Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

17.2.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
NVIDIA se připojuje k programu Palm OS Ready - Mobilní telefon Samsung Anycall SPH-V4300 s 96 MB RAM - Vzpomínáte si na Vulcan MiniPC? - Trošku velký smartphone s opravdovými Windows XP - Pocket PC a silné motorky
NVIDIA se připojuje k programu Palm OS Ready


Gigant na poli grafických procesorů, NVIDIA a PalmSource, vývojář software pro handheldy, ohlásili společné plány, jejichž cílem bude vylepšit zpracování grafiky na PDA s Palm OS. Jako další člen Palm OS Ready programu (již se připojili značky INTEL, ATI, M-Systems, Motorola, Samsung Semiconductor a Texas Instruments) bude i NVIDIA vybavena vývojářskými nástroji a komponentami Palm OS Garnet i Cobalt, jež mají společnosti NVIDIA umožnit vytvoření softwarových driverů (a tyto následně zpřístupnit dalším Palm OS koncesionářům) pro čipy z rodiny NVIDIA GoForce.

NVIDIA nabízí celou řadu čipů určených pro handheldy, mnoho z dnes nabízených handheldů používá čipy původně vytvořené pod vlajkou firmy MediaQ, kterou NVIDIA získala minulý rok. Poslední novinku pro handheldy, čip NVIDIA GoForce 2150, již ohlásila přímo NVIDIA.

Mezi klíčové vlastnosti procesorů NVIDIA GoForce 2150 patří 64bitový 2D akcelerátor, vestavěná paměť pro LCD framebuffer a flexibilní CPU interface. Nechybí ani podpora více než 70 druhů různých rozhraní displejů (včetně technologií CSTN, TFT, OLED a LTPS), zobrazování na 2 displejích zároveň, digitálních fotoaparátů do rozlišení 1,3 Mpix a maximálního rozlišení HVGA (480 x 320 pixelů).

Mobilní telefon Samsung Anycall SPH-V4300 s 96 MB RAM

Společnost Samsung odtajnila svůj poslední mobilní telefon nazvaný Samsung Anycall SPH-V4300 vybavený MP3 přehrávačem a 96 MB interní paměti. Telefon dále disponuje SD slotem a vestavěným 1,3 Mpix digitálním fotoaparátem, jež mu umožňuje pořizovat snímky až do rozlišení 1280 x 1024 pixelů.

Ač se zdá rozlišení 1,3 Mpix pro mobil moc, nezapomeňme, že se začíná šuškat, že jen LG má letos uvést přes 40 nových přístrojů s fotoaparáty rozlišení 2 - 3 Mpix.

Vzpomínáte si na Vulcan MiniPC?

Vypadá to, že společnost Vulcan ještě stále pracuje na svém přístroji původně označeném jako MiniPC (o němž jsme již před více než rokem psali zde). Poslední inovace se týkají přejmenování handheldu na FlipStart a potvrzení těchto technických parametrů, které jakoby vypadly z rýsovacího prkna návrhářů OQO - 1 GHz CPU, 256 MB RAM a 30 GB HDD. Pokud porovnáme novou verzi s rok starým prototypem, zjistíme, že se trochu změnilo rozložení kláves i okolních ovládacích prvků a HDD se nám zvětšil o 10 GB, co se ovšem nezměnilo je stále neznámé datum vydání...

Trošku velký smartphone s opravdovými Windows XP

Na fotografii níže se sami můžeme přesvědčit, jak by asi vypadal takový běžný telefonní automat po aplikaci vizionářských předpovědí Billa Gatese o sytému Microsoft v různých přístrojích a spotřebičích. Co by jen připadalo uživatelům zábavnější - bootování telefonu nebo čekání na jeho vypnutí?





Pocket PC a silné motorky

Tak už i mezi příznivci silných motorek se začínají objevovat PDA přístroje, no nakonec, proč ne? S takto šikovně nainstalovaným Pocket PC lze využít například výhod Bluetooth GPS navigace nebo si jezdec může dát při nudném čekání na přecpané křižovatce jedno osvěžující rozdání v solitéru.