Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic V35 - První dojmy

10.6.2003, Petr Hájek, článek
ViewSonic V35 - První dojmy
Úsloví "Co je malé, to je pěkné" sedí na Pocket PC první generace společnosti ViewSonic, model V35, jako ulité. Tento přístroj je na světovém trhu již nějaký čas k dispozici a stal se dobře přijatým členem Pocket PC klubu. Za svoji skvělou pověst vděčí V35 hlavně kombinaci slušné reputace ViewSonicu ze světa displejů a z druhé strany také relativně nízké ceně.
Design

ViewSonic V35 je spolu s HP iPAQem H1915 jedním z nejmenších Pocket PC na trhu. Styl provedení těla přístroje je trochu podobný Toshibě a spolu s decentním stříbrem hladké linie dotváří celkový neutrální tón. V35 je extrémně tenký a lehký, při 120 mm výšky má pouhých 10 mm tloušťky. Díky muší váze je dojem z držení PDA poněkud "plastický", což ještě podtrhuje zadní černý plastový kryt. Přestože je tato kombinace s předním stříbrem poměrně atraktivní, iluze bezpečné kovové schránky se kamsi vytrácí, nicméně samotné provedení působí odolně.

Vzhledem k faktu, že výrobce je známý svými displeji mimořádné kvality, jistě nikoho nepřekvapí, že pro něj bylo otázkou cti, aby i ten použitý u ViewSonicu V35 byl nadmíru kvalitní. Vskutku, zadařilo se - použitý zobrazovač při úhlopříčce 89 mm nabízí velmi kvalitní a živé barvy. Podsvícení je docela rovnoměrné, co se týče úhlu viditelnosti, tak V35 exceluje. Digitizér je více než slušný, stejnoměrně citlivý i na ty nejlehčí doteky a s tou správnou mírou přilnavé poddajnosti.

V35 používá dokonale běžná aplikační tlačítka: 4 přední pokrývají obvyklé Pocket Outlookovské aplikace, jedno z nich je přiděleno programu "Notes" čímž vlastně zdvojuje funkci na kraji vestavěného REC tlačítka. Všechna 4 aplikační tlačítka jsou příjemně velká a je mezi nimi dostatečný prostor pro pohodlné tisknutí, zpětná odezva taktéž přijatelná.

Ovládací kurzor je pouze 4cestný, to znamená, že potvrzovací stisk je možné provést pouze s pomocí jogu. Přímo pod jogem je šikovně zapuštěné tlačítko REC pro pořizování záznamů (podobného provedení jako zapínací tlačítko nahoře). Dvě jasné LEDky v horní části poskytují obvyklou indikaci alarmů a nabíjení.

Nesmí samozřejmě chybět ani obligátní 3,5 mm jack, zde s hlasitým a čistým výstupem. Reproduktor je, jak se dá u jednotky podobné velikosti očekávat, poněkud drobnějšího typu, poskytuje ovšem výstup dostatečně jasný na to, aby se snadno daly rozeznat hlasy. Mikrofon sice pořizuje záznam dosti neostrý, ale pro nahrátí mluveného slova ve škole nebo na firemním jednání bohatě postačuje.

Konektivita

Rozšiřovat PDA je možno s pomocí SDIO slotu, který je zamontován uprostřed na horní straně a je chráněný obvyklou plastovou náhražkou SD karty. Na chybějící CompactFlash slot si vzhledem k rozměrům přístroje můžeme naříkat jen stěží, ale přece jen - málo dostupné paměti se může stát snadno realitou, když SD slot bude zabírat namísto paměťové SD karty nějaká periferie. Nalevo od SD slotu je ještě standardní infraport, Bluetooth ani Wi-Fi se zde nekoná.

Překvapivě, ViewSonic V35 má i jako levnější PDA ve výbavě řádnou kolébku, která sice zabere docela dost místa na stole, zato ale Vašemu PDA nabídne skvělou stabilitu. Kolébka je USB-only a AC adpatér se může zapojit jednak do USB kabelu nebo jej cestovatelé mohou zasunout do PDA přímo.

Specifikace

Uvnitř nalezneme na dnešní dobu vcelku ucházející součástky, přinejmenším na poměry 8 měsíců starého lowendu, procesor Intel PXA250 na 300 MHz, 64 MB NAND RAM (dostupných pouze 36,5 MB) a nevyměnitelný akumulátor kapacity 900 mAh, který utáhne nádherný displej taktak po jeden náročný pracovní den.

Software

PDA běží na OS Pocket PC 2002, odezva systému je poměrně přiměřená. ViewSonic k běžným součástem Pocket PC přidal pouze applet pro kontrolu vlastností šetření energií a základní utilitku pro zálohování eBackup 2.2. Na CD je dále k nalezení ActiveSync, MS Outlook 2000, Westtek’s ClearVue Presentation a ClearVue Image, prohlížeče PowerPoint souborů a obrázků.

Závěr

Přestože ViewSonic V35 není ani nejmenším, ani nejlevnějším a už vůbec ne nejrychlejším Pocket PC přístrojem na dnešním trhu, nabízí vcelku solidní vlastnosti a v několika detailech se vyšvihuje i nad svoji rodnou lowendovou oblast. Pro uživatele zvažující svoje první Pocket PC pod 300 USD jistě zajímavá volba.


Skvělý displejTrochu zvláštní pocit z ovladače
Malé rozměryMálo přibundlovaného softu
Dodávaný futrál i kolébkaMálo dostupné paměti (36,5 Mb)

Zdroj: infoSync