Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

3.11.2003, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Distribuce Bluetooth čipů překračuje 1 milión jednotek týdně - Vydrží běžná SD karta sprchu? - Chystá Sony modely Clié PEG-UX80 a PEG-UX90?
Distribuce Bluetooth čipů překračuje 1 milión jednotek týdně

Zdá se, že se technologie Bluetooth konečně začíná řádně prosazovat, jak jí bylo digitálními vizionáři před lety předpovězeno. Obchodní sdružení Bluetooth Special Interest Group (SIG) totiž ohlásilo, že se tento druh bezdrátové komunikace krátkého dosahu dostal do rekordního množství přístrojů a příslušenství. Poprvé v historii se totiž celosvětově prodalo přes 1 000 000 kusů techniky s vestavěným BT za jeden týden. To prý ale stále nic není, Bluetooth se dle některých optimistů teprve začíná, jak se říká, "rozjíždět" a jeho pravý boom a široké přijetí veřejností má teprve přijít.

Vydrží běžná SD karta sprchu?

Zajímavý test provedl jeden z anonymních zahraničních uživatelů paměťových karet SD - vystavil náhodně vybranou kartu typu SecureDigital působení mokrého živlu. Nejednalo se přitom o nějaké decentní půlvteřinové prošplouchnutí, ale o drsné vystavení proudu vody z kohoutku. Údajně přežila, což jednoznačně dokazuje, že by SD karty neměl jen tak rozházet ani nějaký ten deštík, ať již přírodní či z rozlité kávy.




Chystá Sony modely Clié PEG-UX80 a PEG-UX90?

Nějaký čas po příchodu originálních konceptů typů Sony Clié PEG-UX40 a PEG-UX50 to vypadá, že firma Sony v tichosti (jak je u ní zvykem) připravuje vydání dalších dvou přístrojů z produktové řady PEG-UXnn. Ač obě novinky vypadají na první pohled stejně jako předchůdci, je tu přece jen několik důležitých rozdílů - Sony se prý tentokráte chystá potěšit 64 MB dostupné paměti, mírně většími klávesami = použitelnější klávesnicí a integrovaným digitálním fotoaparátem s rozlišením 1,3 Mpix. Úhlopříčka displeje by měla zůstat na poměrně drobných 81 mm. Rovněž se čile spekuluje o tom, že obě novinky umožní snadé přepínání mezi módy "krajinka" na ležato a "portrét" na stojato.