Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ H1945 - Žlutá je barva naše

28.8.2003, Petr Hájek, recenze
HP iPAQ H1945 - Žlutá je barva naše
Další zástupce lowendové oblasti z produkce HP, Pocket PC HP iPAQ H1945, je skutečně neobvykle rozporuplné PDA. Na straně jedné zajímavý poměr cena/výkon, protože při testech velmi příjemně překvapila síla CPU od Samsungu, který občas překonává i 400 MHz konkurenci Intelu, na straně druhé tu máme tak trochu neobvyklý displej. Jako vždy je zvážení priorit na Vás.
Kapitoly článku:
Obrázky v recenzi jsou jako obvykle náhledy, klikněte si prosím pro zvětšení.
.

K přístroji se dodává následující soft rozdělený dle kategorií:
  • Mobility - AvantGo
  • Entertainment - Pocket PC Games, Audiobooks and programs from audible.com, Vindigo 2.0 30-day trial, RealOne Player for Pocket PC, Microsoft Windows Media Player 9 Series for Windows XP, Windows 2000, Windows Me, and Windows 98 Second Edition
  • Enterprise Solutions - Find & Install the Latest Software From Your iPAQ!
  • Productivity - Mobile printing made easy, ClearVue Office Suite Complete Office file viewing solution, Mobilize Lotus Notes on your HP iPAQ (Free 60-day trial)
  • Tools - Adobe Acrobat Reader for Pocket PC, Ilium Software eWallet (Professional Edition, Trial Version), Ilium Software ListPro (Professional Edition, Trial Version)
  • H1930 Software - sada apliakcí, které má H1945 vestavěné v ROM, u H1935 chybí a je nutno je nainstalovat. Na přístroje řady H1945 je neinstalovat v žádném případě.
Jak je u HP dobrým zvykem, ani u HP iPAQu H1945 nechybí v krabici kupón na 5 pointPAQů, za které lze nakoupit na webu iPAQ Software Choice až 5 registrací.






V dodávaném příslušenství samozřejmě nenalezneme kolébku, mnohem zajímavější ale je, že se u HP rozhodli přibalit redukci z 2,5 mm na 3,5 mm jack, což je oproti 2,5 mm peckám u H1915 jistě příjemná změna.







Co se týče vzhledu, tak nemá cenu opakovat již napsané, HP iPAQ H1945 je vzhledově naprosto stejný, jako jeho starší bratr HP iPAQ H1915. Jediným rozeznávacím znakem, jak od sebe tyto dva velmi podobné přístroje odlišit, je fakt, že zatímco u H1915 je horní část kolem SD slotu v barvě stříbrné kastle, u H1945 zde nalezneme tmavý plast (viz fotografie níže).

Vpravo zleva: stylus HP Jornady 568, HP iPAQu H2215 a přístrojů řady H19xx.






Na svém místě nalezneme i tlačítko record a infraport. SecureDigital slot je nově typu SDIO, což znamená, že uživatelé si budou moci svůj H1945 případně rozšířit o komponenty, které se snad brzy objeví i na našem trhu - Wi-Fi, FM rádia, SDIO GPS atd.






Vyměnitelný akumulátor kapacity 900 mAh je sice rozměrově identický jako u HP iPAQu H2215 a vůbec vypadá dost podobně, má ale bohužel jinde umístěné vývody, takže na nějaké prohazování akumulátoru v nouzi s kamarádovým HP iPAQem H1915 rovnou zapomeňte...






Nyní se dostáváme k velmi důležité vlastnosti HP iPAQu H1945, jeho displeji. Ten má barvy oproti H2215 opravdu nasycenější. Je tu ale takové malé "ale"... Jak jsme již několikrát na našem webu zmiňovali, HP iPAQy řady H1945 nemají stejný displej, jaký se nacházel u H1915.

Nemalým problémem displeje H1945 je zabarvení do žluta (řada srovnávacích fotografií zde). Je tu a je to neoddiskutovatelný a nepřehlédnutelný fakt, pokud budete o H1945 uvažovat, jsem si jistý, že právě toto bude jedna z věcí, nad kterou strávíte při rozvažování zda jej pořídit či ne nejvíce času.





Displej je na fotografii nahoře vyfocen schválně z nejhoršího možného úhlu, kdy je tento jev nejpatrnější, v základním úchopu je ale přístroj velmi dobře použitelný a žlutá není prakticky vidět, sotva s H1945 ale pohnete některým směrem (tj. oči se dostanou z ideální kolmice), na bílé začnou být patrné nažloutlé odstíny. Je paradoxní, že na lowendový displej H1915 (úplně vlevo) kvalitou nemají ani zobrazovače 2x dražších modelů.