Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak vybírat?

30.11.2001, Petr Hájek, článek
Jak vybírat?
Koupě jakéhokoliv dražšího výrobku je vždy poněkud ošemetnou záležitostí, proto rozhodně neuškodí, když se člověk před otevřením peněženky trochu o věci informuje. Tento článek Vám poskytne několik rad, na co před samotnou koupí při výběru kapesního počítače nezapomenout.
V první části seriálu nazvané "Proč PDA?" jsme si vysvětlili, co je to kapesní počítač, jaké jsou jeho hlavní funkce a k čemu se dá použít. Jestliže jste se po jejím přečtení rozhodli, že Vám kapesní počítač může ulehčit práci nebo jej prostě plánujete jinak využívat, čtěte pozorně tento článek. Dozvíte se zde, čemu věnovat pozornost před samotnou koupí.

Vždy, když mám někomu poradit, jaký si má koupit stolní počítač, tak se ptám, kolik je ochoten obětovat peněz a co od počítače očekává. V oblasti kapesních počítačů bych pokládal podobné otázky jen poněkud specificky upravené. Jako první však musím uvést jednu podstatnou informaci:

Základní funkcí kapesního počítače je organizace schůzek, kontaktů a úkolů (angličtina zde používá zkratku PIM – Personal Information Managemet) a Vaší elektronické pošty. Samozřejmě k tomu přistupuje synchronizace těchto údajů s Vaším systémem na stolním počítači. Tyto funkce zvládá každý kapesní počítač bez výjimky, ať již se jedná o nejlevnější model či špičkovou novinku.

Klávesnice – ano či ne?

Je důležité se rozhodnout mezi typem kapesního počítače: prvotní otázka tedy zní, zda vyžadujete klávesnici či nikoliv. Můj osobní názor je takový, že kapesní počítač s klávesnicí již není kapesní počítač. Rozhodně bych nechtěl nosit v kapse „cihlu“ o rozměrech kasírtašky pana vrchního. Na kapesním počítači si nejvíce cením malé hmotnosti a skladnosti, leč to je můj názor, se kterým nemusíte souhlasit.

Do značné míry jde i o to, zda chcete kapesní počítač používat primárně skutečně jako PIM manažer nebo spíše jako menší a (většinou) levnější náhradu notebooku. Přece jen "psaní" na klávesnici je výrazně rychlejší a přesnější. Nezanedbatelnou je i skutečnost, že logika práce s PDA bez klávesnice je hodně rozdílná oproti běžným PC, takže musíte počítat s tím, že Vaše návyky z běžného PCčka přicházejí vniveč. Nedá se přímo říci, že se na PDA pracuje špatně, to rozhodně ne, prostě se zde pracuje jinak.

V případě, že je klávesnice pro Vás - i přes větší rozměry - nutná, připadají pro Vás do úvahy starší Psiony, HP Jornady řady 700, některá Sony Clié a Linuxové stroje. Dále je tu ještě jedna nevestavěná možnost, kdy zkrátka budete využívat výhod PDA bez klávesnice, nosit jej v kapse a v případě potřeby si přikoupíte externí klávesnici (komunikující s PDA přes kabel, IrDA nebo Bluetooth), která je velikostně srovnatelná s běžnou. Jedná se sice o poměrně nákladnou investici, ale tyto klávesnice mají tu výhodu, že jejich velikost umožňuje zužitkovat zkušenosti z psaní na PC, což se o dvouprstém diářovém ťukání na klávesy velikosti kalkulačkového tlačítka (u PDA s integrovanou klávesnicí) rozhodně říct nedá. Externí klávesnice mají oproti notebooku ještě jednu nezanedbatelnou výhodu, pokud se Vám to z nějakého důvodu zrovna nehodí, tak s sebou klávesnici prostě nemusíte tahat a vezmete si pouze PDA.

Klávesnici nechci?

Jestliže jste se rozhodli, že klávesnice pro Vás není nutná a dáte raději přednost skladnosti a mobilitě, pak Vás čeká další rozhodnutí. Nyní musíte zvolit platformu kapesního počítače. V současné době existují dvě hlavní platformy kapesních počítačů - Pocket PC a Palm, které dostaly název podle používaných operačních systémů. Zmíníme také systém Linux, který ale zatím stále zůstává spíše volbou pro fajnšmekry a systémové znalce.

Pocket PC – operační systém od společnosti Microsoft, který v současné době existuje ve verzích Pocket PC 2000, 2002 a 2003. Dnes se již prodávají výhradně modely s barevným displejem (původně 256 přes 4096 až po dnes běžných 65536 zobrazitelných barev), přičemž rozlišení displeje je zde standardně 240 x 320 pixelů, již se ale objevují první vlaštovky s rozlišením VGA, tedy 480 x 640. Všechny kapesní počítače s operačním systémem Pocket PC mají standardně zabudovanou podporu multimédií (mikrofon, reproduktor i stereo výstup) a dají se tedy využít pro přehrávání zvuku či naopak jeho záznam. Obrovskou výhodou je zde značná podobnost s operačním systémem Windows, který je dobře známý uživatelům stolních počítačů. Jedna z největších nevýhod této platformy, pro kterou si ji příznivci jiných klanů delší čas dobírali, totiž větší rozměry a hmotnost přístrojů, vzala v posledním roce s příchodem miniaturních Pocket PC naštěstí již za své. U Pocket PC je také častěji k vidění více slotů pro paměťové karty, prakticky výhradně v kombinaci CompactFlash + SecureDigital.

Palm – tato platforma využívá operační systém Palm OS od stejnojmenné firmy Palm, Inc (nejnovější verze Palm OS 5.x). Většina modelů má v současné době barevný displej, rozlišení variuje od 160 x 160 přes 320 x 320 až po 320 x 480 pixelů. Co se týče podpory multimédií, lze obecně říci, že jak se Pocket PC připodobnila Palmům velikostí, tak zase naopak Palm OS přístroje srovnaly s Pocket PC krok na poli multimédií a zvuku. Na rozdíl od Pocket PC ale není pravidlem, že u přístroje nalezneme vždy mikrofon, reproduktor i stereo výstup. Až na výjimky podporuje naprostá většina Palm OS mašinek pouze jeden typ paměťových médií. Zásadní výhodou Palmů je oproti Pocket PC mnohem nižší cena lowend modelů - nový kapesní počítač s Palm OS koupíte i za cenu menší než 3 000,- Kč.

Dodejme ještě, že SecureDigital sloty u Palm OS i Pocket PC dnes obvykle podporují tzv. SDIO, tedy Secure Digital Input/Output, což není nic jiného, než možnost používat patřičně tvarované zasunovací externí komponenty v SD slotu - GPS, FM rádia, Wi-Fi atd. Firmy bohužel zatím občas trošku flákají kvalitní a dostupné ovladače pro Palm OS.

Linux - plně srovnatelný s Pocket PC co do výkonu, rozšiřitelnosti i multimédií. Značnou nevýhodou je ovšem méně dostupných aplikací než na dvě výše uvedené platformy (přinejmenším je zde méně na výběr) a nevalná "sehnatelnost" těchto strojů u nás.

Nyní se trošku podrobněji podíváme na nabídku modelů pro jednotlivé platformy. Předem Vás upozorňuji, že výčet si rozhodně neklade za cíl být kompletní, spíše se jedná o zmínku těch nejzajímavějších modelů, které jsou na českém trhu k dispozici, tedy až na ten Linux. Pokud Vás zajímají vlastnosti dalších přístrojů, využijte prosím možností naší srovnávací služby - vlevo nahoře nápis "Srovnej přístroje".