Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mikromotory pro PDA a smartphony příští generace

20.6.2003, Petr Hájek, článek
Mikromotory pro PDA a smartphony příští generace
Zapomeňte na Li-Ion akumulátory s křemíkem, palivové články, vyhořelý uran a solární články, dle předpovědi týmu vědců pracujících na britské University of Birmingham je budoucnost napájení v jejich mikromotorech. A co že si to na nás páni vědátoři vymysleli tentokrát?

Problém prodloužení výdrže přístroje, který pro svůj chod potřebuje elektrickou energii, na co nejdelší dobu, se různí lidé snaží řešit různě, vzpomeňme ideu izotopových akumulátorů, či článků spalujících metanol. To výzkumný tým z fakulty strojního inženýrství vedený panem Kyle Jiangem šel na věc jinak - vyvinul motor, který měří pouze několik milimetrů, přesto však dokáže vygenerovat 300x tolik energie, jako obyčejná baterie nebo akumulátor. Motorek (na obrázku vlevo) může být použit k napájení prakticky libovolného přístroje, jak smartphonu, tak PDA nebo notebooku.
"Tyto mikromotory budou energeticky mnohem efektivnější, než standardní baterie," říká Jiang. "Vyrobit baterii stojí 2000x více energie, než kolik pak ona následně ze sebe vydá při použití. Brzy by měl být každý schopen nabít svůj mobil během několika sekund třeba náplní do zapalovače, aniž by musel nervózně pobíhat, shánět zásuvku a hodiny čekat na nabití."

Když přijde na věc, tak mobilní zařízení, jako jsou PDA, klidně mohou obsahovat vestavěné mikromotory a napájení z interního zásobníku (vpravo na obrázku písty).

"Zatím všichni používají baterie, které se musí vyrábět a vyměňovat," říká Dr. Michael Ward, "mnohem pohodlnější ale je využít uhlovodíkovou energii díky těmto mikromotorům přímo, bez nutnosti stále procházet nabíjecím cyklem."

No co dodat - osobně nejsem z nápadu jakýchsi středověce-mechanických částí zabudovaných do výhradně digitálního přístroje příliš nadšený, pokud mi ale na jedno "nalití" vydrží PDA rok, tak se možná i nechám přemluvit... =)

Zdroj: The Register