Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Tungsten T5 - Vytrvalec v šedivém kabátu (2. část)

10.11.2004, Pavel Bureš, recenze
palmOne Tungsten T5 - Vytrvalec v šedivém kabátu (2. část)
Nový model společnosti palmOne, Tungsten T5, očekávali všichni příznivci platformy s napětím. Již dlouho před uvedením na trh bylo známo, že se nejedná o čistokrevného nástupce Tungstenu T3, ale díky ochuzené funkční výbavě by se spíše hodil jako pokračovatel PDA Tungsten E. Najdeme se dostatečný počet důvodů pro koupi? Jak obstojí ve srovnání s Tungstenem T3?
Včera jsme se seznámili se vzhledem a ovládáním Tungstenu T5, dnes se podíváme na softwarovou výbavu, kterou nám přichystal výrobce. Jelikož ne všechny dodávané aplikace se od dob starších PDA změnily, odkáži Vás na recenze palmOne Zire 72 a Tungstenu T3.

Nejdříve bychom si měli povědět o nové vlastnosti systému. Palm OS 5.4 je nyní ještě lépe uzpůsoben pro ovládání jednou rukou. Pomocí středového tlačítka D-Padu si označíte v launcheru ikonu na ploše, šipkami můžete označovat jiné ikony, nebo označit další ovládací prvek a tak si např. nechat zobrazit jinou kategorii launcheru. Z počátku si na nový způsob ovládání budete dlouho zvykat, ale pokud nemáte volné obě ruce, jedná se o užitečný způsob, jak se dostat k nejdůležitějším datům.

Vestavěný launcher nedoznal velkých změn. Programy uložené na paměťové kartě jsou stále vidět pouze v samostatné kategorii, není možné je zařadit jinam. Aplikace mohou být zobrazeny jako ikony nebo seznam. Milovníci grafiky uvítají možnost vybrat si z několika podkladových obrázků, bohužel nelze změnit barva popisu aplikace, takže při špatně zvoleném pozadí budou jména programů nečitelná.





Pořadí ikonek na statusbaru se nezměnilo, mají tyto funkce: Home (návrat do launcheru), Search (vyhledávání řetězce), Zobrazení menu, nastavení času a podsvícení displeje, blikající vykřičník značí upozornění na důležitou událost, aktivace Bluetooth, zapínání psaní po celém displeji, rotace o 90 stupňů, zobrazení/schování Graffiti plošky.




Quick Tour

Jedná se o Palmistům známého průvodce, který seznamuje nováčka se základy ovládání a práce s PDA.





Addit

Zajímavý program, díky kterému můžete instalovat aplikace do Palmu přímo z internetu. Addit umožňuje vyhledávat v databázi softwaru a pokud vyhovující aplikace najdete, Addit ji stáhne do PDA a zde ji můžete používat, jako kdybyste ji nainstalovali při HotSyncu. Vyžadováno je připojení k internetu.








Bluetooth

Zde se nastavuje vše, co se týká bezdrátové komunikace. V této sekci nastavení lze Bluetooth zapnout, párovat zařízení či rovnou vstoupit do nastavení sítě.





Calc

Stará dobrá Palm OS kalkulačka, chtělo by se říci. V menu ale můžete přepnout do finančního či statistického módu, k dispozici je i převodník jednotek - sice jen základních, ale lepší než nic. Novinkou je také plná podpora HiRes+ rozlišení. Graffiti plošku lze skrýt a na jejím místě se bude zobrazovat historie Vašeho počítání.





Calendar







Card Info




Contacts




Dialer

Aplikace pro vytáčení telefonních čísel, která se nemusí zadávat na klávesnici telefonu, ale v PDA. K dispozici je deset paměťových pozic pro nejčastěji používaná čísla.




Documents To Go 7.0 (806)

Oblíbená verze kancelářského balíku podporujícího textové soubory, tabulky i prezentace z obvyklých kancelářských programů. Nejdůležitější pro našince je, že DTG ponechává diakritiku u nativních souborů. Očekávál jsem, že se diakritika ztratí alespoň po přenosu zpátky do PC, ale vše bylo tak, jak má být! U složitějších textů docházelo k menším změnám při formátování, ale myslím si, že se to dá překousnout.








Driver Mode

Díky této utilitě si můžete připojit 160 MB flash paměť a paměťovou kartu jako další pevný disk v PC a jako s disky s nimi pracovat. Nejste tak omezeni jen na Total Commander a plug-inu pro přenos souborů. Driver Mode jstem testoval na počítači s nainstalovanými Windows 2000 a vše proběhlo bez problému. Po aktivaci na straně PDA si Windowsy vyhledaly celkem 3 ovladače (Palm handheld, obecné Mass Storage zařízení a Externí disk Toshiba) a během několika sekund bylo možné se soubory na kartách pracovat. Rychlost byla přibližně stejná jako u již zmíněného Total Commanderu - zápis na SD kartu Kingston (hlásící se jako Toshiba) probíhal rychlostí cca 320 kB/s, tedy několikanásobně rychleji než při běžné synchronizaci.





Expense

Už se těším, až budeme platit eurem, protože bude možné mít v programu Expense (který by mnoha uživatelům postačoval) uvedenou u útraty i skutečnou měnu.





Favorites

Program sdružuje celkem 32 nejpoužívanějších aplikací. Mimo programů si do Favorites můžete přidávat odkazy na zajímavé weby či názvy oblíbených složek.




Files

Jedná se o jednoduchého správce souborů uložených na paměťové kartě. Pokud pro daný typ souboru máte nainstalován prohlížeč, můžete je z Files přímo otevírat. U aplikací jsou zobrazeny ikony, tudíž by se mohlo zdát, že je bude možné spustit. Ale bohužel to nejde.





HotSync

Nástroj pro synchronizaci souborů. Ta může být prováděna po kabelu či bezdrátově - přes infračervený port nebo Bluetooth.





Media

Program Media slouží k prohlížení fotografií a přehrávání videosoborů ve formátu ASF. Snímky lze otáčet, je možné na ně kreslit a řadit je do alb. Dále je můžete mazat, odesílat přes infraport či kopírovat na paměťovou kartu.





Memos (Poznámky)




Note Pad (kreslené poznámky)




Prefs

Zde se nastavuje chování PDA, vzhled a komunikace s jinými zařízeními.




RealPlayer

Přehrávač hudebních souborů MP3. Oproti verzi na Tungstenu T3 přibylo nastavení výchozího přehrávače. Stále je možné přehrávat hudbu "na pozadí" a při nečinnosti vypnout displej.








SMS

Jednoduchá aplikace pro příjem, odesílání a archivaci krátkých textových zpráv.




Versamail




World Clock

Zobrazení času ve světových velkoměstech a budík bez možnosti opakování.





V příští části se podíváme detailněji na webový prohlížeč Blazer 4.0.

Cena v době psaní recenze: 11 055 Kč s DPH.
Za zapůjčení PDA děkujeme společnosti AH Mobile.