Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PDA Fujitsu s rozlišením 800 x 600 oficiálně

10.11.2003, Petr Hájek, článek
PDA Fujitsu s rozlišením 800 x 600 oficiálně
Svět PDA se ještě nevzpamatoval z potvrzení existence rozlišení 640 x 480 (VGA) u Toshiby e800 a už je tu další zajímavost - tentokrát z dílen společnosti Fujitsu, která ve své tiskové zprávě prohlašuje, že se jí podařilo zkonstruovat prototyp PDA s 4palcovým displejem (úhlopříčka 102 mm) a rozlišením SVGA, tedy 800 x 600 pixelů. Ač se nejedná o žádnou horkou novinku, podařilo se nám získat některé další fotografie a zajímavosti stojící za zmínku.
Přístroj byl v krátkosti předveden již na výstavě CEATEC, s oficiálním ohlášením si ale Fujitsu dala pěkně na čas. Zatímco Toshiba e800 nabízí při úhlopříčce 102 mm rozlišení "pouhých" 640 x 480 pixelů, prototyp Fujitsu rovnou 800 x 600. Soudě dle plného Internet Exploreru je zřejmé, že nepůjde o obvyklé Pocket PC, ale o handheld vybavený poslední verzí Windows CE .NET.

Co se týče bezdrátové konektivity, tak přístroj obsahuje standardní 802.11b WLAN modul, Bluetooth a infraport. Přístup do LAN sítí nebo VPN tak není problémem a nevyžaduje žádná další externí udělátka. Jeden ze způsobů, kterým by dle Fujitsu toto PDA uživateli mohlo být užitečné, je vzdálený přístup k datům a aplikacím uloženým na desktopu v kanceláři případně doma.

Dle slov firmy používá displej bez barevných filtrů speciální technologie přepínající velmi vysokou rychlostí RGB barvy, díky čemuž lze oproti konvenčním PDA na trhu dosáhnout vyššího rozlišení.

SVGA rozlišení 800 x 600 je na mobilní surfování každopádně mnohem použitelnější, nežli tradičních Pocketovských 240 x 320, ve kterém stránky některých webů optimalizované pro VGA+ nevypadají příliš přehledně, o nějakém každodenním prohlížení raději ani nemluvě.

Vzhledem k přítomnému CF i SD slotu lze PDA po vybavení patřičnou kartou použít i pro komunikaci v GSM/GPRS nebo klidně i 3G sítích. Přístroj samozřejmě disponuje integrovaným digitálním fotoaparátem.

PDA je kompatibilní s dálkově-ovládacím programem Remote Desktop Microsoftu a VNC, systémem pro dálkové zobrazování od AT&T Corp - soubory lze prohlížet a aplikace spouštět buď přes vlastní zabezpečenou privátní síť nebo internet.

Fujitsu Laboratories plánuje na základě prototypu vyvinout řadu derivátů pro různé skupiny zákazníků - od běžných spotřebitelů až po náročnou firemní klientelu.

Zdroj: Fujitsu