Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

27.1.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Fotografie PDA značky Sharp vybaveného 3D displejem - PalmSource distribuuje Palm OS 5.4 vývojářům - Kambodžský digitální Wi-Fi Pony Express - Bill Gates bude rytířem
Fotografie PDA značky Sharp vybaveného 3D displejem

Zatímco ještě včera v době uzávěrky článku o 3D displejích od Sharpu nebyla fotografie PDA s 3D displejem k dispozici, dnes se bez jakéhokoliv dalšího komentáře objevila. Zařízení jistě ne náhodou připomínající přístroje řady Sharp Zaurus SL-C700 je neobvyklé tím, že dokáže vytvořit iluzi 3D pohledu.




PalmSource distribuuje Palm OS 5.4 vývojářům
PalmSource
Společnost PalmSource uvolnila pre-release verzi Palm OS 5.4, která je nyní k dispozici registrovaným vývojářům. Jde spíše o údržbový release, ale očekávají se i nějaké nové vlastnosti - podobně jako Palm OS 5.3 je přítomna podpora Virtual Graffiti a rozlišení 160 x 160, 160 x 220, 240 x 240, 320 x 320, 320 x 240 a 320 x 480. Také byly zahrnuty některé updaty do NetLib, Bluetooth ikona v liště, PIM aplikace podporující virtuální Graffiti atd.

Kambodžský digitální Wi-Fi Pony Express


Skutečně mimořádný způsob rozšiřování internetu i do venkovských oblastí je k vidění v Kambodži - motorka vybavená Wi-Fi jezdí od vesnice k vesnici a bezdrátově vybírá a ukládá maily. Vlastně jde o jakýsi digitální Pony Express. Systém, vyvinutý Bostonskou společností First Mile Solutions používá k napájení Wi-Fi baterii motocyklu. Motorizovaní postilióni si pochvalují hlavně čistě digitální nakládání i vykládání pošty - řidič prostě projede kolem školy, o chvíli později jsou všechny došlé a odeslané maily vyměněny a jede se dál.

Veškerá pošta se večer sváží do hlavního města na univerzitu, kde je pořádné připojení a umožňuje tak spojení i s vnějším světem. Inu, když není bezdrát nebo optika, musí se holt sáhnout k osvědčeným prostředkům... :)

Bill Gates bude rytířem

Spoluzakladatele a prezidenta společnosti Microsoft, Billa Gatese, čeká za jeho mimořádný přínos pro podnikání a podnikovou ekonomiku udělení čestného rytířského titulu britskou královnou Alžbětou. Datum, kdy nejbohatší muž světa obdrží titul v Buckinghamském paláci, zatím nebylo blíže upřesněno.