Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co čeká Čechy po AvantGo – rozhovor s provozovatelem PalmPortal.CZ

6.3.2002, Tomáš Bobek, článek
Co čeká Čechy po AvantGo – rozhovor s provozovatelem PalmPortal.CZ
Nedávný krok AvantGo, který zpoplatňuje poskytovatele obsahu využívajících tuto službu a který nemohu označit jinak než jako nešťastný, řádně zamíchal kartami v oblasti off-line prohlížení webových stránek a kanálů. Prohlížeč AvantGo se stal rázem zbytečnou paměťovou zátěží nejednoho PDA a nastal čas hledání alternativ. Doplněno 3.4. - co nového po opětném uvolnění AvantGo uživatelských kanálů
Doplněno 3. dubna 2002
Po oznámení AvantGo o zrušení blokace uživatelských kanálů (viz tento článek) nám do redakce došlo ještě doplňující vyjádření ze strany PalmPortal.cz:

„1. dubna jsme spustili novou sluzbu my.Palmportal wireless a take zavedli Uzivatelske kanaly. V soucasne dobe tak nabizime temer 100% alternativu AvantGo.”




Nedávný krok AvantGo, který zpoplatňuje poskytovatele obsahu využívajících tuto službu a který nemohu označit jinak než jako nešťastný, řádně zamíchal kartami v oblasti off-line prohlížení webových stránek a kanálů. Prohlížeč AvantGo se stal rázem zbytečnou paměťovou zátěží nejednoho PDA a nastal čas hledání alternativ. Současný stav je nepříjemný i pro WWW server, které díky AvantGo doslova žil, český PalmPortal. Požádal jsem proto jeho majitele o společné zamyšlení "kam dál".

Odpovědí na mé otázky se ujal Michal Češek, provozovatel PalmPortalu. Tato online služba byla založena v září 2001 se záměrem poskytnout ucelený a přehledně uspořádaný přehled všech českých zdrojů určených pro AvantGo prohlížeče. Její primární poslání se však podle Michalových slov v brzké době změní.

PalmPortal se specializoval na katalogizování výhradně českých AvantGo kanálů, které takřka přes noc do jednoho vymřely. Co bude s portálem dál, zabalíš to?
Právě naopak. Současná "nešťastná" politika AvantGo uvolňuje prostor pro jiné subjekty. Přes noc se z Palmportalu - katalogu odkazů stává server, zabývající se významněji oblastí off-line browsingu. Sami jsme si již delší dobu kladli otázku, proč se v souvislosti s off-line prohlížením stránek na PDA zařízeních stále mluví jen o AvantGo, když technologie kterou AvantGo používá, není rozhodně ani jediná ani nejlepší. Nechceme udělat stejnou chybu jako AvantGo a snažíme se najít akceptovatelný poměr mezi službou a náklady. Zde nechám inteligentního českého čtenáře číst mezi řádky.

No já jsem tam vyčetl, že časem hodláš na své službě alespoň trochu profitovat :-) To je právě v této době docela odvážná myšlenka, kde vidíš peníze?
Řeknu to upřímně. Nejde o profit, ale o pokrytí nákladů. Jinak by i Palmportal.cz brzy skončil. Nic nejde dělat jen z mladické nerozvážnosti a prostého elánu. Peníze vidím tam, kde AvantGo, ale ve zcela jiných relacích. Dám nyní trochu nahlédnout pod pokličku našeho uvažování. Členění klientů podle počtu uživatelů (tedy 8 registrovaných uživatelů, apod.) je dle naše názoru nešťastné. My se ubíráme jinou cestou a to je frekvence aktualizace kanálu a jeho velikost. Pokud si uživatel bude generovat svůj kanál do všech odpovídajících formátů sám a na Palmportal.cz umístí pouze odkaz na tyto soubory, bude pro něj služba zdarma. Pokud bude provozovat pouze www stránky a my.Palmportal se bude starat o jejich stažení, konverzi do požadovaných formátů a distribuci mezi uživatele, pak bude služba placená. Stejně tak bude služba stát jiné peníze pro provozovatele deníku s obrázky, celkovou velikostí 600KB a frekvencí obnovy 6x za den (všichni víme o koho se jedná :-) a jiná cena bude pro běžný server, kterému stačí 100KB a frekvence 3x za týden. Přesto se budeme pohybovat v jednotkách procent částek AvantGo. Vzhledem k tomu, že ani poskytovatelé internetu dnes nedávají nic zadarmo, i my musíme za diskový prostor a pásmo platit. Pokud chceš znát ceník služeb, pak tě zklamu, tak daleko ještě nejsme.

