Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HotSync tajemství zbavený, díl II.

18.12.2003, Jakub Marek, článek
HotSync tajemství zbavený, díl II.
V prvním dílu našeho povídání o HotSyncu jsme si přiblížili, jak vypadá proces synchronizace dat a podrobně jsme si popsali obsah uživatelské složky na PC. V dnešní druhé části se podíváme (byť velmi zjednodušeně) na zoubek conduitům - doplňkům HotSync Manageru, alternativním metodám přenosu dat mezi PC a Palmem a dalším užitečným věcem.
Z minulého dílu víme, že HotSync (dále jen HS) Manager se stará o synchronizaci dat zabudovaných aplikací mezi Palmem a Palm Desktopem. Výsledkem jeho snahy je dobrý pocit uživatele, který ví, že stejnou adresu najde jak v Palmu, tak v Palm Desktopu na všech počítačích, se kterými svůj Palm synchronizuje (doma, v práci…). Co když ale máme v Palmečkovi nějaký kancelářský balík, poštovního klienta, prohlížeč obrázků či další programy, které rovněž potřebují synchronizovat svá data s počítačem? Pozná HS Manager sám od sebe, že se má postarat i o data těchto aplikací? K tomuto účelu slouží tzv. conduits - jakési doplňky HS Manageru (conduit - potrubí, vedení, roura, přivaděč, průchodiště..).

Jedná se o dynamicky připojované knihovny (DLL), kterým HS Manager během synchronizace předá slovo, aby mohly vykonat svoji práci. V tomto smyslu jsou vlastně i zabudované aplikace synchronizovány pomocí standardně nainstalovaných conduitů. Protože se opět na danou problematiku chceme podívat více než jen povrchně, ponoříme se do registru a ukážeme si všechno „přímo na místě“ (omlouvám se šťastlivcům, kteří mají tu čest používat počítače s MacOS - jelikož zmíněný nevlastním, uvádím v tomto článku údaje, které se vztahují pouze k Windows).


Když spustíme editor registru (regedit.exe) a přejdeme do klíče HKEY_CURRENT_USERSoftwareU.S. RoboticsPilot Desktop, vidíme pěknou řádku „podklíčů“. Definici conduitů zabudovaných aplikací najdeme pod položkami Component0 - Component6 (počet se však může lišit) - když například klikneme na Component0, vidíme vpravo hodnoty, které HS Manager informují o conduitu pro Date Book (kalendář). Najdeme zde informace o tom, kde hledat dynamicky připojovanou knihovnu conduitu, protože ta může být kdekoliv na disku (hodnota Conduit), do jakého adresáře a souboru ukládat případná data (hodnoty Directory a File0), kde hledat data v paměti Palmu (hodnota Remote0), jakou má conduit prioritu při HS (hodnota Priority) apod. V podklíčích Component jsou kromě conduitu kalendáře údaje o conduitech adresáře, úkolů, poznámek, výdajů, záznamníku a hlasových poznámek. Informace o conduitech dalších aplikací najdeme v podklíčích Application (opět s nějakým číslem na konci), přičemž první (Application0) definuje Install Tool, o kterém jsme mluvili v první části článku. Pokud tedy máte nainstalován kupříkladu kancelářský balík Documents To Go, najdete v některém z těchto podklíčů informace o jeho conduitu.

Při HS se tedy HS Manager podívá do registru, aby zjistil, komu všemu má během synchronizace předat slovo, a postupně tak činí. Conduit, který se dostal ke slovu, většinou zkontaktuje „svoji“ aplikaci na druhé straně drátu (tedy v Palmu :)), domluví se s ní, co má ona pro něj a naopak on pro ni, a pak si začnou předávat data. Conduit se pak postará o to, aby data, která přijal, byla převedena z databázového formátu do jejich desktopové podoby (pokud je to potřeba) a naopak aby data, která instaluje do Palmu, byla převedena z desktopového formátu do formátu pdb (to se vztahuje na data, která byla/budou uložena v paměti RAM; soubory na kartě mohou pochopitelně zůstat v původní podobě). Kromě toho může conduit vykonávat i další činnosti, například získávat pro „svou“ aplikaci data z internetu apod.

Chování conduitů lze ovlivnit pomocí HS Manageru. Po kliknutí na ikonku HS v systémové liště vedle hodin klikneme na položku Custom a získáme okno se seznamem conduitů, které máme nainstalovány. Standardně jsou v seznamu zabudované aplikace jako Date Book, Address Book apod. Označením požadovaného conduitu a tlačením na Change lze vstoupit do nastavení conduitu a většinou změnit, jak se bude conduit chovat, popřípadě jej dočasně vypnout. To je ostatně popsáno v nápovědě k HS Manageru.

