Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

T-Mobile MDA II - CPU Intel PXA263 v akci!

2.9.2003, Petr Hájek, článek
T-Mobile MDA II - CPU Intel PXA263 v akci!
Na veletrhu IFA Berlin byl mimo jiné k vidění také komunikátor T-Mobile MDA II, který by se měl do rukou prvních uživatelů dostat ještě před koncem letošního roku. Přístroj běží na operačním systému Windows Mobile 2003 Phone Edition, obsahuje vestavěný digitální fotoaparát, Bluetooth a díky 400 MHz procesoru jde i o velmi rychlé PDA. Mimo to všechno je to stále ještě starý dobrý mobilní telefon s triband GSM, kterému nemůže chybět ani GPRS.
Na veletrhu IFA Berlin byl mimo jiné k vidění také T-Mobile MDA II, který by se měl do rukou prvních uživatelů dostat ještě před koncem letošního roku. Přístroj běží na operačním systému Windows Mobile 2003 Phone Edition, obsahuje vestavěný digitální fotoaparát, Bluetooth a díky 400 MHz procesoru jde i o velmi rychlé PDA. Mimo to všechno je to stále ještě starý dobrý mobilní telefon s triband GSM, kterému nemůže chybět ani GPRS.





Nedá se nic dělat, my všichni rozmazlení z ostatních PDA čtyřmi tlačíky v dolní části s ovladačem si holt budeme muset zvyknout na pouhá dvě.



Informace o zařízení, zatím nic zajímavého...



... ale zde to již vypadá mnohem lépe, procesor Intel PXA263 na 400 MHz, tak to tu ještě ale opravdu nebylo.

Krátká odbočka k procesorům PXA263 - Intel mluví o nové sérii procesorů pro kapesní počítače již nějaký ten pátek, ale pokud mě paměť neklame, u Pocket PC jsme se s nimi ještě nesetkali.

V krátkosti - celá rodina CPU typu PXA26x kromě nejlevnějšího PXA260, nabízí tzv. SiP nebo-li System in Package, kdy na čipu je vedle vlastního procesoru s jádrem ARM integrována také paměť. Výhody tohoto řešení jsou zejména pro zařízení citlivá na velikost a váhu (u téměř čtvrtkilových komunikátorů to platí dvojnásob) zřejmé - výrobce ušetří místo na PDAčkovém "motherboardu" a může následně vyrobit lehčí/nadupanější/levnější PDA.

Co se týče výkonu, tak zatím nejsou k dispozici žádné pořádné testy, uvidíme, jak si procesor řady PXA26x povede proti stejně taktovanému kolegovi typu PXA255.

Procesoru Intel PXA263 bychom se možná mohli dočkat i u Tungstenu | T4.



To ale není stran paměti všechno, i když to vypadá, že PDA bude mít 64 MB RAM, což je slušný a solidní standard a 32 MB ROM, tedy hodnota taktéž postačující i k experimentům s alternativními OS, T-Mobile slibuje, že v době uvedení na trh budou mít ostré přístroje 128 MB RAM!

Oba hlavní parametry displeje, tedy rozlišení i barevnost, mají zcela očekávaně hodnoty 240 x 320 pixelů a 65 536 barev.




Níže informace o celkové době hovorů:




Po stisknutí zeleného volacího tlačítka se objeví tento dialog:




Tapnutí na záložku "Programs" vyvolá nabídku dostupných aplikací, povšimněte si zejména titulů "Album", "Camera" a "MMS".




Velmi zajímavá je také předinstalovaná Java od IBM, díky které půjdou spouštět Java midlety (programy v MIDP standardu).




Po vestavěném Bluetooth čipu je dnes také poměrně velká poptávka...




... a ještě vyhledávání dalších BT zařízení.




Integrovaný digitální fotoaparát, se kterým uživatel bude moci pořizovat i videosekvence, by měl být údajně slušné kvality.




U digitálu půjde nastavit rozlišení do 640 x 480 pixelů a i nějaké to vyvážení barev.




Při pořizování fotografií či videozáznamů je k dispozici celý displej jako maxihledáček.




Okamžité prohlížení sejmutých obrázků je samozřejmostí.




Předinstalována byla také aplikace IA Caller ID, díky které půjde zobrazit fotografii volajícího.




Zatím to vypadá, že T-Mobile MDA II bude více než důstojným následníkem původního MDA. Pokud se ještě přítomný SD slot ukáže být SDIO typem, se kterým půjde případně použít SDIO Wi-Fi karta, tak by T-Mobile MDA II mohla čekat v případě rozumné cenové politiky opravdu velmi světlá budoucnost.