Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba e400 - První dojmy

12.11.2003, Petr Hájek, článek
Toshiba e400 - První dojmy
Svůj dobře známý zodpovědný přístup k novým technologiím Toshiba uplatnila i u jedné z posledních novinek (tou druhou je samozřejmě Toshiba e800 s VGA displejem), posuďte sami - uvnitř poměrně malého přístroje vybaveného 64 MB RAM tepe na 300 MHz procesor Intel PXA261, potěší přítomný 32 MB Flash Disk a SDIO slot, to vše za pěkných 300 USD.
Oblíbená stříbrná, která se u Toshiby objevila prakticky na všech modelech, byla vyměněna za atraktivní tuhovou modř s kovovým leskem, také ostré linie doznaly od posledního modelu Toshiby mírného uhlazení.

PDA svými 130 g váhy kapsu příliš nezatíží a i 10 mm tloušťky je velmi pohledný parametr.

Toshiba e400 není vhodná pro osoby poohlížející se po některém z bezdrátových standardů - Bluetooth u ní samozřejmě nenajdeme, o Wi-Fi ani nemluvě.

Vzhled

Pocket PC má obdélníkový tvar s pěkně zakulacenými rohy, je neuvěřitelně tenké a v ruce jej skoro necítíte, objem přístroje je o nějakých 10 % menší, nežli u HP iPAQu H1945. Toshiba e400 je prostě placatější o čemž svědčí i výška 124 mm a šířka 76 mm.

Čelní strana Toshiby e400 obsahuje obvykle uspořádané (tedy až na tlačítka...) náležitosti - displej úhlopříčky 89 mm a 4 stříbrná aplikační tlačítka obklopující neobvykle hranatý 5cestný ovládací kurzor. Napravo ovladače najdeme reproduktor a nalevo oranžovo/zelenou informační LEDku.


Toshiba e405 Pocket PC


Na horní straně nalezneme zleva stylus (teleskopický s tendencí vytahovat se už v silu), stereo jack, SecureDigitial slot, mikrofon a tlačítko Power. Slot SD přijímá jak SD, tak i MMC média a díky podpoře SDIO Now! si poradí i s řadou zajímavých periferií, jež se snad jednou objeví i u nás.


Toshiba e405 Pocket PC


Při pohledu zleva objevíme tlačítko Record, jog rocker, úplně dole pak tlačítko HOLD a také nepříliš dobře patrný infraport. Pravá strana je jakýchkoliv ovládacích prvků prosta. Na obou stranách se nachází plastikové bočnice, díky kterým se Toshiba e400 dobře drží a příliš neklouže.


Toshiba e405 Pocket PC


Standardní nabíjecí a synchronizační port na dolní straně, model e405 se dodává bez kolébky, pouze s kabely.

Výkon a Paměť

Odezva CPU Intel PXA261 běžícího na 300 MHz sice není pod taktovkou Windows Mobile 2003 Professional Edition v některých situacích okamžitá, otevírání aplikací, velkých obrázků atd. je ale stále na přijatelně rychlé úrovni. Z 64 MB RAM je uživateli k dispozici 51,5 MB, z 32 MB Flash Disku je dostupných celých 31,22 MB (Toshiba e400 má samozřejmě ještě 16 MB ROM pro OS).

Multimédia

Jako jiná Pocket PC, i Toshiba e400 hravě zvládá přehrávání digitální hudby i videosouborů, sluchátka ani pecky v krabici sice nenajdeme, ale než mizerné, tak to raději žádné, že ano... Windows Media Player 9 přehrává videa plynule, hudba zní na pořádném výstupu ostře a čistě. Displej PDA zobrazí na dnešní dobu obvyklých 65536 barev. Není to špatný displej, ve srovnání s některými je přímo výborný, na nejlepší displej na trhu to ale určitě není.

Komunikace

Toshiba e400 má pro komunikaci se světem v záloze pouze infraport, což je pro dnešní PDA něco jako komunikační minimum. Bluetooth ani Wi-Fi u přístroje ovšem nenalezneme.

Akumulátor

V útrobách přístroje se nachází LiIon akumulátor kapacity 980 mAh, který bohužel není vyměnitelný.

Předinstalované aplikace

Podobně jako u ostatních lowendů, ani Toshiba e400 to se softem příliš nepřehání - je každopádně pěkné, že Toshiba přidala dvě "smart voice-activated" aplikace, kdy první umí po hlasovém příkazu něco spustit a druhá funguje jako text-to-speech. Nechybí samozřejmě tradiční sbírka software dodávaného s touto verzí OS (Pocket Word, Pocket Excel, Calculator, Pocket MSN, ...).

Z kvalit přístroje stojí za vypíchnutí zejména relativně dobrý displej, přijatelně rychlý procesor a dostatečné množství paměti s 32 MB Flash Disk bonusem. Jedno je jisté - Toshiba e400 je opravdu velmi povedeným nástupcem přístrojů série e300.

Zdroj: Brighthand