Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palivové články podruhé - Další zlepšovák

13.2.2003, Petr Hájek, článek
Palivové články podruhé - Další zlepšovák
Palivové články spalující metanol nabízejí dnešním přenosným zařízením zajímavou napájecí alternativu. Společnost Neah vylepšila starý nápad tím, že nahradila polymerovou membránu vevnitř vrstvami porézního křemíku. Tento zákrok články jednak zmenší a zároveň zlevní.
Jak jsme již psali, nynější palivové články produkují energii jako výsledek reakce mezi metanolem a kyslíkem. Elektrody vedou tyto substance směrem k membráně z plastické hmoty, sotva se jí dotknou, metanol se rozpadá za reakce s kyslíkem na vedlejší produkty - oxid uhličitý a vodu + uvolní se energie, která je zužitkována k napájení přístroje.

Množství vzniklé energie je přímo úměrné celkovému povrchu membrány - zvětšit výkon tak dosud šlo pouze fyzickým zvětšením celé palivové jednotky. Polymerové membrány mají také svoje chyby - mohou se trhat a prosakovat.

Ke zvětšení povrchu používají palivové články firmy Neah vrstvy pórovitých křemíkových čipů, čímž zvětšují svoji plochu a dovolují aparát zmenšit a zároveň zvýšit účinnost celého systému. Dalo by se to přirovnat ke státu Řecko - přestože je tak malé, má se všemi ostrůvky stejnou délku pobřeží jako USA.

První prototypy mají velikost srovnatelnou s bateriemi notebooků a dokáží pohánět běžný notebook 6-8 hodin. Neah ovšem dodává, že vše je ještě ve stádiu testování.

Cena zřejmě bude stále poměrně vysoká, reaktivní ploška totiž musí být pokryta tenkou vrstvičkou platiny a ruthenia, což je technologicky (rozuměj "finančně") dosti náročné.

Zatím se ani nemluvilo o otázce bezpečnostní - třeba takové letecké společnosti budou tímto zlepšovákem určitě nadšené. To už snad bude rovnou lepší využít pro napájení radiace.

Každopádně, originálním technologiím fandím a už se moc těším na manažery ověšené butelkami s metanolem.
Zdroj: CNET