Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč PDA?

27.11.2001, Petr Hájek, článek
Proč PDA?
Cílem tohoto článku je pokud možno co nejkomplexněji zodpovědět otázku z nadpisu čtenářům, kteří jen přibližně tuší, co že to vlastně pojmy "kapesní počítač" či "PDA" znamenají nebo kteří přemýšlí o koupi kapesního počítače a nejsou ještě zcela rozhodnuti, jestli je pro ně PDA opravdu to pravé a zda jim vůbec má co nabídnout.
Ještě než si vysvětlíme, co je to PDA a k čemu ho můžeme využít, položme si nejdříve několik otázek. V případě, že je Vaše odpověď na všechny ne, potom pro Vás kapesní počítač nemá význam. Jestliže však odpovíte na jednu či více otázek ano, směle čtěte dál - dozvíte se, co to vlastně PDA je a k čemu se používá.
  • Stává se mi občas mimo domov či kancelář, že potřebuji znát obsah svých emailů?
  • Potřebuji nástroj k vedení úkolů, schůzek a adres?
  • Je pro mě notebook příliš velký a těžký a elektronický diář zase příliš omezený dostupnými funkcemi?
  • Potřebuji mobilní přístup k internetu či emailu?
  • Hodilo by se mi přenosné digitální zařízení poskytující poučení a zábavu?

Základní rozčlenění

Pro výraz PDA (zkratka anglického termínu Personal Digital Assistant) se v češtině používá ekvivalent kapesní počítač. Význam slova "kapesní" nejlépe demonstrují následující fotografie, na kterých vidíte dva typické zástupce této skupiny.



Jistě jste si všimli absence klávesnice. Na obrázcích jsou vyobrazeny přístroje spadající do kategorie palm size PC, přístroje tohoto typu se většinou s klávesnicí nevyrábějí - na vyjímky potvrzující pravidlo, které mají i klávesnici, se podíváme v dalším odstavci a druhé části seriálu nazvané "Jak vybírat".

Klávesnice se nahrazuje buď rozpoznáváním psaného písma na dotekovém displeji (na který píšete speciálním perem pojmenovaným archaickým názvem Stylus
) nebo používáním tzv. virtuálního keyboardu, kdy ťukáte stylem na obrázek klávesnice na displeji.

Pozn. Absence rozměrné a pohodlné klávesnice je zde nutnou daní za malé rozměry a nízkou hmotnost, ale nemusíte se bát, na přirozené držení stylu si rychle zvyknete. Vstup textu je u zkušeného uživatele přibližně stejně rychlý jako při psaní na obyčejný papír.

V souvislosti s PDA lze narazit i na pojem Thumboard klávesnička, což není nic jiného, než miniaturní klávesnička umístěná namísto plošky pro zadávání znaků. Svoji zadávací funkci jistě zastane, ale o nějakém pohodlnějším dlouhodobém psaní nemůže být řeči - viz obrázek Palm OS přístroje vlevo.

Pokud je pro Vás pohodlná klávesnice nutná a jste ochotni akceptovat větší rozměry a vyšší hmotnost, existují modely, které se označují jako Handheld PC. Zde již najdeme klávesnici, ovšem hmotnost těchto zařízení se běžně pohybuje kolem půl kilogramu.

Pozn. Někdy se u handheld PC také můžete setkat s označením malý notebook či mininotebook. Mimochodem, pojmem "handheld" se občas také někde na internetu můžou označovat všechna zařízení menší než notebook.

Používané operační systémy

V současné době jsou dva aktuálně používané operační systémy, které definují dvě hlavní platformy kapesních počítačů. První z nich je platforma Pocket PC s operačním systémem Microsoft Pocket PC (existující ve verzích 2000, 2002 a 2003). Druhá platforma je odvozená od operačního systému Palm OS (doprodávají se přístroje s Palm OS 4.x a mezi novinkami narazíme již výhradně na Palm OS 5.x) firmy Palm, která se stručně označuje jako Palm.

Hlavní funkce kapesních počítačů

Kapesní počítače jsou mnohem více než jen elektronickým diářem, který Vám nabízí možnost plánování schůzek či úkolů a uložení kontaktních informací o osobách. Všechny tyto funkce jsou základním úkolem každého PDA a spadají pod termín PIM (Personal Information Management). Další velice často používanou funkcí jsou kancelářské aplikace, např. přímo v operačním systému Pocket PC najdete vestavěné programy MS Word a MS Excel. Soubory, které vytvoříte v těchto aplikacích, je možné velice jednoduše přenést do operačního systému Vašeho osobního počítače a naopak ty z počítače přečtete i v kapesní verzi programů.

