Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Reklamy ve Windows 10: jak se jich zbavit?

7.10.2016, Jan Vítek, návod
Reklamy ve Windows 10: jak se jich zbavit?
Pro Microsoft už nejsou příjmy z prodejů operačních systémů tak důležité jako kdysi. Firma se více orientuje na služby a do toho přímo spadají i příjmy z reklamy a propagace vlastních služeb. Uživatelé ale pochopitelně nechtějí systém prošpikovaný reklamami.
Další nastavení týkající se reklam najdeme již i v české verzi operačního systému a jde přímo o Start Menu, čili reklamní dlaždice. To je přímo spojeno se snahou Microsoftu prosadit svůj obchod s aplikacemi, Windows Store, s čímž má problém. Uživatelé klasických Windows totiž nejsou vůbec zvyklí na to, že by měli nové aplikace hledat právě v tomto obchodu. Hledají je prostě na Internetu, protože většinou dobře vědí, co si chtějí stáhnout. Microsoft se tak snaží nastolit model, který dobře známe z Androidu, iOS či Windows Phone, kde je instalace aplikací z příslušných obchodů naopak hlavním způsobem.

Do toho všeho se Microsoft také snaží prosadit Windows Store jako kanál pro distribuci her, kde je velice důležitá také platforma UWP (Universal Windows Platform). To začalo být velice aktuální v tomto roce, kdy Microsoft začal Store a UWP více využívat pro distribuci her, což se nesetkalo s kladnou odezvou. S trochou (ale opravdu jen trochou) nadsázky se dá říci, že by se z herních PC staly konzole, neboť by nastal konec moddingu i prostým úpravám souborů .ini. Není divu, že se Microsoft setkal s hlasitou a kritickou odezvou i od velkých herních vývojářů, jako jsou Epic Games. Že tyto námitky skutečně byly na místě, to ukázala ostuda s hrami Gears of War: Ultimate Edition nebo později s Quantum Break. Microsoft se ale zavázal, že problémy s UWP bude řešit, jenomže pokud chce svou platformu prosadit, nestačí se horko těžko postupně vyrovnat konkurenci. Měl by nabídnout i něco navíc, což se teprve uvidí.





S tím vším je spojena propagace aplikací z Windows Store pomocí reklamních dlaždic, což je spojeno s volbou "Občas zobrazovat v nabídce Start návrhy". Tu najdeme v Nastavení > Přizpůsobení > Start.

Reklamy na Office a Skype (viz první kapitola) jsou takovou náhradou za Get Windows 10 (GWX) z Windows 7 a 8.x. Pokud se vám tyto nabídky objevují, máte dvě možnosti, jak je vypnout. Snadnější cesta je jít do Nastavení > Systém > Oznámení a akce a najít si příslušnou aplikaci. Pak můžete její oznámení deaktivovat, ovšem samotná aplikace v počítači pak zůstane a bude dále zabírat prostředky. Aplikace Get Skype a Get Office ale jdou normálně odinstalovat stejně jako každé jiné běžné aplikace, což lze ve Windows 10 zařídit ze samotného Start Menu a jeho seznamu všech aplikací.





Dále nesmí chybět ostatní volby spojené se soukromím. Najdeme je v Nastavení > Soukromí > Obecné, kde se můžete pokusit o to, aby o vás korporace věděly co nejméně. Jde o vaše ID využívané pro inzerci, které nebude sledovatelné při pohybu ve Windows Store, pokud jej vůbec používáte. Nicméně pokud ano, pak jeho zapnutím se vám budou v obchodě alespoň ukazovat cílené, a tedy víceméně relevantní reklamy na další aplikace.

Máme tu také filtr SmartScreen, který oficiálně slouží k tomu, aby nás ochránil před potenciálně nebezpečným softwarem i před nebezpečnými adresami. Microsoftu se tak ale mají odesílat informace o tom, co si na svůj počítač instalujete a v jakých zákoutích Internetu se pohybujete. Je to součástí funkce, neboť servery Microsoftu vyhodnocují, zda je daná aplikace nebo adresa nebezpečná, takže je samozřejmé, že je jim třeba odeslat potřebné informace. Microsoft sice už před časem ujistil, že si nevede žádnou databázi uživatelů a aplikací, které si instalují. Rozhodnutí je ale na vás.




SmartScreen "chrání" počítač, i když jen nezná spouštěnou aplikaci


Volba pro odesílání údajů o tom, jak využíváme klávesnici, je dnes již šedá, a tedy neaktivní a pak už máme jedinou přímou volbu týkající se přístupu k seznamu nainstalovaných jazyků, čemuž mají weby přizpůsobovat svůj obsah. To je další věc, která se dá využít pro lepší cílení reklamy. Microsoft ještě nabízí odkaz na správu řízení reklamy a jiná přizpůsobení, což se již otevře jako WWW stránka v prohlížeči. Týká se to totiž všech možných zařízení se systémy Windows, které vlastníte a jde o zobrazování přizpůsobených reklam.

Reklamy se nyní dokonce zobrazují i ve známých hrách, takže ten kdo mastí Solitaire může narazit na nabídku, jak si upgradovat celou Microsoft Solitaire Collection. Jde však přesněji o předplatné, kdy si za několik dolarů ročně můžeme nechat vypnout reklamy a získat virtuální mince či další výhody pro hry jako TriPeaks a Pyramid. Jde tak o stejný koncept, jaký používají tvůrci mobilních her, na nichž vydělávají pomocí mikrotransakcí. Zde samozřejmě postačí předinstalované hry od Microsoftu buď ignorovat, nebo je rovnou odinstalovat.





Nakonec můžeme zmínit novou funkci, a sice Windows Ink Workspace. Jde o aplikaci sloužící k tomu, abychom mohli lépe využít virtuální pero pro tvorbu poznámek, které je jednou z hlavních novinek Anniversary Update, což ocení především majitelé počítače s dotykovou obrazovkou. Otevřením nabídky Workspace dostaneme rychlý přístup k ostatním aplikacím, které mohou Windows Ink využít. Ovšem vedle nedávno využitých aplikací se objevují i nabídky dalších dosud nenainstalovaných z Windows Store (popřípadě jen nabídka na nakupování ve Store), takže je to další reklama.

Abyste se těchto nabídek v nejnovější verzi Windows 10 zbavili, je třeba otevřít Nastavení > Zařízení a pak v menu s nastavením virtuálního pera vypnout zobrazování doporučených aplikací.