Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

16.2.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Další informace o HP iPAQu H6300 - SimCity pro Palm OS 5 se blíží - Evropské Sony Clié PEG-TH55 bude mít Bluetooth! - Chcete virtuální klávesnici? - IBM bude nabízet 4 GB Microdrive v CF II formátu
Další informace o HP iPAQu H6300

Web Pocket PC Italia opět přináší jako první (jistě netřeba připomínat, kdo to byl v případě HP iPAQu H4150) reálné fotografie netrpělivě očekávaného prvního komunikátoru z řady HP iPAQ H6300.

Italští kolegové rovněž potvrdili většinu informací, které se o HP iPAQu H6300 zprvu vynořily, tj. komunikátor poběží na OS Windows Mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition a procesoru TI OMAP 1510 (zatím neznámého taktu, dá se ale očekávat maximální možná hodnota - tj. 200 MHz). HP iPAQ řady H6300 bude dále vybaven 64 MB RAM, 64 MB ROM, SDIO slotem, vyměnitelným 1800 mAh akumulátorem, tradičním transreflexivním displejem s úhlopříčkou 89 mm a 16bitovými barvami. To vše při rozměrech 74 x 117 x 18 mm (bez antény) a váze 184 g.

Co se týče bezdrátových standardů, pak zde HP opravdu nešetřilo - zařízení nechybí plná podpora Quadband (850/900/1800/1900 MHz) GSM/GPRS, Bluetooth 1.1 a Wi-Fi (802.11b).

Povídá se, že by se měly na trhu objevit 2 verze komunikátoru - první s integrovaným VGA digitálním fotoaparátem pro běžné uživatele a druhá bez tohoto fotoaparátu, který vedení u svých zaměstnanců ve firmách nerado vidí z obavy před průmyslovou špionáží.

HP iPAQ H6300 by se například u T-Mobile (minimálně u jeho americké pobočky) měl objevit během letošního června za cenu kolem 600 USD.

Sim CitySimCity pro Palm OS 5 se blíží

Všechny příznivce pramáti všech stavěcích her, titulu SimCity, pravděpodobně potěší, že se i tato klasika chystá na displeje Palm OS 5 přístrojů. Nová verze má být dle vývojářů mnohem propracovanější a máme se jí dočkat "velice, velice brzy..."

Evropské Sony Clié PEG-TH55 bude mít Bluetooth!

Tak už i na webu SonyStyle Europe se objevily tři nová Clié: Sony Clié PEG-TJ27, Sony Clié PEG-TJ37 a především Sony Clié PEG-TH55. Technické specifikace přístrojů jsou identické s těmi ze SonyStyle USA, až na jeden velmi příjemný rozdíl, a to ten, že u modelu TH55 nenalezneme v jeho evropské verzi jen Wi-Fi, ale i Bluetooth. Marketingové oddělení Sony se stále zřejmě domnívá, že v USA není po BT ta správná míra poptávky.

Ceny pro předobjednávky jsou stanoveny následovně: Sony Clié PEG-TJ27 stojí 199 EUR, Sony Clié PEG-TJ37 je za 299 EUR a Sony Clié PEG-TH55 pořídíme za 399 EUR, u všech zmíněných se s distribucí začíná od poloviny března.

Chcete virtuální klávesnici?

Pokud ano, pak můžete sáhnout například po iBiz Virtual Keyboard nabízené za 100 USD. Připomeňme, že vstup znaků přes ni probíhá tak, že se virtuální (projekční) klávesnice promítne na hladký povrch a snímač zaznamenává, na co jste prstem ťukli.

Jednotka má vlastní LiIon akumulátor (vydrží 3 - 4 h psaní) a dokonce i zvukovou odezvu v podobě potvrzujícího klepnutí. Distribuce měla začít na přelomu ledna a února, ale vypadá to na přinejmenším dvoutýdenní zpoždění.

IBM bude nabízet 4 GB Microdrive v CF II formátu

Společnost IBM vydá koncem února 4 GB CompactFlash Type II Microdrive (vážící méně než AA baterie a dodávaný s PC Card adaptérem), který má se svojí cenou 499 USD konkurovat tradičním paměťovým kartám typu CF, jež se dnes začínají objevovat i v kapacitách 8 - 12 GB.