Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic V35 - Průkopník a inovátor zblízka

7.7.2003, Petr Hájek, recenze
ViewSonic V35 - Průkopník a inovátor zblízka
Plastická skulptura opeřenců na kastli dává jednoznačně najevo, že se nejedná o Pocket PC nikoho menšího, než legendární firmy ViewSonic. Ano, TEN ViewSonic, který jako první přišel u Pocket PC s transreflexivním displejem a SDIO slotem. I když je ViewSonic V35 horká novinka maximálně tak v ČR, jde každopádně o velmi dobře vybavený lowendový přístroj hodný pozornosti.
Kapitoly článku:
ViewSonic V35 je skutečně nadmíru podobný nedávno recenzovanému Pocket PC NEC MobilePro 200E, je více než zřejmé, že obě firmy použily stejný referenční design.
Ještě se před vlastní recenzí podívejme na seznam aplikací, které jsou k nalezení na dodávaném CD:
  • Productivity - Microsoft Money for Pocket PC
  • Mobility - Microsoft Pocket Streets, AvantGo, Go offline with Hotmail and your Pocket PC
  • Tools - Microsoft Transcriber, Microsoft Internet Explorer
  • Applications - ClearVue Viewers
  • Entertainment - Pocket PC Games, Microsoft Windows Media Player 8 for Pocket PC, Microsoft Windows Media Player for Windows, Microsoft Reader with ClearType for Pocket PC, Microsoft Reader Activation Pack, Microsoft Reader Books, Microsoft Reader with ClearType for the PC




Jak je vidět z obrázku nahoře, dodávané literatury je u V35 minimum, skutečně se nemusíte bát, že se na Vás z krabice vysype 5 kg letáků, reklam, prospektů a dalších hodnotných tiskovin. V papírové formě je pouze základní příručka, manuál o 92 stranách je k nalezení na dodávaném CD v PDF formátu. Velice potěšitelná je u Pocket PC levnější řady přítomnost kolébky a dalšího, u lowendu nepříliš obvyklého artiklu, futrálu.

Kolébka je velmi stabilní, příjemně těžká a z hlediska funkčnosti jí také není co vytknout, zkrátka, je tu a funguje tak jak má. Futrál, který tak akorát sedne do oblekové náprsní kapsy, je neuzavíratelný, vždycky z něj vykukuje kousek horní nebo dolní části přístroje, displej ale chrání přijatelně.




Aplikační tlačítka oválného tvaru jsou sice trochu malá, ale mačkají se opravdu dobře, protože mají stejně tuhý chod jako ovladač. Vedle minimalizace přehmatů oproti měkkým ovladačům Vám navíc cítitelné lupnutí vždy dá jednoznačně najevo, že jste již něco stiskli. Vlevo dole mikrofon, kopretina vpravo je reproduktor, mimochodem příjemně hlasitý.




Šroubovací stylus je po vzoru T|T teleskopický, ovšem zde bez pružinky, protože u ViewSonicu zvolili provedení "plech na plech" kladoucí odpor, těžko říct, které z těchto řešení vydrží více. Na obrázku vpravo pak zasunutý stylus.

Displej je u V35 tak trochu zklamáním. Pixely sice perfektní, podsvícení 6 diodami taktéž dobré, ale ta barevnost... Při pověstech, které ViewSonic V35 předcházely jsem očekával něco skutečně nevídaného (a abych byl upřímný, tak jsem se toho i dočkal, ale v trochu jiném smyslu, než jsem původně zamýšlel). Barvy na displeji ViewSonicu V35 zkrátka v porovnání s některými jinými zobrazovači působí poněkud "vymytě". Pastelové tóny a krémové odstíny mírně splývají, zobrazené barvy jsou dobré, ale nikoliv vynikající neřku-li nejlepší. Pokud o zakoupení ViewSonicu V35 uvažujete, nechte si nejdříve vedle něj položit na stůl ještě nějaké Pocket PC pro srovnání, třeba takový HP iPAQ H1915.



Zatímco na pravé straně V35 nalezneme pouze 3,5 mm jack ve spodní části, levá strana je o poznání bohatší, úplně zleva: otvor na poutko, jog rocker, record button a resetovací otvor.

Jog rocker je tradiční dvoupolohový stisknutelný typ, umístění má perfektní a funguje k plné spokojenosti uživatele. Je tak trochu s podivem, že se i dnes ještě stále najdou výrobci PDA, kteří tento šikovný ovládací prvek zarputile ignorují, radši ale nebudu říkat o koho jde, nebo nám z HP již nikdy nic nepůjčí.

Record button se stylovou rytinou magnetofonové kazety poskytuje stejné rozměry i pocit ze stisknutí jako jeho On/Off kolega na obrázku níže.



Horní strana V35 zleva nabízí: šachtu na stylus, dvě kontrolky signalizující alarmy, dobíjení atd., pod nimi zapínací tlačítko, dále SecureDigital slot s podporou SDIO a úplně vpravo infraport.

Vpravo pohled na zadní stranu - u V35 bohužel nenalezneme vyměnitelný akumulátor. Dole uprostřed přehazovací páčka pro hard reset.