Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítačové skříně a dnešní nabídka

27.11.2008, Jan Vítek, článek
Počítačové skříně a dnešní nabídka
Dnes se zaměříme na počítačové skříně typu Tower. Stejně jako jiné oblasti PC hardware je i tato nepřehledná, což je dané zvyšujícím se počtem výrobců. Nemůžeme ale všechny klást na stejnou úroveň, ať už podle originality, kvality či šíře nabídky.

Skříňové speciality


Doteď jsem se záměrně spíše vyhýbal speciálním modelům počítačových skříní, které někteří výrobci nabízejí. Zde je expertem především firma Thermaltake, jež umožňuje své modely doplnit nejen o různé LCD panely či systémy vodního chlazení (Thermaltake Tai-chi), ale nabízí také integrovaná výparníková chlazení ve skříni Xpressar RCS100 nebo model SwordM, do nějž se mimochodem dá také snadno integrovat vodní chlazení, nebo si můžeme koupit verzi s již umístěným vodním chlazením.


Thermaltake SwordM

Zvláštností této skříně je hydraulicky ovládaná bočnice a horní panel, jež se mohou otevřít, aby mohl vzduch samovolně stoupat vzhůru. Je to tedy skříň zaměřená na chlazení - můžeme ji totiž vybavit neuvěřitelnými jedenácti 120mm ventilátory. Ty ale musí být tiché, jinak bych si provoz takového počítače nedokázal představit. Pravda ale je, že si spíše nedokážu představit, že by si někdo do skříně 11 ventilátorů vůbec dal.


Zalman TNN 500AF v plné zbroji

Zalman má také své zvláštní skříně, o nichž jsem se již letmo zmínil na předchozí stránce. Jedná se o starší TNN 300 (TNN jako Totally No Noise) a TNN 500AF, již jsme měli v testech. Nespornou výhodou těchto modelů je, že nemusí použít ani jeden ventilátor, protože chladí pomocí heatpipe napojených na bočnice a ty jsou v podstatě jeden velký pasivní chladič (takto je chlazen i vestavěný zdroj). Avšak je zde i podstatná nevýhoda - vzduch se uvnitř stejně musí nějak obměňovat, protože by se jinak snižovala životnost nechlazených komponent, ale to může celkem slušně obstarat přirozený oběh vzduchu. Větším problémem ale je, že taková skříň musí být přímo ušita na míru instalovanému hardware, jinak se nám může stát, že po výměně grafické karty či upgradu procesoru a základní desky již nebudeme schopni novou komponentu na heatpipe připojit. To je problémem především grafických karet (poslední komp. modely u TNN 500AF jsou ATI X800 XT a NVIDIA GeForce 6800) a možná i proto se již řadu let starý TNN 500AF nedočkal pokračovatele. Nehledě na to, že integrovaný zdroj má výkon 400 W, ale to je vlastně vzhledem ke kompatibilitě s komponentami už druhotný problém.


Skříň Thermalright - zdroj: TG Daily

Pokračovatelem ve stopách Zalmanu by ale mohl být jiný renomovaný výrobce - americký Thermalright. Ten na Computexu minulý rok představil svou "heatsink" skříň, tedy podobně jako u TNN skříň složenou ze žebrovaných pasivních chladičů. Místo bočnic jsou tedy dva velké pasivy, na něž byly napojeny heatpipe vedoucí přímo k chlazeným komponentám. To samozřejmě také bude činit problémy s kompatibilitou, pokud se tedy tento koncept dovede do konce. Thermalright sice na svých stránkách již dlouho má sekci o počítačových skříních, ale ta ještě nefunguje.


Závěr


Tímto bychom našeho průvodce zakončili. Jak je vidět, výrobců je na trhu více než kdy jindy a stále další přibývají. Snažil jsem se pokrýt aspoň ty nejběžnější a vyhýbal jsem se OEM firmám a také těm, které se zaměřují na prodej levných modelů, jež si nechaly pouze někde vyrobit a pak na ně pouze nalepily vlastní logo. Ovšem to ostatně dělají i některé firmy z dnešního přehledu, tedy ne že by na tom bylo něco špatného. Takhle to jednoduše v PC průmyslu funguje.


Počítačová skříň - už dávno ne pro kočku

Za poslední roky jsme se dočkali u skříní překotného vývoje, pokud jej tedy srovnáme s lety, kdy jsme měli na trhu leda tak slonovinově šedé skříně. Tehdy ostatně ta krabice pod stolem ani nikoho nezajímala, protože jsme se radši zabývali tím, zda ušetřené peníze vrazit do nového disku, nebo si koupit další 4 MB RAM. Nyní je ale situace zcela jiná. Z každého rohu na nás křičí spousty modelů, každý se hodí na něco jiného a každý má jiné schopnosti. Navíc už ani nemusí jít o cenově zanedbatelný kus hardware. Za hi-end PC skříň můžete dnes zaplatit více než za hi-end grafickou kartu a to by ještě před několika lety spolehlivě vyvolalo poklepání na čelo.