Dnes (5. března 2002) jsem ještě zaregistroval u většiny odkazů ikonky pro nastavení kanálů AvantGo - věříš snad ještě v nějaký obrat?
Rozhodně ne. Posledních 14 dnů jsme se usilovně snažili přepracovat jádro Palmportal.cz tak, abychom byli v blízké době schopni nabídnout našim uživatelům možnou alternativu AvantGo. Na odstranění uvedené ikony prostě nezbyl čas. Mimo jiné ta ikona je už pryč :-)

Perlička: na Palmserver.CZ jsem zaznamenal tvrzení, že dotyčný server obsahoval "největší databázi českých kanálů AvantGo". Tvoje reakce?
Žádná. To ať posoudí uživatelé našeho serveru :-)

Pomineme-li AvantGo, je tu stále ještě iSiloX či Plucker - zkusíš se více specializovat na tyto možnosti, jak dostat obsah webu do našich Palmů? Jakým způsobem?
Rozhodně jsou to horcí kandidáti, ale Palmportal nechce vsadit všechno na jednu kartu. Náš trumf se bude jmenovat my.Palmportal. Jedná se v podstatě o možnost definovat z databáze své oblíbené odkazy a s tímto výběrem pak dále pracovat. V současné době my.Palmportal nabízí export do ixl formátu, který používá iSilo, brzo bude následovat Plucker a další. Zmíněná funkčnost je ovšem řešením pouze pro Palm v kombinaci s počítačem. V současné době zvažujeme všechny možnosti jak provést totéž bez desktopu. Nyní mohu říci, že řešení je několik.

iSilo a Plucker jsou ovšem výhradně PalmOS speciality. Dokážeš něco nabídnout i uživatelům Pocket PC, kteří tvých služeb rovněž využívali a nebo budeš nucen je pustit k vodě?
Zde platí totéž co bylo řečeno dříve. Služba my.Palmportal není určena pro konkrétní platformu. PocketPC považujeme za klíčovou v oblasti PDA - vliv Microsoftu prostě není možné brát na lehkou váhu. Navíc požadavky na kapesní zařízení se stupňují a PalmOS ne vždy reagoval adekvátně na požadavky trhu. Jinou otázkou je, zda bude existovat také nabídka konverzních aplikací pro tento operační systém.

A nakonec v jakých barvách vidíš budoucnost off-line prohlížení nejenom českého webu? Čeká nás tma nejistoty a nebo světlo na konci tunelu v podobě alternativních technologií?
Vývoj AvantGo nás přesvědčil, že jiná než alternativní technologie není možná. Stejně tak asi nebude možné nalézt jediný funkční balík, který udělá vše za vás (internetový portál, katalog vlastních kanálů, synchronizační aplikace a prohlížeč). To chce peníze a ty v tomto sektoru prostě nejsou. Naším cílem je poskytnout alternativní řešení, které povede ke stejnému cíli jako AvantGo.

Díky za odpovědi, Palmportalu přeji hodně úspěchů i do budoucna. A co naši čtenáři, jak vy vidíte budoucnost off-line browsingu? Chybí vám AvantGo? Přešli jste rovnýma nohama na něco jiného? Máte své softwarové favority, díky kterým ládujete WWW stránky do svých Palmů? Jak jste na stávající situaci vyzráli? Podělte se o své tipy, triky a zkušenosti.