Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia 7250 - První dojmy

16.5.2003, Petr Hájek, článek
Nokia 7250 - První dojmy
Dostatek paměti RAM a integrovaný digitální fotoaparát v kompaktním designu - i tak by se dala krátce definovat Nokia 7250. A jak že se Nokii podařilo funkce mobilního telefonu a digitálního fotoaparátu skloubit tentokrát? Decentně, řekl bych. To vše běžící na operačním systému Series 40.
Nokia 7250 váží 92 g a má rozměry 105 x 44 x 19 mm, od modelu Nokia 7210 vážícího 83 g při rozměrech 106 x 45 x 17,5 mm se tedy liší poměrně nepatrně. Jinými slovy, nijak zvlášť není poznat, že má Nokia 7250 integrovaný digtální fotoaparát, který je umístěn (pokud přístroj normálně uchopíme) vpravo nahoře.

Již při letmém pohledu na přední stranu přístroje je jasné, že i tentokrát Nokia zkouší na uživatele nový design i rozložení kláves. Zatímco u některých přístrojů to víceméně jde (třeba u Nokie 6800), jinde to není to pravé ořechové, jako třeba zde. Nejhůře se pravděpodobně ovládají směrové klávesy, kde jsou pomyslné hranice mezi směry příliš úzké, např. pohyb "doleva" nebo "doprava" byl několikrát registrován chybně jako "nahoru."

Digitální fotoaparát vestavěný do přístroje je stejného typu a kvality jako u příslušenství Nokia Camera Headset HS-1C (zmiňujeme zde). Nokia 7250 samozřejmě obsahuje zabudovanou aplikaci, díky které je možno některé parametry fotoaparátu nastavovat. Stejně jako HS-1C, je k získání přijatelné kvality záznamu i Nokia 7250 závislá na dobrých světelných podmínkách, blesk se bohužel nekoná.



Dalším důležitým rozdílem mezi Nokií 7210 a 7250 je, vedle již zmíněného vestavěného digitálního fotoaparátu, velikost dostupné paměti, která se zvýšila z 725 kB u Nokie 7210 na příjemných 3,5 MB u Nokie 7250. Paměť je dynamicky sdílená, takže je jen a jen na uživateli, čím si ji zaplácá. Třeba obrázky zabírají dle kvality 30 až 12 kB.

S Nokií 7250 se dodává přibundlovaná handsfree sada, která vedle vlastního volání přijde vhod i při poslechu vestavěného FM rádia. Citlivost na signál i audio kvalita je dobrá. Z dalších zmíněníhodných vlastností - polyfonie, WAP prohlížeč verze 1.2.1., IrDA port, datové přenosy GPRS i HSCSD.

Vyfocené obrázky pochopitelně lze ihned snadno odeslat jako MMS. 12bitový displej dokáže zobrazit 4096 barev a až 8 řádků textu. Dle Nokie přístroj vydrží až 12,5 dne ve standby módu nebo 5 hodin hovoru (reálné zkušenosti ale odpovídají hodnotě asi 10 dní a 4 h).

Smartphone je již k dispozici v celé Evropě za přibližně 550 EUR.

Tak, komu Nokii 7250 doporučit? Jednoznačně lidem, kteří se poohlížejí po přístroji, který disponuje základními schopnostmi digitálního fotoaparátu, také 3,5 MB paměti je pro práci jakž-takž použitelné. Když k tomu připočítáme uživatelsky přítulné ovládání, stabilitu systému Series 40 a komfortní displej, může se pro jistou skupinu lidí stát Nokia 7250 atraktivní, byť trochu nákladnou, mobilní alternativu.

Integrovaný digitální fotoaparátZnámý syndrom novinek - vyšší cena
TribandJeště aspoň 4 MB paměti by určitě neuškodily
Solidní výdržBez Bluetooth



Zdroj: infoSync