Dnes v podstatě neexistuje lidská činnost, ke které by nešel pro PDA sehnat program usnadňující práci - lékaři můžou snadno evidovat své pacienty, obchodníci dodavatele i faktury, studenti zpracovávat rozvrhy, termíny zkoušek a texty stažené z internetu, atd. atd.

Kromě výše uvedených funkcí ryze pracovních má i to nejlevnější PDA neuvěřitelný zábavní potenciál. Pro obě platformy seženete námětově stejné hry jako na běžné PC, takže Vám nic nebrání hrát svůj oblíbený žánr kdekoliv a kdykoliv - na cestách nebo třeba na nudné přednášce. Zájemce o hry a emulaci ostatních systémů z herních důvodů (SEGA, MAME, Spectrum, Atari 800, ...) odkazuji na tento článek.

Všechna Pocket PC a většina Palmů aspoň střední kategorie také zvládá přehrávání multimediálních souborů (nejatraktivnějším typem je patrně MP3), takže s dostatečně velkou paměťovou kartou a sluchátky můžete svoje PDA proměnit v regulérní MP3man, který má navíc spoustu jiných příjemných dovedností. Pokud vám nevadí menší rozlišení, není problém ani přehrávat video.

Další velmi oblíbenou funkcí je použití PDA jako elektronické knihovny - internetové noviny, textové soubory, stažené HTML stránky a ostatní běžné formáty mohou být přeneseny a prohlíženy. Zajímavým zdrojem klasických knih může být třeba Project Gutenberg. Přestože PDA mají poměrně malý displej, čte se na nich velmi pohodlně, navíc s podsvíceným displejem večer nerušíte okolí jako při čtení s rozžatou lampou a práci s textem můžete klidně zkombinovat třeba s výše uvedeným poslechem hudby.

Mimochodem, všechna PDA mají ještě jednu málo zdokumentovanou, neprávem opomíjenou a přitom vysoce praktickou funkci - dá se jimi podložit viklající se stůl nebo skříň.

Pozn. Tento výčet funkcí není úplný a ani také být nemůže. Programy pro kapesní počítače totiž neustále přibývají a v současné době se uvádí, že např. pro platformu Palm existují desetitisíce dostupných aplikací, pokud uvážíme i emulátory ostatních OS, dostáváme se k číslu vysoce překračujícímu hodnotu sto tisíc.

Síla synchronizace

Synchronizace je asi nejdůležitější vlastností kapesních počítačů. Představte si, že máte manuálně udržovat aktuální databázi mnoha stovek kontaktů v kapesním počítači a pamatovat na každou změnu provedenou ve Vašem adresáři na stolním PC. Tato práce by byla úmorná a značně časově náročná. Právě tento problém řeší synchronizace dat, prostě připojíte kapesní počítač k počítači osobnímu a pomocí programového vybavení (programy ActiveSync pro Pocket PC či HotSync pro Palm) se oboustranně aktualizují změny provedené během práce na PC i na PDA.

V předchozím odstavci jsem se nezmínil o emailovém klientovi, který je jednou z nejdůležitějších aplikací každého kapesního počítače. Zde se opět projeví síla synchronizace, kdy máte opět ve svém PDA kopii své emailové schránky, která se nachází na Vašem počítači. Samozřejmě je také možné napsat email na počítači kapesním a po synchronizaci s osobním počítačem provést odeslání emailu.

Mobilní internet a email

Předchozí část popsala výhody synchronizace. Ovšem záměrně jsem se nezmínil o jedné její nejpodstatnější nevýhodě. Chcete-li posílat emaily z PDA musíte samozřejmě být u svého počítače, ale co dělat v terénu, když dostanete třeba při procházce lesem neodolatelnou chuť podívat se na oblíbenou www stránku či přečíst si svoje emaily? Pokud potřebujete mobilní datovou komunikaci, je PDA v kombinaci s mobilem poměrně snadno dostupným a velmi praktickým řešením - před využitím některého z typů datových přenosů v síti GSM (CSD, HSCSD či GPRS), je ale nutné PDA propojit s mobilním telefonem, ať již přes kabel, bezdrátové IrDA nebo Bluetooth.

Pohled z cenového hlediska

Ceny kapesních počítačů se pohybují od přibližně 3 000,- Kč u těch nejzákladnějších modelů až po částky překračující i hodně přes 20 000,- Kč za špičkové modely vybavené nejnovějšími technologiemi a více standardy (dražší PDA mívá např. více paměti, rychlejší procesor, rozumí si s více formáty paměťových karet atd.).