Wi-Fi i Bluetooth se zaintegrovaly přímo do přístroje.





Další otázkou je, jestli je Wi-Fi modul formátu paměťové karty pro tento druh zařízení dostatečně atraktivním příslušenstvím, tj. jestli si jej zákazníci bude ochotni pořídit. Využití Bluetooth ve smartfounu tohoto typu je evidentní, ovšem Wi-Fi a smartfouny, to je tak trochu pole neorané...

O cenách a dalších zajímavostech Vás samozřejmě budeme okamžitě informovat.





Zdroj: PPCW.Net