Problematice conduitů by jistě bylo možno věnovat několik článků, pro základní pochopení nám ale snad stačí to, co jsme si řekli. Kdo má zájem o podrobnější informace, může se podívat například sem. My si nyní povíme, jak jinak kromě HS můžeme přenášet data mezi PC a Palmem.

HotSync není zdaleka jedinou možností, jak nainstalovat do Palmu nějaký soubor či jak z paměti Palmu soubor dostat. Nicméně je třeba mít na paměti, že všechny soubory v RAM přístroje jsou v databázové podobě (viz první díl našeho povídání) a o převod se stará většinou právě patřičný conduit, takže můžeme získat z Palmečka například soubor se všemi událostmi v kalendáři, ale události v něm obsažené nedostaneme do Palm Desktopu. Avšak pro některé aplikace existují programy, které umí na PC otevřít a převést data z formátu pdb do nějaké čitelné či zobrazitelné podoby (a opačně).

První užitečnou pomůckou, o které se zmíním, je Pilot Install. Pilot Install, zkráceně PInstall, slouží k jednoduchému přenosu aplikací a dat jak do RAM, tak na kartu Palmu. Funguje tak, že když je puštěný, „vyšoupne“ HS Manager ze hry a sám čeká na „zavolání“ na vybraném portu (sériovém či USB). Jakmile zmáčknete tlačítko na kolébce či kabelu (nebo iniciujete HS pomocí HS klienta na Palmečkovi), převezme PInstall kontrolu a nahraje do Palmu vše, co má. Zajímavou vlastností je jeho schopnost převést obrázky (jpg a bmp) do podoby aplikace prc, takže na Palmovi nepotřebujeme k jejich prohlédnutí žádný nainstalovaný prohlížeč. Utilitka je vhodná hlavně pro Palmy, které jsou připojeny k PC pomocí sériového kabelu nebo synchronizují přes IR a u nichž celý HS trvá dlouho. Pomocí PInstall dostanete data směrem z PC do Palmu.

Pravděpodobně nejrychlejším způsobem, jak dostat velké množství dat na Palm se slotem na paměťové karty je pořídit si USB čtečku paměťových karet, nahrát data na kartu a v Palmu je pak podle potřeby překopírovat správcem souborů (McFile, FileZ, PalmInsider apod.). Tato metoda umožňuje oboustranný transfer souborů.


Výbornou pomůckou je Serial plugin for Total Commander - zásuvný modul do Total Commanderu, který v kombinaci s utilitkou Serial and USB server for PalmOS (spuštěnou na Palmu) umožní vidět obsah pamětí (ano, množné číslo - jedná se o ROM, RAM i kartu) Palmu v okně Total Commanderu a v případě ROM a RAM z nich číst, v případě karty i zapisovat. Ač byla tato pomůcka původně vytvořena pro sériový port, funguje výborně i přes USB. Více informací i potřebné soubory naleznete zde. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Další metody přenosu dat z PC do paměti Palmu předpokládají, že je Palm nějakým způsobem připojen k počítačové síti (byť by ji tvořil pouze on a jedno PC). Způsobů, jak toho dosáhnout, je mnoho - Palm lze připojit k síti přes sériový kabel pomocí MochaPPP, přes USB kabel pomocí SoftickPPP nebo přímo přes Bluetooth. Tomuto tématu se budeme podrobněji věnovat někdy příště.

Máme-li z Palmu přístup na síť, můžeme použít buď FTP nebo SMB klienta. Zástupcem první skupiny může být třeba VFSFTP, grafický FPT klient, který přenáší soubory mezi Palmem a FTP serverem. Tato možnost pochopitelně předpokládá, že na svém PC máte puštěný FTP server.


Druhou možností je využít standardní sdílení souborů ve Windows, což výborně umí prográmek SmbMate. Pomocí SmbMate se můžete připojit ke sdílenému adresáři nebo s patřičným jménem a heslem rovnou k defaultnímu systémovému sdílení disku (např. C$) a přenášet soubory z PC do paměti či na kartu a naopak. SmbMate zvládá i další užitečné věci, například vzdáleně vypnout počítač, ke kterému je připojen.

Jsou samozřejmě i jiné způsoby, jak přenést data, například uložit soubor jako přílohu k emailu nebo poslat jej z PC do Palmu přes Bluetooth pomocí systémového menu Send to, podstatné je, že si každý může vybrat to, co mu nejvíce vyhovuje.

Rada na závěr: HotSyncu se nebojte, není to nic tajemného :).