Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tapwave Helix - Palm OS herní konzole

15.7.2003, Petr Hájek, článek
Tapwave Helix - Palm OS herní konzole
Společnost Tapwave v letošním květnu rozvířila stojaté herní vody Palm OS komunity tvrzením, že se chystá přijít na trh se zařízením zaměřeným na hry běžícím na Palm OS. Firma v té době ponechala dojmům volný průběh s příslibem vydání PDA do konce roku a skutečně, již teď začala Tapwave potvrzovat jeho vlastnosti, zato ale velmi zvláštním způsobem - každý týden něco.
Zaručeně je známo zatím to, že Helix, jak se bude přístroj nazývat, nabíde displej rozlišení 320 x 480 a 16bitové barvy. Na webu nalezneme schematický náčrtek, jak by s největší pravděpodobností měl přístroj vypadat. Tapwave sice předvedlo již v květnu pár prototypů, ale žádný neautorizovaný obrázek na veřejnost nepronikl.

Po příštích 6 týdnů se o vlastnostech Helixu dozvíme každý týden něco. Dá se očekávat, že se poté dočkáme i oficiálního oznámení. Vše by mělo být načasováno na vydání během listopadu.

Více o přístroji Helix

Displej Helixu rozlišení 320 x 480 umožní práci jak v tradičním módu známém z highendových Clié a Pocket PC "nastojato", tak i v konzolovém "naležato". Transreflexivní displej by měl mít úhlopříčku 97 mm. U Tapwave se rozhodli použít pro akceleraci grafiky čip ATI Imageon a také se zde dočkáme nasazení Fathammer X-Forge 3D Game Engine.

Časté stížnosti fanoušků her na PDA obvykle směřují na adresu (ne)kvality ovládacího kurzoru, který je často vyroben evidentně výhradně pro neherní záměry, o použití aplikačních tlačítek namísto FIRE raději ani nemluvě. To Helix nabídne údajně analogový joystick a sadu akčních tlačítek vepředu i na boku (viz nákres). Na způsob Force Feedbacku by měl i Helix poskytovat (byť řádově menší) pohybovou odezvu na některé akce.

U moderní konzole samozřejmě nemůže chybět ani Bluetooth, který umožní hráčům dát si partičku v některém z dostupných titulů i proti sobě - může být spojeno až 8 Helixů najednou.

Jelikož herní konzole stojí a padá na kvalitě dostupných her, je solidní zásoba přitažlivých titulů alfou a omegou přijetí konzole na trhu. Tapwave tvrdí, že na produkci her pro Helix spolupracuje s takovými herními velikány, jako jsou firmy Activision, Infogrames, Midway a Digital Eclipse. Hráči by se také měli dočkat licencí nejoblíbenějších her z jiných kapesních platforem (ježek Sonic, instalatér Mario a další havěť).

Vedle svých herních dovedností nabídne Helix i silné multimediální schopnosti, integrovaný čip Yamaha se postará o přehrávání MP3 a i video půjde přehrávat. Vestavěné stereo reproduktory mají také přinést solidní hudebně-kapesní zážitek, ani zde samozřejmě nebude chybět jack pro zapojení do sluchátek.

Přes všechny tyto vlastnosti bude Helix stále schopen spouštět běžné Palm OS aplikace, což znamená, že v neherním čase poslouží jako každý druhý Palmáč se všemi jeho výhodami. Dle manažera Tapwave je přístroj zaměřen na zákazníky ve věku 18 - 34 let, kteří vyrostli ze svého Game Boye a právě se rozhlížejí po nějakém šikovném zařízení, které jim vedle zábavy také pomůže organizovat život.

Podle všeho bude mít přístroj pro vstup textu virtuální Graffiti plošku a poběží na Palm OS 5 s ARM kompatibilním procesorem Motorola MX1. Pracovní frekvence CPU i množství RAM také zatím neznámé. Co se týče fyzických rozměrů, tak Tapwave tvrdí, že Helix bude vážit pod 170 g. Přístroj bude obsahovat dva SD sloty a dokonce i Palm Universal Connector, což znamená, že by měl být schopen využít celou řadu příslušenství na trhu - kabely, kolébky a snad i klávesnice. Kovový stylus by měl být umístěn podél vrchní části přístroje.

Velmi důležitá je pro každého hráče také co největší výdrž baterií, Tapwave se zatím k výdrži nevyjádřila, ale přístroj by měl mít dva interní LiIon akumulátory. Šeptá se, že by se na trhu měly objevit dvě verze - jedna za 199 USD a druhá za 299 USD vybavená navíc integrovaným digitálním fotoaparátem.
Zdroj: Brighthand