Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

17.9.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Mýdlo namísto akumulátoru - palmOne představuje podzimní kolekci příslušenství
Mýdlo namísto akumulátoru

Vědci se v poslední době skutečně přímo předhánějí, kdo světu představí exotičtější náhradu za staré dobré akumulátory. Millenium Cell místo nich v PDA, mobilních telefonech a noteboocích hodlá používat mikro-nádrže obsahující mýdlo. Klíčová ingredience mýdla, borohydrid sodný, je totiž vysokoenergetická forma boritanu, známá též jako borax. Jde o přírodní minerál těžený a používaný k výrobě mýdla na praní. Ingredience to je nehořlavá a nekorozivní, což znamená mnohem snadnější a bezpečnější skladovatelnost než u metanolu, o radioaktivních prvcích nemluvě. Firma tvrdí, že prototypy nejsou větší než běžné baterie či akumulátory a při stejných rozměrech vydrží i 4x déle, zasněme se trochu... PDA s výdrží až 40 h a notebooky 10 h, to by byl život! Detaily procesu přeměny energie viz odkaz na článek výše.

palmOne IR KeyboardpalmOne představuje podzimní kolekci příslušenství

Společnost palmOne se chystá na podzim nabízet pro Palm OS přístroje celou řadu nového příslušenství, podívejme se, co to bude tentokrát: 1,3 Mpix SD digitální fotoaparát, infraklávesnice, 6 různých pouzder, multifunkční stylus a několik dalších drobností.

1.3 Megapixel Sd CameraOd nové infraklávesnice (dostupné od počátku října za 69,95 USD) si palmOne slibuje odstranění problémů s konektory a nekompatibilitou, protože tato bude komunikovat výhradně opticky.

Dalším kouskem příslušenství v nabídce bude i tento 1,3 Mpix otočný digitální fotoaparát, který bude s handheldem komunikovat přes SD slot. Bude s ním možné pořizovat snímky 24bitové barevné hloubky a maximálního rozlišení 1280 x 1024 pixelů uložitelné v obvyklém ztrátovém formátu JPEG. Doplněk za 99,95 USD bude kompatibilní s přístroji Palm Tungsten T, Tungsten T2 a Tungsten C, objevit by se měl během prosince.